Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Dezbatere furtunoasă între democraţii Clinton şi Sanders

Ziarul de Vrancea
15 apr 2016 528 vizualizări
Hillary Clinton şi Bernie Sanders, cei doi rivali la nominalizarea democrată pentru prezidenţialele din 8 noiembrie, s-au confruntat joi seară într-o dezbatere furtunoasă înaintea alegerilor primare de marţi, 19 aprilie, din statul New York, considerate cruciale pentru câştigarea competiţiei democrate

Într-o confruntare în care şi-au pus reciproc la îndoială judecata şi experienţa, Clinton şi Sanders s-au atacat pe teme ca Wall Street, controlul armelor, încălzirea climatică, gazele de şist, salariul minim, asigurările de sănătate, politica externă, într-o serie de schimburi verbale care a făcut evidentă presiunea în creştere asupra lor, dar care pare puţin probabil să schimbe dinamica cursei.
Cei doi democraţi s-au întrerupt frecvent unul pe celălalt, discuţia devenind la un moment dat atât de încinsă, încât moderatorul CNN a fost nevoit să intervină. "Dacă ţipaţi unul la celălalt, publicul nu vă va putea auzi pe niciunul dintre voi", i-a avertizat Wolf Blitzer.
Sanders a amintit că fosta senatoare a votat pentru intervenţia militară în Irak, pentru acorduri comerciale "dezastruoase" şi a denunţat finanţarea campaniei ei cu milioane de dolari de pe Wall Street. "New-yorkezii au votat de două ori să fiu senatoarea lor. Preşedintele Obama a avut destulă încredere în judecata mea pentru a-mi cere să fiu secretarul său de stat", a replicat Clinton. Ea l-a acuzat din nou pe Sanders că face promisiuni nerealiste, atacându-l şi pentru că se opune ca victimele să îi poată da în judecată pe fabricanţii de arme de foc.
După încheierea celor două ore ale confruntării, analiştii companiei Brandwatch de monitorizare a social media au consemnat că Bernie Sanders a strâns 173.000 de menţionări pe Twitter, dintre care 55% pozitive, iar Hillary Clinton 191.000, dintre care 54% negative.
Hillary Clinton, senatoare de New York în două mandate, între 2001-2009, are un avans de 13,8% puncte în sondaje în faţa senatorului de Vermont.
Miza primarelor din statul New York este considerabilă: 291 de delegaţi democraţi (dintre care 44 superdelegaţi), a doua "recoltă" după California.

Coreea de Nord a ratat tirul cu rachetă balistică

Coreea de Nord a eşuat în tentativa sa de a lansa o rachetă vineri dimineaţa, în apropiere de coastele sale orientale, pentru a marca aniversarea naşterii fondatorului regimului nord-coreean. ''Racheta a fost detectată şi urmărită de către Centrul de comandă strategic american. Credem că este o lansare eşuată'', a precizat un responsabil american din domeniul apărării sub acoperirea anonimatului.
Armata sud-coreeană se aştepta ca Phenianul să efectueze teste cu rachete balistice cu rază medie de acţiune pentru a marca aniversarea fondatorului regimului nord-coreean. Phenianul nu ratează de fapt niciodată ocazia de a marca data de 15 aprilie, ziua de naştere a lui Kim Ir Sen (1912-1994), cu defilări sau tiruri de rachete. Tipul de rachetă nu este precizat în comunicatul militar sud-coreean, dar, potrivit unui responsabil militar citat de agenţia de presă Yonhap, ar fi vorba de o rachetă Mususan, capabilă să străbată o distanţă de 4.000 de km. O asemenea rază de acţiune i-ar permite să atingă Coreea de Sud şi Japonia şi, eventual, bazele americane din insulele Guam, în Oceanul Pacific.
În urmă cu trei săptămâni, Phenianul a desfăşurat una sau două rachete balistice Mususan în apropiere de portul Wonsan, în estul peninsulei, potrivit unui responsabil sud-coreean neprecizat, relata joi Yonhap.

Republica Cehă vrea să-şi schimbe numele

Autorităţile cehe, care s-au săturat să vadă numele oficial al ţării, Republica Cehă, scurtat în străinătate în mod haotic şi deseori deformat, vor cere ONU să înregistreze versiunea simplă, Cehia. "Ministerul Afacerilor Externe va cere ONU să înscrie în registrele sale echivalentele corecte ale numelui ţării în limbile sale oficiale, Czechia în engleză, Tchéquie în franceză etc.", au scris într-un comunicat şeful statului, premierul, ministrul de externe, preşedinţii celor două camere ale parlamentului şi ministrul apărării. "Recomandăm folosirea numelui ţării într-un singur cuvânt, în situaţiile în care nu este necesar să se folosească numele oficial (evenimente sportive, marketing etc.)", se mai arată în declaraţia comună.
Chestiunea menţinerii numelui oficial al ţării sau folosirea versiunii sale prescurtate face de mult timp obiectul unei dezbateri în Republica Cehă.
În 2013, în timpul unei vizite în Israel, preşedintele Milos Zeman a explicat că va folosi el însuşi "numele de Cehia, deoarece este mai simpatic şi mai scurt decât Republica Cehă", care ar fi un nume "rece". Însă chestiunea rămâne controversată, inclusiv printre membrii guvernului. "Nu sunt de acord cu numele Czechia (în engleză — n.r.)", a transmis ferm pe contul său de Twitter ministrul dezvoltării regionale, Karla Slechtova. "Nu vreau ca ţara noastră să fie confundată cu Chechnya (Cecenia)", a explicat ea.

Sute de victime în urma unui cutremur puternic în Japonia

Mai multe seisme de o magnitudine care a ajuns şi la 6,5 grade au cauzat moartea a nouă persoane şi rănirea câtorva sute în noaptea de joi şi vineri în sud-vestul Japoniei. "Bilanţul stabilit pentru moment este de nouă morţi", a declarat, prin telefon, pentru AFP un funcţionar de la centrul de gestionare a dezastrelor din prefectura Kumamoto, în insula Kyushu.
Postul public de televiziune NHK a relatat despre 780 de persoane care ar fi rănite, dintre care cel puţin 22 s-ar afla în stare gravă. Zeci de case au fost în totalitate sau parţial distruse şi au izbucnit mai multe incendii, conform presei, care citează serviciile de salvare şi autorităţile locale.
Circa 33.000 de persoane s-au refugiat în sute de centre deschise în clădiri publice unde au primi mâncare şi pături.

Ministrul belgian al Transporturilor a demisionat, în urma atentatelor de la Bruxelles

Ministrul belgian al Transporturilor, Jacqueline Galant, a demisionat, după un raport secret al Uniunii Europene, în care au fost detaliate problemele de securitate de pe aeroporturile din ţară, care a ajuns în presă în urma atentatelor din 22 martie, de la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi. Premierul Charles Michel a declarat vineri că “ministrul şi-a prezentat demisia regelui, iar regele a acceptat-o”. Documentul confidenţial al UE, redactat anul trecut, a fost dat publicităţii de două partide de opoziţie din Belgia. Potrivit raportului, măsurile de securitate de pe aeroporturile din ţară nu erau adecvate. La 22 martie, trei kamikaze s-au aruncat în aer pe aeroportul şi la metroul din Bruxelles. Treizeci şi doi de oameni au murit în atacurile revendicate de gruparea teroristă Stat islamic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.