Internațional

Moldovenii preferă uniunea cu Rusia

Ziarul de Vrancea
14 apr 2016 702 vizualizări
Cei mai mulţi cetăţeni de peste Prut ar opta pentru aderarea ţării la Uniunea vamală (Belarus, Kazahstan şi Rusia), în detrimentul Uniunii Europene n un prorus este favorit să caştige şi alegerile prezidenţiale din acest an

Partidul Socialist (de stânga, prorus) şi liderul său Igor Dodon rămân favoriţi în sondaje în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare şi prezidenţiale în Republica Moldova, informează presa de peste Prut.
În total, şase partide ar accede în viitorul legislativ de la Chişinău în cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova. Astfel, Partidul Socialist, care pledează pentru relaţii mai strânse cu Moscova, este creditat cu 17,9% dintre opţiunile de vot. Platforma de dreapta "Demnitate şi Adevăr" (DA) ar acumula 13,4% din voturi, iar Partidul Nostru al controversatului primar de Bălţi, Renato Usatâi — 12,3%. Noul partid "Acţiune şi Solidaritate" al fostului ministru al educaţiei, Maia Sandu, este creditat cu 7,5% din intenţiile de vot, Partidul Democrat cu 6,4%, iar Partidul Comuniştilor cu 6,3%. Celelalte formaţiuni — între care Partidul Popular European, al fostului premier proeuropean Iurie Leancă, Partidul Liberal (prounionist) şi Partidul Liberal Democrat nu ar trece de pragul electoral de 6% pentru a accede în parlament.
În privinţa candidaturilor la viitoarele alegeri prezidenţiale, liderul socialiştilor Igor Dodon acumulează cele mai multe intenţii de vot — 18,1%, fiind urmat de Maia Sandu, cu 12,4% din opţiuni; Renato Usatîi — cu 10,9%; liderul platformei DA, Andrei Năstase, — cu 10,3% şi Vladimir Voronin — cu 6,9%.
Peste 87% dintre participanţii la sondaj s-au pronunţat pentru alegerea directă a preşedintelui, 71,6% dintre ei susţin organizarea alegerilor parlamentare anticipate, iar aproape 80% doresc anularea imunităţii deputaţilor. Circa 71,4% dintre cei intervievaţi cred că situaţia economică din Republica Moldova este mai proastă decât acum un an, iar 85,2% consideră că republica se îndreaptă într-o direcţie greşită.
Între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau Uniunea vamală (Belarus, Kazahstan şi Rusia), 39,4% au optat pentru Uniunea vamală, în timp ce 35,7 la sută au declarat că ar prefera aderarea la UE.
Sondajul a fost realizat în perioada 1-10 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.189 de persoane din 75 de localităţi din Republica Moldova, având o marjă de eroare de ^/-3%.

Moscova: Distrugătorul american din Marea Baltică se apropia de o bază rusă

Distrugătorul american Donald Cook se îndrepta spre o bază navală rusă de pe litoralul Mării Baltice în momentul în care a fost interceptat de avioanele ruse, anunţă Ministerul Apărării de la Moscova. "Pe 13 aprilie, echipajele avioanelor Suhoi Su-24 au efectuat exerciţii în zone internaţionale ale Mării Baltice. Au observat un distrugător american - USS Donald Cook - care se afla la doar 70 de kilometri de o bază militară rusă", a declarat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. "În momentul în care a fost observat distrugătorul, avioanele l-au evitat, prin respectarea tuturor procedurilor de siguranţă", a dat asigurări Konaşenkov. "Ca să fim sinceri, nu înţelegem reacţia nervoasă a colegilor noştri americani", a adăugat Igor Konaşenkov. "Se poate observa clar în imagini că piloţii ruşi au executat o manevră de evitare şi îndepărtare de distrugător, respectând toate procedurile de siguranţă în apele internaţionale", a spus oficialul rus.
Un oficial de la Pentagon a catalogat manevrele avioanelor ruse drept "nesigure" şi "lipsite de profesionalism".
Două avioane de vânătoare ruse s-au apropiat în mod agresiv, de mai multe ori în ultimele zile, de distrugătorul american USS Donald Cook, în Marea Baltică, acuză oficiali din cadrul Departamentului Apărării din Statele Unite. Două avioane ruse de tip Suhoi Su-24 au survolat la joasă altitudine distrugătorul american Donald Cook, afirmă un oficial militar american care a preferat să rămână anonim. Conform altui oficial, avioanele ruse au zburat la doar 30 de metri pe deasupra navei militare americane, care efectua exerciţii cu state aliate în Marea Baltică. Din cauza incidentului, un exerciţiu care prevedea aterizarea unor elicoptere pe nava americană a fost întrerupt. Incidentele, produse duminică, luni şi marţi, sunt "practic simulări ale unui atac", a denunţat un oficial american.
Potrivit Fox News, în momentul producerii incidentelor distrugătorul american efectua exerciţii comune cu Polonia într-o zonă internaţională din Marea Baltică. Comandantul navei americane a ordonat suspendarea exerciţiilor din raţiuni de securitate. Distrugătorul USS Donald Cook s-a aflat vineri în portul polonez Gydnia. Nava a fost trimisă în Marea Baltică în cadrul măsurilor luate de NATO pentru garantarea securităţii statelor central şi est europene, pe fondul acţiunilor Rusiei. Moscova denunţă acumularea capacităţilor militare NATO în apropierea frontierelor Rusiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.