Internațional

O firmă americană acordă prime salariaţilor care dorm mai mult

Ziarul de Vrancea
13 apr 2016 605 vizualizări
Potrivit unui studiu recent, un somn de şase ore, timp de 12 nopţi la rând, face ca performanţele cognitive şi fizice să fie similare cu cele ale unei persoane care nu a dormit 24 de ore sau se află în stare de ebrietate

Fiindcă somnul este considerat un factor cheie al eficienţei muncii, o firmă americană îşi plăteşte suplimentar salariaţii care dorm mai mult. Verificarea se face cu ajutorul unei brăţări conectate FitBit, scrie Agerpres. "Dacă dorm şapte ore sau mai mult, 20 de nopţi la rând, le acordăm 25 de dolari pe noapte, cu un plafon de 500 de dolari pe an", a declarat la CNBC Mark Bertolini, PDG al asiguratorului american Atnea. Este un mod în care firma îşi premiază salariaţii care dorm destul, în contextul în care somnul este apreciat ca un factor esenţial în eficienţa muncii. "Să fii prezent la locul de muncă şi să iei cele mai bune decizii se numără printre principiile de bază ale firmei. Nu poţi să faci lucrurile bine dacă eşti pe jumătate adormit", afirmă Bertolini. Un studiu ştiinţific arată că un somn de şase ore, timp de 12 nopţi la rând, face ca performanţele cognitive şi fizice să fie similare cu cele ale unei persoane care nu a dormit 24 de ore, sau a uneia în stare de ebrietate. Prin urmare, Atnea a realizat un program de promovare a somnului cu cercetători de la Universitatea Duke.
Unii ar putea considera că este o intruziune suplimentară a firmei în viaţa personalului, cu atât mai mult cu câte controlul somnului se face, între altele, cu FitBit, brăţară conectată care sincronizează datele personale ale salariatului cu platforma stării de bine a firmei. Ei afirmă că, drept urmare a acestei verificări, ar putea fi penalizaţi cei care sunt nevoiţi să se trezească noaptea din motive medicale sau părinţii cu copii mici. Alţii au arătat totuşi că sistemul poate fi evitat de salariaţi, care ar putea corecta jurnalele de somn ale aplicaţiei FitBit. De asemenea o perioadă mai lungă, petrecută citind sau privind al televizor, poate fi considerată de brăţară ca timp de somn.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.