Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Interdicţia de a fuma în locurile publice chiar salvează vieţi

Ziarul de Vrancea
11 apr 2016 595 vizualizări
Un studiu realizat în mai multe ţări a constatat o ameliorare a sănătăţii în randul nefumătorilor

Interdicţia de a fuma în locurile publice şi la locul de muncă se reflectă într-o scădere a mortalităţii din cauza unor boli de origine cardiovasculară, ceea ce semnifică faptul că măsura nu a avut un efect semnificativ asupra fumatului şi a consumului de tutun, ci a dus în primul rând la protecţia împotriva efectelor negative ale fumatului pasiv, conform unei cercetări realizate de oameni de ştiinţă din Irlanda. O echipă de cercetători de la University College din Dublin a reluat o evaluare a interzicerii tutunului în spaţiile publice pe care o realizaseră în 2010, combinând datele a 77 de studii (dintre care 66 noi) efectuate în 21 de ţări (opt noi), scrie Agerpres.
"Concluziile formulate în 2010 au fost consolidate. Datele noastre confirmă că interzicerea fumatului în spaţiile publice şi la locul de muncă contribuie la ameliorarea sănătăţii populaţiei, îndeosebi cea a nefumătorilor şi în plan cardiovascular", arată cercetătorii. Cel mai evident fapt a fost scăderea spitalizărilor nefumătorilor, victime ale unui sindrom coronarian acut (obstrucţia uneia sau a mai multor artere coronariene, care alimentează cu sânge inima, cu o ameninţare majoră de infarct).

Doi oficiali nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud

Doi oficiali nord-coreeni, inclusiv un colonel al armatei specializat în activităţi de spionaj asupra Coreei de Sud, au dezertat anul trecut în această ţară, a informat ieri, Guvernul de la Seul. Vineri, autorităţile de la Seul au anunţat că 13 angajaţi ai unui restaurant din străinătate administrat de Coreea de Nord au dezertat în statul sud-coreean. Ieri, Ministerul Unificării şi al Apărării din Coreea de Sud au anunţat că un colonel al armatei nord-coreene a dezertat anul trecut şi a primit azil politic. Acesta a lucrat în cadrul unui birou care desfăşura activităţi de spionaj asupra statului sud-coreean. Ministerul Unificării a anunţat, de asemenea, că un diplomat nord-coreean de rang înalt, care a fost trimis într-o ţară africană, a dezertat anul trecut la Seul împreună cu familia sa.

Penurie de bere în Cuba provocată de fluxul masiv de turişti

De la ridicarea embargoului asupra Cubei de către Washington, turiştii americani vin în număr mare pe insula aflată atât de aproape de Florida, însă infrastructurile se dovedesc depăşite. Dintre cei 3,5 milioane de vizitatori de anul trecut, americanii au reprezentat 77% şi, cum lor le place să facă fiesta în concedii şi vacanţe, berea începe să lipsească, scrie Agerpres. Marile fabrici de bere din Cuba, care produc mărcile Cristal şi Bucanero, nu reuşesc să facă faţă cererii, aşa încât producătorul celui de-al doilea tip intenţionează să construiască o nouă unitate de producţie.
În cursul ultimelor săptămâni, Cuba a înregistrat contracte pentru 33 de milioane de baxuri de bere, mai mult decât poate produce insula în prezent. Prin urmare s-a văzut nevoită să importe din ţara vecină, Republica Dominicană. Nu numai lipsa de bere este consecinţa afluxului mare de turişti în Cuba, ci şi sectorul aviatic se confruntă cu o creştere masivă a traficului. De la ridicarea embargoului, companiile aeriene americane se întrec în obţinerea licenţelor de zbor pentru circa 20 de curse pe zi la Havana şi alte zece în restul insulei. În plus, turiştii americani din croaziere încep să debarce în Cuba. În luna mai, un pachebot de la Miami va sosi la Havana, prima oară de la eliminarea embargoului.
Cuba se află la numai 367 de kilometri de Florida, aşa încât hotelurile şi maşinile de închiriat sunt la mare preţ şi încep să se găsească tot mai greu.

Un adolescent musulman ameninţă că va comite un atac în Europa

Fratele adolescent al teroristului Abdelhamid Abaaoud, unul dintre autorii atentatelor comise la Paris, intenţionează să vină în Europa pentru a comite un atac, avertizează Interpol, situaţie care stârneşte îngrijorare în Franţa şi Belgia. Potrivit unei conversaţii interceptate de Interpol, Younes Abaaoud, un islamist în vârstă de doar 15 ani, intenţionează să vină în Europa pentru a "răzbuna moartea fratelui" său, Abdelhamid Abaaoud, un terorist belgiano-marocan care a participat la atentatele comise în Paris pe 13-14 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi. Adolescentul Younes Abaaoud, "educat" în spiritul terorist al reţelei fundamentaliste Stat Islamic, a fost localizat în februarie în oraşul saudit Djeddah. Autorităţile belgiene îl caută pe Younes Abaaoud de doi ani, existând suspiciuni că ar fi fugit în Siria pentru a deveni membru al organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Aproape 6.000 de extracomunitari minori au dispărut în Germania în anul 2015

Aproape 6.000 de extracomunitari minori, mulţi sub vârsta de 14 ani, au dispărut în Germania în cursul anului 2015, afirmă surse oficiale citate de presa germană. Conform unor surse din cadrul Ministerului german de Interne, 5.835 de imigranţi clandestini minori au dispărut din centrele de cazare în anul 2015. "Minorii dispăruţi provin din Afganistan, Siria, Eritreea, Maroc şi Algeria", precizează un oficial german citat de site-ul agenţiei Reuters. Conform site-ului Funke Mediengruppe, 555 dintre cei 5.835 de imigranţi minori dispăruţi au vârste sub 14 ani. În anul 2015, în Germania au ajuns 1,2 milioane de imigranţi clandestini din Orientul Mijlociu şi din Africa.

Salah Abdeslam "începe să îşi dea seama ce a făcut", afirmă fratele său

Fratele lui Salah Abdeslam a declarat ieri dimineaţă pentru Europe 1 că teroristul "începe să îşi dea seama ce a făcut", relatează Le Figaro. Yazid, care locuieşte în comuna belgiană Molenbeek cu falimia sa, îl vizitează frecvent pe fratele său aflat în închisoarea din Bruges. Salah Abdeslam i-a mărturisit acestuia că s-a lăsat influenţat de fratele său Brahim, care s-a detonat la Paris. Brahim i-ar fi cerut să meargă să caute oameni în Ungaria şi Germania, fără a-i da un motiv anume. Salah susţine că nu era la curent cu proiectul de atentat, până în ultima clipă. Acesta ar fi decis să nu se detoneze după ce a ajuns la stadionul Stade de France. Potrivit lui Yazid, Salah Abdeslam se roagă zilnic în celula sa. Teroristul i-a mărturisit fratelui său că vrea să fie transferat cât mai repede în Franţa. Yazid a mai declarat că Abdeslam vrea să se instaleze în celula sa din Franţa, unde ar putea petrece mulţi ani. El doreşte în special să colaboreze cu anchetatorii francezi. "Salah datorează acest lucru familiilor victimelor", a mai spus fratele teroristului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.