Internațional

Bărbatul sprijinit într-un baston şi jucătorul de table

Ziarul de Vrancea
8 apr 2016 599 vizualizări
Adevăratul proprietar al un tablou de Modigliani, operă evaluată la 25 milioane de dolari şi furată pe vremea lui Hitler, a fost descoperit în urma informaţiilor scurse în scandalul Panama Papers n opera ar fi în posesia unui cunoscut miliardar, campion mondial la jocul de table

Panama Papers au permis descoperirea proprietarului unei lucrări de Modigliani, care ar fi fost furată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi care ar fi ascunsă într-o zonă porto franco din Geneva, scrie presa elveţiană. Potrivit Le Matin, La Tribune de Geneve şi Tages Anzeiger, opera pictorului italian Amedeo Modigliani, ale cărui pânze înregistrează recorduri de achiziţie la licitaţii, ar fi deţinută în secret, printr-o firmă offshore creată de cabinetul Mossack Fonseca, aflat în centrul scandalului Panama Papers, de David Nahmad, un influent colecţionar de artă.
Pânza "Bărbat aşezat sprijinit într-un baston" este evaluată la 25 de milioane de dolari (22 de milioane de euro), conform presei elveţiene.
Potrivit Mondex Corp, firmă canadiană specializată în urmărirea operelor furate, tabloul ar fi fost furat de nazişti de la un colecţionar de artă evreu care a fugit din Paris în 1939. El s-ar afla în prezent la familia Nahmad, familie multimiliardară care a făcut avere din negoţul cu opere de artă. Cea mai mare parte a colecţiei sale, care ar cuprinde circa 4.500 de piese, printre care 300 de Picasso, este depozitată în zona porto franco din Geneva (n.r. - spaţiu scutit de taxe vamale şi de TVA).
Justiţia americană încearcă de mulţi ani să facă lumină în acest caz. Mondex i-a propus nepotului colecţionarului jefuit, Philippe Maestracci, să facă demersuri pentru recuperarea pânzei de Modigliani. Familia Nhamad a afirmat că tabloul nu le aparţine lor, ci este proprietatea International Art Center (IAC), o firmă offshore. Însă Panama Papers demonstrează că acţionarii IAC nu sunt alţii decât membrii familiei Nahmad, conform presei.
Le Matin publică un document care arată că David Nahmad este unicul proprietar al IAC din ianuarie 2014. Potrivit cotidianului, el stă la Monaco, Paris şi New York, fiind cunoscut ca un abil jucător de table şi având la activ un titlu mondial în 1996. Fiul şi nepotul său poartă acelaşi nume: Helly, primul conducând galeria Helly Nahmad din New York, iar cel de-al doilea, galeria Helly Nahmad din Londra.

I-au cerut americanii scuze lui Putin?

Oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington i-au prezentat scuze preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, înaintea dezvăluirilor făcute în cadrul "Dosarelor Panama", anunţă Kremlinul, fără a oferi explicaţii despre iniţiativa americană. Anunţul a fost făcut vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Întrebat cine a oferit scuze şi pentru ce, Peskov a precizat: "Preşedintele nu a dezvăluit numele oficialilor americani care au prezentat scuze, astfel că nici eu nu am niciun drept să ofer detalii", a adăugat reprezentantul Kremlinului.
Vladimir Putin a declarat joi că unii oficiali occidentali îşi permit uneori să fie nepoliticoşi în declaraţiile publice. "Dar deja am primit scuze din partea unor oficiali din cadrul Adminsitraţiei SUA. Nu pentru că le-ar fi ruşine, ci pentru că sunt mai deştepţi decât cei care au făcut acest lucru", a spus liderul Rusiei, referindu-se la Scandalul Panama. Vladimir Putin a respins acuzaţiile de corupţie asociate Scandalului Panama, afirmând că adversarii săi occidentali vor să destabilizeze Rusia. "Adversarii occidentali sunt îngrijoraţi în legătură cu unitatea şi solidaritatea naţiunii ruse, de aceea încearcă să ne destabilizeze, pentru a deveni mai obedienţi", a declarat Putin. "Mi-au găsit cunoştinţele şi prietenii şi s-au legat de ceva", a adăugat liderul de la Kremlin. Vladimir Putin este bănuit că ar fi ascuns peste un miliard de euro în paradisuri fiscale prin intermediu unor vechi prieteni, parte de oligarhiei ruse.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.