Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Dezvăluiri despre "paradis"

Ziarul de Vrancea
5 apr 2016 587 vizualizări
In total, cetăţenii UE cheltuie anual peste 24 de miliarde de euro pe droguri

Piaţa drogurilor, pentru care cetăţenii din Uniunea Europeană cheltuie în fiecare an peste 24 de miliarde de euro, reprezintă "una din principalele ameninţări" pentru securitatea Europei, conform raportului pe 2016 al Observatorului European al Drogurilor şi Toxicomaniilor (OEDT) şi al Europol, publicat ieri. "Piaţa drogurilor rămâne unul din cele mai rentabile domenii pentru grupările de crimă organizată şi, conform estimărilor noastre, cetăţenii din UE cheltuie în fiecare an peste 24 de miliarde de euro pe droguri ilicite", potrivit autorilor studiului.  "Nu există niciun dubiu că piaţa drogurilor ilicite rămâne una din principalele ameninţări pentru securitatea Uniunii Europene", au precizat, într-o declaraţie comună, directorul OEDT, Alexis Goosdeel, şi directorul Europol, Rob Wainwright.
Potrivit autorilor documentului, "impactul negativ al pieţei drogurilor asupra societăţii depăşeşte pagubele cauzate de consumul de droguri". "Astfel, piaţa drogurilor atrage şi alte forme de criminalitate şi terorism", se subliniază în raport.
Pe acest subiect, raportul subliniază că "un număr important de persoane implicate în activităţi teroriste, deseori tineri recent radicalizaţi, au un trecut de mici delicvenţi, în special prin consumul şi vânzarea de droguri, şi folosesc în diverse moduri conexiunile lor cu mediul criminal pentru activităţile teroriste", iar "compartimentarea serviciilor de luptă împotriva terorismului şi de luptă anti-drog au dus uneori la neglijarea anumitor piste".
Influenţa pieţei drogurilor se exercită de asemenea asupra economiei (spălare de bani), mediului (deşeuri de produse chimice folosite pentru a produce droguri) şi "instituţiilor guvernamentale, prin consumarea bugetelor acestora şi prin expunerea funcţionarilor la riscul de corupţie".
Raportul vorbeşte de asemenea despre interconexiunile tot mai puternice între grupările criminale. "A devenit o obişnuinţă ca grupările de crimă organizată să intervină pe piaţa drogurilor, traficând mai multe droguri, participând la alte forme de criminalitate şi formând alianţe fără a ţine cont de bariere etnice şi geografice", atrage atenţia analiza.
Autorii subliniază impactul asupra traficului de droguri pe internet, care a furnizat "puncte de vânzare deschise, dar şi ascunse, precum şi posibilităţi de a recurge la lanţuri de aprovizionare". În 2013, piaţa canabisului reprezenta circa 38% din totalul pieţei drogurilor, urmată de cea a heroinei (28%), cea a cocainei (24%), cea a amfetaminelor (8%) şi cea a ecstasy-ului (3%).
Canabisul este de departe cel mai consumat drog în UE: se pare că circa 1% din adulţii europeni consumă canabis zilnic sau aproape zilnic. Circa 22 de milioane de europeni au consumat canabis în ultimul an.

Statul Islamic ameninţă marile capitale europene

Reţeaua teroristă Stat Islamic avertizează, într-o nouă înregistrare video, că va comite noi atentate în Europa, precizând că are ca ţinte oraşele Londra, Roma şi Berlin. "Ieri a fost atacat Parisul, recent a fost vizat Bruxellesul, cine ştie ce va fi mâine?! Poate vom ataca Londra, Berlinul sau Roma", a declarat un membru al reţelei teroriste Stat Islamic într-o înregistrare video difuzată ieri. În înregistrare sunt prezentate imagini ale Camerei Comunelor din Londra şi ale Colosseumului, situat în Roma.
Înregistrarea video realizată de organizaţia teroristă sunnită a fost difuzată de Grupul media islamist Al Waad.
Săptămâna trecută, Stat Islamic avertiza că va comite noi atentate în Statele Unite şi în ţări europene, menţionând Ungaria şi Portugalia. Organizaţia fundamentalistă sunnită, care ocupă teritorii în Siria, Irak, Libia şi Egipt, avertizează că atentatele comise pe 22 martie în Bruxelles, soldate cu 32 de morţi, sunt doar începutul uneii serii de atacuri în Europa şi în Statele Unite. "America, urmezi tu!", se arăta într-un mesaj al reţelei teroriste postat săptămâna trecută pe site-ul Centrului media Al-Wafa. "America a uitat că musulmanii nu acceptă umilirea şi că nu vor uita să riposteze", atrăgea atenţia organizaţia teroristă, conform unei traduceri făcute de Institutul pentru Analize Media din Orientul Mijlociu (MEMRI). "Nu am uitat ţipetele fetelor violate când armata americană a invadat Irakul. Cu ajutorul lui Allah, vom răzbuna aceste fapte şi vom reda demnitatea. Vă vom distruge noi onoarea, vom elimina miturile voastre, vă vom lua ostatice femeile şi le vom vinde în pieţele de sclavi. Vă vom lua copiii şi îi vom creşte printre musulmani, pentru a lupta împotriva voastră", ameninţă organizaţia fundamentalistă sunnită, făcând referire la un atac armat comis în decembrie 2015 în San Bernardino, California, soldat cu 14 morţi. "Acum au fost atentate la Bruxelles. Mâine, ar putea fi Portugalia şi Ungaria", atrăgea atenţia organizaţia teroristă.
Guvernul Ungariei a anunţat că ia în serios ameninţările organizaţiei teroriste. "Organizaţia teroristă Stat Islamic a ameninţat Europa cu noi atacuri şi a menţionat Ungaria printre posibilele ţinte", a declarat Gyorgy Bakondi, consilier al premierului Viktor Orban

Vaticanul va începe să utilizeze domeniul de internet ".catholic"

Vaticanul va începe să utilizeze domeniul de internet ".catholic" pentru a răspândi mesaje religioase pe web, a anunţat departamentul său media.
O echipă de şapte membri a fost numită pentru gestionarea domeniului şi pentru "a împărtăşi învăţăturile, mesajele şi valorile Bisericii Catolice împreună cu întinsa comunitate globală în spaţiul virtual", conform Secretariatului pentru Comunicaţii. Vaticanul a semnat un acord pentru a utiliza domeniul .catholic cu Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), o agenţie de reglementare pentru numele de domenii, în luna octombrie a anului trecut.
Nu este de aşteptat ca această decizie să ducă la eliminarea completă a domeniului ".va" utilizat actualmente de Vatican, mai notează agenţia DPA.

Moscova: Un proiect comun al Rusiei cu NATO ar fi prevenit atacurile de la Bruxelles

Un proiect antiterorist comun al Rusiei cu NATO pentru detectarea explozibililor în locuri aglomerate, care a fost îngheţat ca urmare a crizei din Ucraina, ar fi putut preveni atacurile teroriste de la Bruxelles, a declarat ieri pentru agenţia de presă rusă TASS o sursă apropiată proiectului. "Proiectul STANDEX (Stand-off Detection of Explosives) a fost conceput pentru detectarea de la distanţă, în timp real, a explozibililor în locuri aglomerate, în special, în infrastructura de transport — staţii de metrou, aeroporturi şi gări feroviare", a explicat interlocutorul agenţiei ruse de presă. Potrivit acestuia, sistemul avea la bază analiza spectrală a microparticulelor de aer cu ajutorul mai multor senzori şi permitea stabilirea cu exactitate a locului în care se află un explozibil şi chiar persoana care îl transportă într-o mulţime de oameni.
Sistemul STANDEX — potrivit sursei citate — ar fi permis identificarea teroriştilor la 22 martie la Bruxelles imediat după sosirea lor la terminalul aeroportului internaţional Zaventem, unde în jurul orei locale 08:00 au avut loc două explozii, ce au fost urmate de o alta la staţia de metrou Maelbeek, soldate cu 32 de morţi şi aproximativ 300 de răniţi.
Suspendarea proiectului STANDEX a fost anunţată în iunie 2014 de către Michael Stopford, fost asistent adjunct pentru comunicaţii strategice al secretarului general al Alianţei.
Proiectul a fost testat cu succes în octombrie 2013 în metroul din Paris, iar următoarele teste fuseseră planificate la Sankt-Petersburg. Apoi era prevăzută etapa a doua — trecerea de la detectare la prevenire, a explicat sursa TASS. În prezent, proiectul este îngheţat, la fel şi cooperarea dintre Rusia şi NATO, iar rezultatul acestei decizii este trist, concluzionează interlocutorul agenţiei ruse de presă.
Elaborarea STANDEX în cadrul platformei de cooperare Consiliul Rusia-NATO a început după seria atentatelor din metroul moscovit la sfârşitul anilor 1990 — începutul anilor 2000, după exploziile din trenurile de navetişti de la Madrid (11 martie 2004) şi exploziile coordonate din metroul şi autobuzele din Londra la 7 iulie 2005.
Alianţa Nord-Atlantică a îngheţat cooperarea militară şi civilă cu Rusia în aprilie 2014, după anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă.

Apropiaţi ai Marinei Le Pen, implicaţi în dosarul "Panama Papers"

Un sistem offshore sofisticat a fost pus în funcţiune de primul cerc de apropiaţi ai Marinei Le Pen, preşedinta partidului francez de extremă dreapta Frontul Naţional (FN), notează cotidianul francez Le Monde, citând documente ale anchetei "Panama Papers". Acest sistem "între Hong Kong, Singapore, Insulele Virgine ale Marii Britanii şi Panama" a fost "utilizat pentru a scoate bani din Franţa, prin intermediul unor societăţi-paravan şi al unor facturi false, în intenţia de a se sustrage serviciilor franceze care acţionează împotriva spălării banilor", subliniază cotidianul francez.
Sprijinindu-se pe documente ce provin de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, Le Monde pune în prim plan rolul expertului-contabil Nicolas Crochet şi al omului de afaceri Frederic Chatillon, patronul societăţii Riwal, care prestează servicii în domeniul comunicării pentru candidaţii FN.
Anticipând eventuale dezvăluiri în scandalul "Panama Papers", acesta din urmă a anunţat chiar de luni seara că "a pus la dispoziţia jurnaliştilor documente care demonstrează caracterul perfect legal al acestor operaţiuni". Într-un comunicat separat, FN a dat asigurări că "nu este implicat" în scandalul "Panama Papers".
Potrivit Le Monde, în 2012, imediat după alegerile prezidenţiale, Frederic Chatillon a organizat, cu ajutorul lui Nicolas Crochet, scoaterea a 316.000 de euro din Riwal şi de pe teritoriul francez. Se naşte atunci o schemă complexă, care trece prin achiziţia unei societăţi-paravan denumită Time Dragon şi care îşi are sediul la Hong Kong, a cărei societate-mamă îşi are sediul în Insulele Virgine britanice via firma panameză Mossack Fonseca.
Sistemul trece, de asemenea, printr-o societate hong-kongoneză ce îi aparţine fratelui lui Nicolas Crochet, Ever Harvest Garments, "o falsă factură menită să regleze realizarea de site-uri ale lui Rassemblement Bleu Marine pentru legislativele" din 2012 şi diverse transferuri de fonduri.

Datele a 50 de milioane de turci, dezvăluite prin servere din România

Hackeri au postat online, utilizând servere din România, ceea ce par a fi datele personale a circa 50 de milioane de cetăţeni turci, inclusiv cele ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi ale premierului Ahmet Davutoglu, informează agenţia AP. Este vorba de datele a circa 49.611.709 persoane, obţinute şi difuzate ilegal, incluzând serii ale documentelor de identitate, adrese şi certificate de naştere. Printre persoanele ale căror date ar fi fost divulgate se numără preşedintele Recep Tayyip Erdogan, predecesorul său Abdullah Gul şi premierul Ahmet Davutoglu. "Cine şi-ar fi putut imagina că ideologiile desuete, clientelismul şi ascensiunea ideologiilor extremiste religioase în Turcia ar putea conduce la prăbuşirea infrastructurii informaţionale?", au transmis hackerii care au difuzat informaţiile. Autorităţile turce nu au putut confirma autenticitatea informaţiilor făcute publice.
Informaţiile confidenţiale au fost postate pe site-ul unui grup de activişti din Islanda.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.