Internațional

Omenirea se pregăteşte de război

Ziarul de Vrancea
5 apr 2016 813 vizualizări
Cheltuielile militare mondiale au crescut în 2015 la peste 1.650 miliarde dolari n Arabia Saudită a depăşit Rusia la investiţiile "de război" n americanii cheltuiesc de peste două ori mai mulţi bani pe înarmare decat China, locul doi în topul mondial

Cheltuielile militare pe plan mondial au crescut în 2015 după patru ani de recul, cauza constituind-o înmulţirea tensiunilor în lume, a indicat ieri Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).
Astfel, pe întregul an cheltuielile militare s-au ridicat la 1.676 miliarde de dolari, crescând cu 1% faţă de anul trecut. În afară de această creştere globală, susţinută în principal în Europa de Est, Asia şi Orientul Mijlociu, SIPRI constată că diminuarea cheltuielilor militare în Occident s-a încetinit.
SUA rămân pe departe ţara care cheltuieşte cel mai mult în domeniu. Bugetul lor militar, de 596 miliarde de dolari, s-a repliat cu 2,4% în raport cu anul precedent, adică cu mai puţin decât în anii precedenţi.
Sam Perlo-Freeman, cercetător al SIPRI, a explicat aceste cheltuieli suplimentare pentru înarmare prin războiul împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).
Al doilea buget militar ca mărime, al Chinei, este estimat la 215 miliarde de dolari, urmat de cel al Arabiei Saudite (87,2 miliarde), care l-a depăşit pe cel al Rusiei (66,4 miliarde). În ultimii zece ani (2006-2015), în timp ce bugetul alocat înarmării de SUA s-a redus (-4%), cel al Chinei a explodat (^132%), iar cele ale Arabiei Saudite (^97%) şi Rusiei (^91%) au crescut rapid. Franţa — al cincilea buget în domeniu în 2014 — a căzut pe locul al şaptelea, după Marea Britanie şi India.
Per ansamblu, bugetele Europei occidentale au scăzut în continuare, dar mai puţin rapid. "Motivele acestei schimbări de tendinţă sunt Rusia, gruparea Statul Islamic şi NATO", potrivit lui Perlo-Freeman. Membrii NATO s-au angajat să respecte până în 2014 obiectivul cheltuielilor militare corespunzând unui procent de 2% din Produsul Intern Brut (PIB).
În Asia, creşterea cheltuielilor Indoneziei, Filipinelor, dar şi ale Japoniei şi Vietnamului reflectă tensiunile — mai mult sau mai puţin deschise — cu China şi cu Coreea de Nord.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.