Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Peste 800 de imigranţi, salvaţi din Marea Mediterană de poliţişti români

Ziarul de Vrancea
30 mar 2016 564 vizualizări
Poliţiştii de frontieră români au salvat, în baza solicitărilor emise de Centrul de Coordonare al Operaţiunii Frontex, 876 migranţi, care se aflau în pericol în ambarcaţiuni supraaglomerate, ce navigau în Marea Mediterană.

"În cadrul misiunilor desfăşurate până în prezent, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi transportat, în baza solicitărilor Centrului de Coordonare al Operaţiunii Frontex, 876 migranţi, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi supraaglomerate, ce navigau în Marea Mediterană şi care, ulterior, au fost predaţi autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice", informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Ayatollahul Khamenei: Viitorul Iranului constă în rachete, nu în negocieri

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, ieri, că sistemul de rachete reprezintă viitorul acestei ţări, oferind susţinere Gardienilor Revoluţiei, care au atras critici din partea Occidentului pentru testarea de rachete balistice. Ayatollahul a susţinut acordul nuclear încheiat anul trecut între ţara sa şi marile puteri ale lumii, însă de atunci a cerut Iranului să evite alte înţelegeri cu Statele Unite şi aliaţii lor, şi să îşi menţină puterea economică şi militară. "Ce care spun că viitorul constă în negocieri, nu în rachete, sunt fie ignoranţi, fie trădători", a anunţat Khamenei pe site-ul său. Acesta are ultimul cuvânt în toate problemele de stat. "Dacă Republica Islamică urmăreşte derularea de negocieri dar nu are nicio putere de apărare, ar trebui să bată în retragere în faţa ameninţărilor provenind de la orice stat slab", a mai susţinut el.
Comentariile sale par să îl vizeze pe fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani, liderul de facto al unei alianţe politice mai moderate, care a scris pe Twitter săptămâna trecută că "viitorul constă în dialog, nu în rachete".
Gardienii Revoluţiei din Iran au efectuat teste cu rachete balistice la începutul lunii.
Statele Unite şi mai multe puteri europene au susţinut că testele au încălcat rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, care presupune ca Iranul să nu testeze rachete având capacitate nucleară. Rusia a susţinut însă că aceste teste nu au încălcat Rezoluţia 2.231. Iranul a negat în mai multe rânduri că rachetele sale ar fi concepute cu scopul de a dezvolta arme nucleare.

Rusia continuă să trimită echipamente militare în Siria

Rusia continuă să trimită echipamente militare grele în Siria, în pofida anunţului preşedintelui Vladimir Putin privind începerea retragerii forţelor, afirmă surse citate de Reuters. Numeroase nave cargo ruse continuă să se deplaseze din portul rus Novorossiisk, situat în Marea Neagră, spre baza navală rusă Tartus din Siria. "Navele trimise par să aibă încărcături masive în momentul plecării spre Siria. Deplasările navelor sugerează că, la două săptămâni de la anunţul preşedintelui Vladimir Putin privind începerea retragerii forţelor din Siria, transporturile de echipamente militare spre Siria continuă în acelaşi ritm", arată o analiză realizată de Reuters. "Transporturile efectuate sugerează că Rusia depune eforturi intense pentru menţinerea infrastructurii militare în Siria şi pentru aprovizionarea armatei siriene", precizează Reuters. Rusia are militari în unitatea aeriană Hmeymim şi în baza navală Tartus. "Dat fiind că cei mai mulţi militari rămân în aceste baze, nu există motive ca traficul să fie redus", a explicat Mihail Barabanov, analist la Institutul rus CAST.
Preşedintele Vladimir Putin a ordonat, la jumătatea lunii martie, începerea retragerii "celei mai mari părţi" a forţelor ruse din Siria, afirmând că obiectivele operaţiunilor militare au fost atinse. Liderul de la Kremlin a avertizat însă că Rusia poate retrimite "în doar câteva ore" forţe militare în Siria, în caz de necesitate

Presupusul pirat egiptean al aerului, reţinut preventiv

Un tribunal din Cipru a dispus ieri reţinerea preventivă pentru o perioadă de opt zile a egipteanului care a recunoscut că a deturnat marţi un zbor intern EgyptAir către Larnaca, ameninţând că se va detona la bordul avionului cu o falsă centură de explozivi. Suspectul, pe care autorităţile l-au identificat drept Seif Eddin Mustafa, în vârstă de 59 de ani, riscă să fie acuzat, între altele, de deturnarea unei aeronave, deţinere ilegală de explozivi, răpire şi ameninţări cu comiterea unor violenţe, a declarat ieri Andreas Lambrianou, un procuror cipriot.
Deturnarea dramatică de marţi s-a încheiat paşnic, odată cu arestarea suspectului de către poliţie, după ce toţi cei 72 de pasageri şi membri ai echipajului au fost eliberaţi de la bordul aeronavei egiptene de tip Airbus A320. "Ce poate să facă cineva când nu şi-a văzut soţia şi copiii de 24 de ani, iar Guvernul egiptean nu-l lasă?", le-a spus suspectul poliţiştilor.

Doi din trei americani, în favoarea torturii în cazul suspecţilor de terorism

Aproape două treimi dintre americani cred că tortura poate fi justificată pentru a obţine informaţii de la presupuşi terorişti, potrivit unui sondaj, un nivel de sprijin similar celui constatat în ţări precum Nigeria, unde atacurile comise de către militanţi sunt ceva obişnuit, relatează Reuters. Sondajul Reuters/Ipsos reflectă o opinie publică americană îngrijorată după masacrul din San Bernandino din decembrie 2015, în care şi-au pierdut viaţa 14 persoane, şi după atacurile sângeroase din Europa din ultimele luni, inclusiv atentatele cu bombă revendicate de către gruparea jihadistă Statul Islamic, ce au avut loc săptămâna trecută la Bruxelles şi care s-au soldat cu 32 de morţi.
Potrivit sondajului, realizat în perioada 22-28 martie, cei intervievaţi au trebuit să răspundă la întrebarea dacă tortura poate fi justificată în cazul ''presupuşilor terorişti pentru a obţine informaţii despre terorism''. Circa 25% dintre respondenţi au spus că tortura este ''deseori'' justificată, în timp ce 38% cred că ea este justificată numai ''uneori''. Doar 15% consideră că tortura nu ar trebui folosită niciodată. Republicanii sunt mai numeroşi decât democraţii în rândul acelora care sunt în favoarea obţinerii de informaţii prin folosirea torturii: 82% dintre republicani cred că tortura este ''deseori'' sau ''uneori'' justificată, comparativ cu 53% dintre democraţi.
Aproximativ două treimi dintre respondenţi spun, de asemenea, că se aşteaptă la un atac terorist pe teritoriul SUA în următoarele şase luni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.