Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Treceţi batalioane nipone oceanul

Ziarul de Vrancea
29 mar 2016 651 vizualizări
De ieri, armata japoneză poate participa la războaie în străinătate

Armata japoneză poate participa la războaie în străinătate - pentru prima dată de la sfâşitul celui de-al Doilea Război Mondial - începând de ieri, odată cu intrarea în vigoare a unei reforme majore dar controversate în domeniul politicii securităţii. Această reformă - aprobată de Parlament în septembrie, în pofida unei opoziţii publice acerbe - este una dintre politicile-far ale premierului Shinzo Abe. Noua legislaţie permite armatei să acţioneze în numele "autoapărării colective" pentru a ajuta aliaţii ţării, în special Statele Unite, principalul aliat al Japoniei în regiune. Japonia şi Statele Unite "se pot ajuta de-acum reciproc în situaţii de urgenţă. Această alianţă a fost consolidată" de lege, a declarat ieri premierul japonez. "Ministerul Apărării şi Forţele pentru autoapărare (armata) vor îndeplini mai multe misiuni" în baza noii legislaţii, a anunţat într-o conferinţă de presă Gen Nakatani, ministrul nipon al Apărării.
Bătălia în vederea modificării legislaţiei a început în 2014, după ce Cabinetul Abe a aprobat o eventuală utilizare mai mare a forţei de către armată în străinătate, printr-o reinterpretare a Constituţiei. Însă numeroşi avocaţi şi experţi constituţionali continuă să considere că pachetul legislativ care a intrat în vigoare încalcă Legea fundamentală pacifistă adoptată după înfrângerea Japoniei în al Doilea Război Mondial. Articolul 9 al Constituţiei interzice să se recurgă la forţă în vederea soluţionării disputelor internaţionale. Susumu Murakoshi, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Barourilor Japoneze (JFBA), a declarat ieri că intrarea în vigoare a reformei este "împotriva constituţionalismului" şi a denunţat faptul că a avut loc fără parcurgerea procedurilor necesare în vederea amendării Constituţiei.
Shinzo Abe a argumentat că reforma este necesară în vederea adaptării ţării la mediul securităţii în Asia de Est, inclusiv faţă de o consolidare a armatei chineze şi o agresivitate tot mai mare a Beijingului pe mare şi în faţa ameninţării nucleare nord-coreene. Potrivit unui sondaj realizat în weekend de către agenţia Kyodo News, 39% dintre persoanele intervievate s-au declarat în favoarea noii legislaţii în domeniul securităţii, însă 49,9% o resping.

SI plănuieşte să ucidă copii evrei din Turcia, în următoarele ore

Mai mulţi terorişti din cadrul reţelei Stat Islamic au elaborat planuri pentru a ucide copii evrei în Turcia "în următoarele 24 de ore sau în următoarele zile", ţintind grădiniţe, şcoli şi centre de tinetet, arată Sky News, citând surse din cadrul serviciilor de informaţii. Informaţii despre ceea ce responsabilii serviciilor secrete descriu drept un atac "iminent" au fost obţinute de la şase membri ai aşa-zisului Califat, care au fost arestaţi în oraşul turc Gaziantep săptămâna trecută. Cea mai vizată locaţie a atacului este sinagoga din districtul Beyoglu din Istanbul, unde se află un centru al comunităţii şi o şcoală. "În acest context, măsuri de securitate extraordinare sunt luate dincolo de nivelul de alertă ridicat, instaurat de poliţia turcă, şi este adoptată o atitudine vigilentă în rândul comunităţii evreieşti", a declarat o sursă din cadrul serviciului de informaţii, pentru Sky News. "Măsuri antiteroriste sub acoperire şi alte măsuri secrete sunt implementate 24 de ore din 24. Această amenimţare este mai mult decât credibilă. Acesta este un plan activ", a adăugat sursa. "Nu ştim pentru când este programat atacul. Ar putea avea loc în următoarele 24 de ore sau în următoarele zile", a precizat sursa.
Turcia a primit aproximativ trei milioane de refugiaţi şi există dovezi solide că mai mulţi atacatori care au participat la atentatele de la Paris şi Bruxelles şi care au cetăţenie europeană, au mers în Siria pentru a se antrena şi s-au întors în Europa, ascunşi printre refugiaţi.

Cheffou nu e "bărbatul cu pălărie"

Fayçal Cheffou, inculpat pentru asasinat terorist în atacurile de la Bruxelles şi eliberat luni, are un alibi credibil şi nu este "bărbatul cu pălărie" care apare în înregistrările camerelor de supraveghere de pe Aeroportul Bruxelles-Zaventem de dinaintea exploziei, a declarat ieri avocatul său.
Potrivit lui Olivier Martins, niciun element de expertiză - amprente sau urme de ADN - nu permite ca Fayçal Cheffou să fie legat de atacul de la Bruxelles-Zaventem, iar clientul său a fost inculpat în baza unei mărturii - a şoferului unui taxi care i-a condus pe presupuşii kamikaze la aeroport.
Fayçal Cheffou, eliberat la patru zile după ce a fost arestat, a fost prezentat de unele instituţii media ca fiind bărbatul ce apare în imagini - îmbrăcat cu o haină deschisă la culoare, care purta o pălărie şi împingea un cărucior de bagaje - alături de cei doi bărbaţi care s-ar fi detonat.
Eliberarea sa reprezintă o lovitură grea pentru ancheta cu privire la atacurile de la 22 martie, soldate cu 35 de morţi potrivit ultimului bilanţ.
"El (Cheffou) se afla acasă, iar acest lucru a putut să fie confirmat prin apeluri telefonice", a declarat Olivier Martins. "Este posibil să se confirme că avea asupra sa telefonul mobil în acel moment (al atacului) şi că în acel moment se afla acasă", a continuat avocatul. Potrivit acestuia, Fayçal Cheffou rămâne - pentru moment - inculpat în mod oficial, însă acest lucru nu va dura mult timp.


Avion deturnat din motive personale

Un avion de pasageri al companiei EgyptAir a fost deturnat ieri dimineaţă, în timp ce zbura din oraşul egiptean Alexandria spre Cairo. Aeronava, la bordul căreia se aflau 81 de pasageri şi membri ai echipajului, a fost deturnată şi a aterizat în Larnaca (Republica Cipru). După cateva ore de negocieri, luarea de ostatici s-a încheiat, iar toate persoanele au fost eliberate în siguranţă. Presupusul autor al luării de ostatici, un cetăţean egiptean, a fost arestat la finalul negocierilor cu autorităţile cipriote. Conform autorităţilor, nu a fost vorba de un act terorist, ci de o problemă personală a agresorului. Bărbatul care a deturnat avionul este un cetăţean egiptean pe nume Seif El Din Mustafa, a anunţat Alaa Yousef, un purtător de cuvânt al preşedinţiei egiptene.
Deturnarea avionului este cel de-al optulea incident de acest fel în care sunt implicate avione ale companiei EgyptAir, potrivit informaţiilor existente într-o bază de date privind siguranţa aeriană.
Industria turismului - vitală pentru Egipt - a fost dur afectată de doborârea unui avion rus de linie în Sinai, în octombrie. Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi denunţa la vremea respectivă un atac terorist. Statul Islamic (SI) a afirmat că a plasat o bombă la bordul avionului, omorând cele 224 de persoane de la bord. Ciprul s-a confruntat cu o activitate militantă redusă în ultimele decenii, în pofida apropierii de Orientul Mijlociu.
Comandouri egiptene au încercat - dar fără succes - să pătrundă la bordul unui avion de linie pe aeroportul de la Larnaca, un incident care a condus la întreruperea relaţiilor între Cipru şi Egipt în 1978.
În 1988, un avion de linie kuwaitian a fost deturnat în timp ce efectua o cursă de la Bangkok spre Kuwait. Această criză a durat 16 zile, iar într-una dintre cele trei opriri, la Larnaca, au fost ucişi doi ostatici.

Pakistanul a reţinut peste 5.200 de persoane după atentatul de duminică

Autorităţile pakistaneze au reţinut peste 5.200 de militanţi suspecţi în cele două zile de la atentatul sinucigaş care a vizat un parc aglomerat din Lahore în ziua de Paşti provocând moartea a cel puţin 73 de persoane.
Anchetatorii i-au eliberat ulterior pe toţi cu excepţia a 216 suspecţi, în cazul cărora investigaţiile continuă, a declarat Rana Sanaullah, ministru al justiţiei din provincia Punjab din partidul la putere al prim-ministrului Nawaz Sharif. El a declarat că raidurile au fost efectuate de poliţişti, agenţi antiterorism şi de informaţii şi au confirmat că armata şi forţele paramilitare vor fi folosite şi în viitoarele operaţiuni.
Jamaat-ul-Ahrar, o grupare desprinsă din mişcarea talibană din Pakistan, a revendicat atacul şi l-a motivat prin intenţia de a-i lovi pe creştinii care sărbătoreau Paştele şi a ameninţat cu noi atentate. Cel puţin 30 de copii se numără printre cei morţi, potrivit şefului administraţiei din Lahore, Mohamed Usman. Aproximativ 350 de persoane au fost de asemenea rănite.
Premierul Nawaz Sharif a cerut autorităţilor să accelereze ofensiva împotriva militanţilor islamişti, care au legături cu reţeaua teroristă Al-Qaeda.

Casă demolată din greşeală în Texas

O firmă de demolări a dărâmat din greşeală o casă din Texas după ce navigatorul Google Maps a indicat o adresă greşită, scrie Agerpres. Responsabilii firmei Billy L. Nabors Demolition s-au scuzat pentru greşeala pe care au făcut-o săptămâna trecută şi s-au angajat să răspundă în faţa proprietarilor pentru această eroare regretabilă.
Incidentul a avut loc în Rowlett, o suburbie a oraşului Dallas grav afectat de tornadele care au lovit zona la sfârşitul anului trecut. Firma de demolări trebuia să dărâme o casă aflată la numărul 7601 de pe strada Cousteau Drive şi care a fost grav afectată de pagubele produse de tornadă. Însă Google Maps nu i-a condus la adresa în chestiune, asigură firma, ci la numărul 7601 de pe Calypso Drive, la o stradă distanţă de adresa dorită.
Cum numărul coincidea, iar casa prezenta pagube pricinuite de tornadă, firma Billy L. Nabors Demolition a început demolarea fără să-şi dea seama că se aflau pe strada greşită. "Cum să faci o asemenea greşeală?", a declarat mass-media locale Lindsay Diaz, una din proprietarele casei.
Diaz şi Alan Cutter, celălalt proprietar se mutaseră temporar din casă preconizând să o repare în următoarele luni, după ce o echipă de constructori au evaluat că pagubele suferite de clădire nu afectaseră structura. După ce incidentul a apărut în presă, firma de demolări a decis să prezinte scuze şi să-i despăgubească pe proprietari. După incident, Google Maps a corectat greşeala din sistemul de navigare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.