Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:The Rolling Stones, concert istoric la Havana

Ziarul de Vrancea
27 mar 2016 568 vizualizări
Trupa britanică The Rolling Stones a susţinut vineri seară, un concert în Havana care i-a făcut să vibreze pe zecii de mii de fani din Cuba, unde mare parte a muzicii rock internaţionale a fost interzisă zeci de ani.

 A fost vorba de un concert gratuit la care au participat fanii declaraţi ai trupei, rockerii de o viaţă care şi-au ascuns pasiunea şi dragostea pentru cei de la The Rolling Stones, precum şi pentru alte formaţii ale genului, informează BBC. Mick Jagger şi-a salutat fanii în limba spaniolă înainte de debutul concertului cu hit-ul din 1968 "Jumpin' Jack Flash". Concertul a avut loc la câteva zile după vizita istorică a preşedintelui SUA Barack Obama în Cuba. Zeci de mii de cubanezi au stat la coadă ore în şir pentru a pătrunde pe stadionul Ciudad Deportiva din Havana, cu o capacitate de 45.000 de locuri. Formaţia a cântat 18 melodii într-un concert ce a durat două ore, printre care s-au numărat cântece celebre, "Sympathy for the Devil "şi "Satisfaction".
Spectacolul este văzut drept un alt semnal al unei schimbări reale în Cuba. Până acum 15 ani, guvernul comunist din Cuba a interzis mare parte a muzicii rock şi pop, catalogată ca subversivă şi depravată. Cu toate acestea, Cuba s-a schimbat puternic în ultimii ani, mai ales în ultimele 18 luni în timp ce procesul de reapropiere faţă de SUA s-a intensificat. Joaquin Ortiz, un paznic în vârstă de 62 de ani, a declarat pentru Associated Press: „După ziua de azi pot muri. Asta a fost printre ultimele dorinţe: să îi văd şi să îi ascult pe cei de la The Rolling Stones.”
Potrivit ziarului britanic Mirror, concertul s-ar fi ţinut în ciuda unei cereri a Papei Francisc de a-l opri pentru că era organizat în Vinerea Mare. Vaticanul ar fi sugerat ca trupa să înceapă concertul după miezul nopţii.
Conform unei surse, „membrii trupei au încremenit când Vaticanul i-a contact prin intermediul unei scrisori - nu le-a venit să îşi creadă ochilor. Oricât şi-ar fi dorit să nu îl supere pe Papă, aceştia aveau un contract şi au dorit să şi-l onoreze.”


Cel puţin 8 suspecţi în cazul atentatelor teroriste din Paris şi Bruxelles, căutaţi în Europa

alţi patru potenţiali terorişti au fost reţinuţi sau inculpaţi în acest weekend

Serviciile de securitate europene caută cel puţin opt suspecţi în cazul atentatelor din Paris şi Bruxelles, scrie ziarul german Die Welt, citând surse din securitate. Potrivit publicaţiei, majoritatea suspecţilor sunt cetăţeni francezi şi belgieni, despre care se crede că sunt în Siria sau se ascund de autorităţi în Europa. Publicaţia germană mai susţine, în baza surselor sale, că supecţii căutaţi au fost în contact cu Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor din Paris, soldate cu 130 de morţi, dar şi Salah Abdeslam. Abdelhamid Abaaoud a murit într-un raid al poliţiei efectuat în zona Saint-Denis din Paris pe 18 noiembrie, la cinci zile de la atentatele din Paris. Salah Abdeslam, despre care se crede că este singurul supravieţuitor al comandoului responsabil de atacurile din Paris, a fost arestat în Bruxelles, săptămâna trecută, într-un raid al poliţiei.
Departamentul Poliţiei Federale germane (BKA) este implicat, printre alte agenţii de securitate europene, în operaţiunile de căutare a respectivilor suspecţi, susţine Die Welt. Dar contactată, BKA a refuzat să comenteze informaţiile.

Algerian, arestat în Italia

Poliţia italiană a arestat un algerian căutat în Belgia pentru că ar fi furnizat acte de identitate false pentru trei terorişti implicaţi în atentatele din Bruxelles şi din Paris. Bărbatul, identificat drept Djamal Eddine Ouali, în vârstă de 40 de ani, a fost reţinut, sâmbătă, în timpul unui raid al forţelor antiteroriste în Bellizzi, o comună din provincia Salerno, din sudul Italiei.
Acesta ar fi furnizat documente de identificare false lui Najim Laachroui, unul dintre atacatorii kamikaze care s-a detonat pe aeroportul Zaventeem din Bruxelles marţi dimineaţă, dar şi lui Salah Abdeslam, membru al comandoului care a comis atentatele teroriste din Paris din noiembrie anul trecut. Bărbatul i-ar fi făcut rost de astfel de documente şi lui Mohamed Belkaid, un algerian suspectat de implicare în atentatele din Paris, care a murit într-un raid al poliţiei săptămâna trecută în cartierul Forest de la periferia Bruxellesului, în cadrul operaţiunii în care a fost arestat Abdeslam. Aceste documente false au permis revenirea ilegală în Belgia a doi bărbaţi în septembrie 2015.

Un "jurnalist", inculpat în Belgia

Procurorii belgieni au inculpat, sâmbătă, trei bărbaţi pentru activităţi teroriste, printre aceştia fiind şi suspectul care a fugit de pe aeroportul Zaventem identificat drept Faycal Cheffou, dar şi un bărbat aflat în legătură cu Reda Kriket,care plănuia un atac de amploare în Franţa. Potrivit RTBF, cel de-al treilea atacator de pe aeroportul Zaventem care nu s-a mai detonat a fost identificat drept Faycal Cheffou. Alţi doi bărbaţi, Aboubakar A. şi Rabah N., au fost inculpaţi pentru activităţi teroriste şi apartenenţă la o grupare teroristă. Rabah N. a fost arestat vineri într-un raid efectuat în Saint-Gilles, comună din regiunea Bruxellesului.
Publicaţia Le Soir şi RTBF susţin că Faycal Cheffou a fost identificat, într-o serie de poze, de şoferul de taxi care i-a condus pe cei trei atacatori la aeroport. El se prezenta drept "jurnalist freelancer".  

Sanders a învins-o pe Clinton în Alaska, Washington şi Hawaii

Bernie Sanders a câştigat, sâmbătă, alegerile din statele americane Alaska, Washington şi Hawaii, destabilitând poziţia contracandidatului Hillary Clinton, care rămâne încă în fruntea clasamentului în tabăra democrată pentru alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie. Sanders a înregistrat peste 50% din voturi în Alaska şi Washington, dar mai are nevoie de voturi pentru a o coborî pe Clinton din fruntea clasamentului în tabăra democraţilor. Ulterior, s-a anunţat că Sanders ar conduce cu 40 de puncte înaintea lui Clinton în alegerile din Hawaii, după numărarea a 90% dintre voturi. "Intervenim serios în avantajul deţinut de secretarul Clinton şi avem un drum către victorie", a declarat Sanders după anunţarea victoriilor, în Madison, Wisconsin, alături de susţinători.
Clinton conduce în faţa lui Sanders cu 300 de voturi din cele 2.382 necesare din partea delegaţilor pentru a fi nominalizată de Partidul Democrat drept candidat la prezidenţialele de pe 8 noiembrie în cadrul convenţiei partidului din iulie, din Philadephia. Luând în considerare şi voturile superdelegaţilor - liderii de partid care au libertatea de a susţine orice candidat - Clinton are sprijinul a 1.690 de delegaţi, spre deosebire de Sanders care are doar 946 de susţinători.
Sanders, un senator din Vermont, are nevoie să câştige două treimi din voturile delegaţilor care au mai rămas pentru a o ajunge din urmă pe Clinton.
În tabăra republicană, favorit este miliardarul Donald Trump, care s-a făcut remarcat prin politicile sale antiimigraţie dure promise votanţilor dacă va ajunge preşedinte al SUA.

Armata siriană a redobândit oraşul Palmira

Forţele siriene au redobândit, ieri, oraşul Pamira, aflat sub controlul reţelei teroriste Stat Islamic din mai 2015, după ce au declanşat o amplă ofensivă, susţinută de raiduri aeriene ale forţelor ruse. Potrivit unei surse militare citate de televiziunea de stat, armata siriană împreună cu miliţiile aliate au preluat "controlul în totalitate asupra oraşului Palmira".
Organizaţia umanitară Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) susţine că ieri dimineaţă încă mai aveau loc schimburi de focuri în partea estică a oraşului, dar centrul de comandă al reţelei Stat Islamic (SI) s-a retras spre est, părăsind Palmira, reaflată sub controlul administraţiei Bashar al-Assad. Pentru conducerea siriană, redobândirea oraşului Palmira, printr-o campanie militară de trei săptămâni susţinută de raiduri aeriene intense ale forţelor ruse, înseamnă acces la zona deşertică din estul Siriei spre frontiera cu Irak în sud şi spre fieful reţelei Stat Islamic din oraşele Deir al-Zor şi Raqqa în est.
Potrivit directorului OSDO, Rami Abdulrahman, 400 de luptători ai reţelei teroriste Stat Islamic au murit în confruntările din Palmira, oraş pe care l-au controlat din mai 2015, fiind cea mai importantă victorie a grupării de când a declarat califat în arii din Siria şi Irak controlate din 2014.
În Palmira se află cele mai importante ruine ale Imperiului Roman. SI a distrus temple şi morminte antice după ce a capturat Palmira, acţiuni denunţate de UNESCO drept crime de război, dar directorului centrului pentru antichităţi din Siria a declarat sâmbătă că unele ruine încă mai există şi sunt într-o stare acceptabilă.

Film nord-coreean în care Washingtonul apare distrus de un atac nuclear

Coreea de Nord a lansat sâmbătă, pe site-ul de propagandă DPRK, un film de patru minute cu titlul ameninţător "Last Chance", ce înfăţişează un proiectil propulsat de pe un submarin devastând Washingtonul şi se încheie cu imaginea steagului Statelor Unite cuprins de flăcări. Filmul, ilustrat cu un fond sonor militar ameninţător, conţine o scurtă istorie vizuală a relaţiilor dintre Statele Unite şi Coreea de Nord şi se încheie cu o scenă manipulată digital în care o rachetă filează cerul, deviază înapoi spre pământ şi aterizează în faţa Monumentului preşedintelui Lincoln din Washington. Clădirea sediului guvernului pentru Congresul Statelor Unite ale Americii explodează în urma impactului şi, în final, un mesaj apare pe ecran: "Dacă imperialiştii din Statele Unite se aproprie chiar şi cu un inch de noi, îi vom ataca fulgerător cu arme nucleare."
În secvenţele introductive ale filmului se regăsesc, printre altele, scene capturate din Războiul din Coreea, momentul detectării navei americane de spionaj "Pueblo" în 1968 şi imagini din prima criză legată de programul nuclear al Coreei de Nord de la începutul anilor '90.
De când au început exerciţiile americano-sud-coreene, la care anul acesta iau parte 12.200 de militari americani şi 5.000 de militari sud-coreeni, Coreea de Nord lansează zilnic avertismente către cei doi aliaţi şi ameninţă în special cu atacuri nucleare preventive.

O parte dintre lunile lui Saturn, formate pe cand dinozaurii stăpâneau Pământul

Unele dintre numeroasele luni îngheţate ale giganticei planete Saturn ar fi putut să se formeze într-o perioadă relativ recentă, în urmă cu 100 de milioane de ani, pe când dinozaurii încă stăpâneau lanţurile trofice de pe Pământ, conform unui nou studiu publicat de space.com.
Saturn are 62 de luni cunoscute şi toate aceste corpuri sunt influenţate atât de gravitaţia giganticei planete gazoase cât şi de propriile gravitaţii. Noul model computerizat folosit în studiu sugerează că lunile Tethys, Dione şi Rhea, printre altele, nu au cunoscut acele modificări ale înclinării orbitale ce sunt tipice pentru lunile mai vechi ale lui Saturn, care au interacţionat timp îndelungat cu planeta şi cu celelalte corpuri de pe orbita sa. Cu alte cuvinte, aceste trei luni par să fie mult mai tinere decât restul sateliţilor lui Saturn. "Astfel am ajuns la concluzia că aceste luni s-au format, cel mai probabil, în ultimele 2% din istoria planetei", a explicat coordonatorul studiului, Matija Cuk, cercetător la Institutul SETI.

Majoritatea germanilor nu se tem de terorism

Majoritatea germanilor nu se tem de terorism, în pofida recentelor atacuri din statul vecin Belgia, însă mai mult de jumătate dintre ei se aşteaptă la un atac, de orice tip, pe teritoriul ţării lor în acest an, relevă un sondaj făcut public ieri. Conform cotidianului Bild, 56% dintre cei chestionaţi în cadrul sondajului de opinie au spus că, personal, nu se tem de terorism, în timp ce 42% au afirmat contrariul. Citat în acelaşi articol din Bild, ministrul german de interne Thomas de Maiziere a declarat că nu există informaţii că ar fi plănuite atacuri în Germania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.