Internațional

Abdeslam: Nu am vrut să mă arunc în aer

Ziarul de Vrancea
25 mar 2016 703 vizualizări
Islamistul susţine că nu el a fost creierul atentatelor de la Paris n Abdeslam urma să se detoneze în incinta arenei "Stade de France" dar spune că nu a avut bilet de intrare la meci şi a fugit cu maşina din faţa stadionului n noi suspecţi au fost reţinuţi joi şi vineri în Belgia şi Franţa

Salah Abdeslam, islamistul arestat în urmă cu o săptămână, şi-a recunoscut rolul în cadrul atentatelor teroriste din Paris, în cadrul audierii de către autorităţile belgiene, admiţând că a renunţat să se mai detoneze pe stadionul din Paris şi că Abdelhamid Abaaoud a planificat toată operaţiunea. Potrivit unui document obţinut de postul francez BFMTV de la poliţia belgiană din cadrul audierii lui Abdeslam, islamistul a recunoscut în faţa anchetatorilor că "a închiriat maşini şi (camere) de hotel la solicitare" pentru comandoul responsabil de atentatele teroriste din Paris de pe 13 noiembrie în care au murit 130 de persoane. El l-a învinuit pe Abdelhamid Abaaoud, care s-a detonat în atentatele din Paris, pentru planificarea întregii operaţiuni. "Este Abaaoud. Ştiu asta pentru că mi-a zis fratele meu, Brahim. El mi-a zis că Abaaoud este responsabil. L-am întâlnit pe Abaaoud în noapte de 11 spre 12 noiembrie 2015. A fost singura dată în viaţa mea când l-am văzut pe Abaaoud", a declarat Abdeslam în faţa anchetatorilor belgieni. Însă cei doi au fost condamnaţi în 2010 în Belgia pentru furt. Fratele lui Salah, Brahim Abdeslam, a murit în atentatele din Paris, fiind unul dintre atacatorii kamikaze. Salah Abdeslam a explicat că a renunţat să se mai arunce în aer pe stadionul din Paris, Stade de France, după cum se prevedea în planul teroriştilor. "Trebuia să intru ca un client pe Stade de France. Cu toate acestea, nu aveam bilet", a explicat el. "Am renunţat (la acest plan) în timp ce oprisem maşina. Mi-am lăsat cei trei pasageri din maşină, apoi am demarat. Am condus cu o viteză haotică", a mai adăugat islamistul. Dintre cei trei pasageri aflaţi în maşina pe care o conducea, Abdeslam a recunoscut că nu îl cunoştea decât pe Bilal Hadfi, iar ceilalţi doi erau irakieni pe care nu-i cunoştea.

Arestări în Belgia, Franţa şi Germania

Un islamist acuzat de implicare în atentatele de la Bruxelles şi Paris a fost rănit şi reţinut în cursul unor raiduri antiteroriste desfăşurate vineri în capitala Belgiei. Numele său nu a fost dezvăluit. De asemenea, un bărbat a fost arestat de autorităţile franceze joi noapte, fiind suspectat că plănuia un atentat de amploare în ţară. Poliţia a indicat că bărbatul fusese condamnat la 10 de ani de închisoare anul trecut de un tribunal din Bruxelles, fiind inculpat într-un proces care viza o filieră teroristă care provenea din Siria. După reţinerea bărbatului, identificat drept Reda K., poliţiştii francezi au efectuat raiduri în apartametul suspectului din oraşul Argenteuil, unde au descoperit "o cantitate mică" de explozibili. În cadrul procesului din Bruxelles de anul trecut, Reda K. a fost condamnat la 10 ani de închisoare, împreună cu Abdelhamid Abaaoud (organizatorul atentatelor de la Paris), care a murit pe 18 noiembrie 2015 într-un raid al poliţiei într-un apartament din Saint-Denis. Cu toate acestea, ministrul francez de Interne susţine că nu există nicio legătură între suspectul reţinut joi noapte şi atentatele din Paris şi Bruxelles. De asemenea, doi suspecţi implicaţi în atentatele de la Bruxelles au fost reţinuţi vineri în Germania.

Najim Laachraoui, elev bun al liceului catolic din Bruxelles

Najim Laachraoui, unul dintre teroriştii care s-a detonat pe aeroportul din Bruxelles, a fost un elev foarte bun al liceului catolic din oraş, potrivit directorului instituţiei. "Najim Laachraoui era un elev foarte bun", a spus Veronica Pellegrini, directorul Institutului Sainte Famille d'Helmet, o şcoală catolică din cartierul Schaerbeek din Bruxelles, populat de persoane de mai multe etnii. "Nu a picat niciodată la niciun curs", a spus Pellegrini despre Laachraoui, care a fost elevul acelei şcoli timp de şase ani, şi absolvit în 2009. "Nu am mai auzit de el de atunci", a spus ea. Orele de religie catolică fac parte din curriculumul şcolii pentru toţi elevii, indiferent de religia lor, iar Laachraoui a participat la acest ore ca orice alt elev, a spus Pellegrini. Nu este neobişnuit pentru elevii musulmani să studieze în şcoli catolice, care pot fi văzute ca fiind mai conservatoare sau mai exclusiviste decât şcolile de stat, comentează Reuters. Potrivit publicaţiei Le Soir, Najim Laachraoui s-a înscris în anul 2009 la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), pentru a urma studiile de licenţă la specializarea Inginerie. Documente obţinute de la mai multe surse de către publicaţia belgiană arată că Najim Laachraoui nu a promovat anul academic 2009-2010, în urma rezultatelor obţinute la finalul celei de-a doua sesiuni de examene. ULB a confirmat înscrierea studentului la cursuri şi întreruperea studiilor. Pentru a urma acele studii, teroristul promovase cu succes examenul de admitere.
De asemenea, presupusul organizator al atacurilor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, un belgian eliminat în timpul unui raid în suburbiile Parisului, a obţinut, la vârsta de 12 ani, o bursă pentru a studia la o şcoală catolică de elită, informează Al Arabiya.

O scrisoare pierdută?

Un poliţist de la secţia de poliţie din oraşul Mechelen, la nord de Bruxelles, a obţinut adresa la care se ascundea Salah Abdeslam din Molenbeek, de unde a fost arestat în urmă cu o săptămână, de pe 7 decembrie, dar dosarul nu a mai ajuns la autorităţile din capitală, a scris vineri dimineaţă
publicaţia La Derniere Heure. Astfel, pe 7 decembrie, poliţistul a fost informat de un coleg că fiul unui anume Jamilla Mohamed, Abid, are multe contacte cu Salah Abdeslam. În dosar se mai precizează că bărbatul se deplasa la bordului unui Citroen negru şi că locuia la adresa strada Quatre Vents, nr.79, comuna Molenbeek. De la această adresă a fost arestat vinerea trecută Abdeslam împreună cu Abid, după cum indicase poliţistul din Mechelen. Totuşi, poliţia din Mechelen a dezminţit vineri seară informaţia. 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.