Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Radovan Karadzic, găsit vinovat de crime împotriva umanităţii

Ziarul de Vrancea
24 mar 2016 466 vizualizări
Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) l-a declarat ieri pe fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic vinovat de crime împotriva umanităţii şi la condamnat la 40 de ani de închisoare.

Pe de altă parte, judecătorii l-au achitat pentru o acuzaţie de genocid, precizând că nu au suficiente probe. Preşedintele completului de judecată, judecătorul O-Gon Kwon, a spus că au fost comise numeroase crime de către forţele sârbo-bosniace împotriva bosniacilor musulmani şi a croaţilor bosniaci în mai multe municipalităţi din Bosnia, dar că acestea nu echivalează cu un genocid.
Radovan Karadzic (70 de ani) a fost inculpat pentru 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate din calea luptelor între 1992-1995.
Radovan Karadzic, psihiatru de profesie, a fost acuzat în special pentru masacrarea a circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebrenica în iulie 1995, cel mai grav genocid comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Oamenii foarte inteligenţi nu vor prea mult cu prietenii

Doi psihologi evoluţionişti au analizat datele referitoare la 15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani pentru a vedea dacă oamenii erau mai fericiţi atunci când trăiau în zone slab populate. Satoshi Kanazawa de la London School of Economics şi Norman Li de la Singapore Management University au aflat două lucruri: în primul rând, cu cât populaţia este mai densă, cu atât este mai puţin fericită şi în al doilea rând, cu cât există mai multe interacţiuni cu persoane iubite sau apreciate, cu atât oamenii se simt mai fericiţi. Lucru absolut logic, arată site-ul Terrafemina, preluat de Agerpres. Însă aceste concluzii nu sunt valabile şi la oamenii foarte inteligenţi, ci dimpotrivă. "Efectul densităţii populaţiei asupra satisfacţiei personale a fost de două ori mai mare la persoanele cu un IQ scăzut decât la cele cu IQ ridicat...Oamenii mai inteligenţi au fost mai puţin satisfăcuţi cu viaţa lor când şi-au văzut prietenii mai des", scriu cercetătorii. Pe scurt, oamenii foarte inteligenţi se simt mai bine când îşi văd mai rar prietenii şi apropiaţii.
Washington Post consideră că acest lucru se explică prin nevoia de concentrare "asupra obiectivelor profesionale sau artistice". Psihologii se sprijină pe teoria numită "fericire în savană", care compară viaţa modernă cu cea a strămoşilor noştri. "Satisfacţia personală a oamenilor nu este afectată doar de actualele efecte ale unei situaţii date, ci şi de consecinţele ancestrale ale unei situaţii", afirmă Kanazawa şi Li. În perioada când oamenii erau culegători şi vânători, a avea prieteni era o necesitate, o problemă de supravieţuire, în timp de astăzi, cei care au un IQ ridicat preferă să se debaraseze de aceste interacţiuni "inutile" pentru a se dedica unor obiective mai ambiţioase.

China: Ziarişti dispăruţi după apariţia unei scrisori care cerea demisia preşedintelui

Patru ziarişti ai unei instituţii media chineze, pe site-ul căreia a apărut o scrisoare anonimă care cerea demisia preşedintelui Xi Jinping, au dispărut de peste o săptămână, a anunţat unul dintre colegii ziariştilor.
În scrisoare, difuzată în luna martie pe Wujie News, preşedintele chinez este acuzat de numeroase erori politice şi i se cere să părăsească funcţia pentru binele ţării. Critica presei chineze la adresa liderilor chinezi este foarte rară, mass-media fiind strict controlate. Patru membri ai Wujie News ("Watching"), între care preşedintele director general Ouyang Hongliang şi redactorul şef Huang Zhijie, sunt imposibil de găsit de săptămâna trecută, a afirmat un ziarist, sub rezerva anonimatului. "Cred că ei colaborează la o anchetă", a declarat ziaristul, subliniind că Wujie News ar putea să fie constrânsă să-şi închidă activitatea, în pofida faptului, în opinia sa, că scrisoarea a fost găsită pe internet în urma "unei piratări".
Un ziarist chinez, Jia Jia, a fost arestat săptămâna trecută pe aeroportul din Beijing înainte de a se îmbarca la bordul unui zbor pentru Hong Kong şi ong-uri pentru apărarea drepturilor omului au legat detenţia sa de încercarea de a avertiza PDG-ul de la Wujie News în legătură cu pericolul publicării unei astfel de scrisori. De la venirea sa la putere, la sfâşitul anului 2012, Xi Jinping a întărit controlul deja strâns asupra media şi a societăţii civile şi mai multe sute de militanţi au fost arestaţi în China, menţionează AFP.

Forţele guvernamentale siriene au intrat în Palmira

Forţele guvernamentale siriene, care au declanşat la începutul lunii o ofensivă în vederea recuceririi Palmirei de la Statul Islamic (SI), au intrat ieri în acest oraş, a anunţat televiziunea siriană de stat. Trupele siriene au ajuns în "inima" Palmirei, a anunţat ieri postul Ikhbariya, controlat de stat, transmiţând imagini de la intrarea în oraşul antic, aflat sub controlul SI din mai. Însă un ONG afirmă că lupte au în continuare loc - în afara oraşului -, în urma unei avansări rapide din poziţiile cucerite miercuri, când armata siriană şi aliaţii ei ajuns la marginea aşezării.
Postul Ikhbariya a difuzat imagini de la periferia Palmirei şi a anunţat că forţe guvernamentale au preluat controlul asupra unui cartier din vestul oraşului. Un militar a declarat pentru post că armata, susţinută de atacuri aeriene ruse, îşi va continua ofensiva dincolo de Palmira. "Le transmitem acestor luptători înarmaţi că avansăm în Palmira şi dincolo de ea, cu voia lui Allah, către Rakka, centrul bandelor Daesh", a spus el, referindu-se la capitala de facto a grupării jihadiste SI, în nordul Siriei.
Agenţia de stat Sana a difuzat imagini cu avioane de război, elicoptere, focuri de rachete, militari şi vehicule blindate apropiindu-se de oraş.
Civilii au început să fugă din oraş după ce luptători SI i-au îndemnat, la difuzoare, să părăsească localitatea, în timp ce luptele se apropiau, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.  SI a distrus temple şi morminte antice după ce a capturat Palmira, acţiuni denunţate de UNESCO drept crime de război. Oraşul, situat într-o zonă strategică în centrul Siriei, este înconjurat de deşert.
O cucerire a Palmirei şi o înaintare către est, spre Deir Ezzor, ar marca cea mai importantă victorie a Guvernului sirian împotriva SI de la începutul intervenţiei ruse în război, în septembrie.
Damascul a câştigat deja teren, cu ajutorul Rusiei, împotriva SI, la Alep, cel mai mare oraş sirian şi un important centru comercial înainte de război.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.