Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Europa, cu inima blocată

Ziarul de Vrancea
22 mar 2016 659 vizualizări
Capitala Uniunii Europene a fost zguduită ieri dimineaţa de mai multe atentate teroriste, cu puternice explozii la aeroportul internaţional şi la metrou, soldate cu cel puţin 34 de morţi şi circa 200 de răniţi, potrivit unor bilanţuri provizorii.

Imediat, Bruxelles-ul a fost afectat de o paralizie aproape generală, transportul public fiind închis, la fel ca şi principale porţi de intrare în oraş. Belgienii de rand s-au mobilizat şi-au folosit pe Twitter hashtag-ul #ikwillhelpen, “Vreau să ajut”, oferind camere şi transport persoanelor blocate în oraş din cauza atacurilor. Militanţii organizaţiei teroriste Stat Islamic sunt principalii suspecţi în organizarea atentatelor.

În jurul orei 07,00 GMT (09,00 ora Romaniei) două explozii la aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem au ucis cel puţin 11 oameni. Parchetul general a evocat 13 morţi şi 35 de răniţi. Potrivit presei locale, înaintea exploziilor de pe aeroport s-au auzit strigăte în arabă şi focuri de armă.
O oră mai tarziu, cu puţin timp înainte de 08,00 GMT, o explozie a avut loc într-o staţie de metrou din cartierul european din Bruxelles, la 300 de metri de Comisia Europeană. Aceste explozii intervin la patru zile după capturarea spectaculoasă, la Molenbeek, a lui Salah Abdeslam, un francez de origine marocană, singurul supravieţuitor din comandoul care a organizat atentatele jihadiste din 13 noiembrie, din Paris, soldat cu 130 de morţi.
Potrivit poliţiei belgiene, serviciile secrete naţionale dispuneau încă de luni de informaţii cu privire la posibilitatea unui atac terorist iminent, fără să cunoască date suplimentare despre locul, data sau modul de operare al teroriştilor.

Jihadiştii, principalii suspecţi

Atentatul a fost revendicat de organizaţia teroristă Stat Islamic, dar veridicitatea anunţului nu a fost confirmată. În orice caz, cel mai probabil atacul a fost comis de islamişti radicali. De altfel, utilizatorii unor reţele de socializare jihadiste au lăudat atentatul. Pe de altă parte, o prestigioasă instituţie a islamului sunnit, Al-Azhar, care îşi are sediul în Egipt, a condamnat atentatele, apreciind că acestea încalcă "preceptele de toleranţă ale islamului". "Dacă întreaga comunitate internaţională nu se uneşte pentru a face faţă acestei epidemii, cei corupţi nu vor înceta niciodată să-şi comită crimele abjecte împotriva celor nevinovaţi", adaugă comunicatul.

Rusia dă vina pe NATO

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat drept o "crimă barbară" seria de explozii care a zguduit capitala belgiană. "Lupta împotriva acestui flagel impune o cooperare internaţională de cel mai înalt nivel", a afirmat Putin, prezentând condoleanţe regelui Belgiei, Philippe, în legătură cu numărul mare de victime în urma presupuselor atentate. Pe de altă parte, Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), consideră atentatele de ieri drept o nouă dovadă de inconsistenţă a politicii duse de NATO. "În timp ce Alianţa Nord-Atlantică se ocupă de instalarea de noi unităţi militare în statele baltice, iar SUA împreună cu NATO intenţionează să crească în mod substanţial prezenţa lor în Europa de Răsărit, la Bruxelles, chiar sub nasul lor, unde se află între altele şi sediul Organizaţiei, sunt ucişi oameni", a afirmat Puşkov, într-o postare pe Twitter.
Conducerea Alianţei Nord-Atlantice este obligată să tragă concluzii din exploziile de pe aeroportul Zaventem şi metroul de la Bruxelles şi să acorde o atenţie sporită mai degrabă pericolelor reale la adresa europenilor decât imaginarei "ameninţări ruse", mai spune Puşkov.

Ambasadă: Nu există romani printre victime

Ambasadorul României la Bruxelles, Ştefan Tinca, a anunţat că nu există români printre victimele atentatelor, iar Ambasada se află în legătură cu românii din Bruxelles şi familiile acestora din ţară. "Au existat familii care nu-i puteau contacta pe români, dar după ce s-au restabilit legăturile telefonice, s-a luat legătura cu ei. Am reuşit să luăm legătura cu persoanele ale căror familii nu le puteau contacta", a declarat Ambasadorul român. Potrivit Digi 24, 33.000 români locuiesc la Bruxelles şi 67.000 în Belgia.
El a precizat că Ambasada se supune celui mai înalt grad de alertă, gradul patru. "Perimetrul Cartierului European este delimitat şi filtrat de armată. Au fost întrerupte cursurile, copiii sunt păstraţi în şcoală, iar părinţii sunt chemaţi să şi-i recupereze personal", a precizat Tinca.

Experţii în turism îi sfătuiesc pe români să îşi anuleze vizitele la Bruxelles

În urma atacurilor teroriste de ieri dimineaţă de la Bruxelles, consultanţii din turism îi sfătuiesc pe români să evite zona, pericolul fiind prea mare, iar pe românii care sunt deja acolo, îi sfătuiesc să părăsească Bruxelles-ul.
„Sfatul meu pentru românii care sunt acum la Bruxelles este să plece de acolo, iar pentru cei care aveau de gând să plece acolo, să nu se ducă. Decât să mergi cu frica în sân, mai bine găseşti o altă destinaţie. În momentul acesta nu mai avem nicio siguranţă”, a spus Răzvan Pascu, fondatorul Travel Communication Romania. Despre atentate, Pascu spune că i se pare „absolut incredibil că în cel mai păzit oraş oraş al Europei s-a putut întâmpla asta. În momentul acesta umblă soldaţii cu mitralierele pe stradă, este incredibil că acolo s-a putut întâmpla asta.” În ceea ce priveşte efectele pe care atacurile teroriste le vor avea asupra liberei circulaţii în Europa şi asupra turismului, Pascu spune că efecte vor fi în viitorul apropiat. „Probabil că pe termen lung, nu va fi afecta piaţa, dar pe termen scurt da. Foarte riscant acum este în părţi din Turcia, spre exemplu în Istambul sau Ankara, în Egipt, în Tunisia şi acum şi în Europa. Turiştii ar putea să meargă, mai degrabă, în ţări din zona Mediteranei, care par să fie mai sigure, sau în ţările din nordul Europei sau să redescopere Europa de Est”, a recomandat Pascu.
La rândul său, Traian Bădulescu, managing partner la Innovation Travel, spune că în Europa vor fi luate măsuri în plus pentru siguranţă. „Cred că se vor lua măsuri de securitate în plus, deşi se ştia mai demult că Bruxelles e vizat de terorişti. Recomand turiştilor care au destinaţia Bruxelles să fie în stand by şi să nu se ducă în perioada imediat următoare acolo, de altfel, cred că Bruxelles-ul va fi evitat de turişti o vreme. Pe de altă parte, Bruxelles-ul este un oraş important unde au loc evenimente, congrese, reuniuni de afaceri şi normal că cei care participă la astfel de evenimente nu au cum să ocolească oraşul, dar le recomand tuturor să evite spaţiile aglomerate. E clar că turiştii obişnuiţi vor evita pentru o perioadă Bruxelles-ul”, a spus Bădulescu.

Răniţii de la Colectiv, mutaţi pentru a face loc victimelor atentatelor

Patru din tinerii răniţi în incendiul din clubul Colectiv au fost externaţi ieri, pentru a face loc răniţilor din atentatele din capitala belgiană. Marius Frătoaica, unul din tinerii răniţi în clubul Colectiv, a povestit cum s-au mobilizat medicii în urma atentatelor din capitala belgiană. "Ne-au anunţat la ora 9 că urmează să fim externaţi, era o mare agitatie iar în 10 minute aveam toate bagajele strânse", a declarat acesta. Marius Frătoaica a spus că au fost mutaţi "provizoriu într-o sală" iar după 30 de minute, la Spitalul Militar "Regina Astrid" din Bruxelles au apărut primii răniţi în urma atentatelor. Tânărul a povestit că cei care au fost externaţi, ieri, au fost transportaţi cu ambulanţele la un hotel iar acum vor rămâne "în regim ambulatoriu pentru recuperare". "Suntem bine, eram la recuperare, acum suntem în regim ambulatoriu şi o să mergem câteva ore pe zi pentru kinetoterapie la Spitalul Militar" a mai spus Marius.

"Puzzle-ul" atacurilor de la Paris, departe de a fi reconstituit

"Puzzle-ul" atacurilor comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi, este departe de a fi fost reconstituit, au declarat procurorii belgian şi francez de caz, după capturarea lui Salah Abdeslam.
Anchetatorii căutau un complice cunoscut sub falsa identitate de Soufiane Kayal, care a fost identificat ca fiind Najim Laachraoui, dar şi de Mohamed Abrini, şoferul presupusului logistician al atacurilor. "Alţi indivizi trebuie găsiţi pentru a da explicaţii", a declarat procuroul federal belgian Frédéric Van Leeuw, la Bruxelles, înainte de noile atentate de ieri dimineaţă. "Avem multe piese ale puzzle-ului, iar în ultima perioadă mai multe piese ale puzzle-ului au fost puse la locul lor, însă eu sunt încă departe, iar noi suntem încă departe de a fi terminat puzzle-ul", a adăugat el.
În pofida faptului că Salah Abdeslam pare să fi renunţat să se detoneze la Stade de France, el "era pregătit să reînceapă ceva", declara duminică ministrul belgian de Externe Didier Reynders.

Obama şi Castro îşi etalează dezacordul pe tema drepturilor omului

Barack Obama a îndemnat Cuba să-şi îmbunătăţească bilanţul în domeniul drepturilor omului la finalul unei lungi întâlniri tête à tête la Palatul Revoluţiei din Havana cu Raul Castro. Într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o în a doua zi a vizitei sale istorice pe insula comunistă, preşedintele american a declarat că a purtat o discuţie "sinceră şi onestă" cu omologul său cubanez pe tema situaţiei drepturilor omului şi în domenii de cooperare între cele două ţări. "Continuăm să avem divergenţe serioase în privinţa democraţiei şi drepturilor omului", a declarat Barack Obama, alături de Raul Castro, într-o apariţie comună în faţa presei, care a început cu glume, dar plină de momente de tensiune. "În absenţa (unor progrese în aceste domenii), cred că va continua să existe un factor puternic de iritare", a continuat preşedintele american, ale cărui declaraţii au fost transmise în direct de televiziunea cubaneză. "America crede în democraţie. Noi credem că libertatea cuvântului, libertatea întrunirii şi libertatea religioasă nu sunt doar valori americane, ci valori universale", a spus el.
Preşedintele cubanez, care a răspuns şi el, în direct, pe postul naţional, unor întrebări ale unor jurnalişti străini - ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată anterior -, a părut jenat şi agasat după o întrebare despre deţinuţii politici. "Care deţinuţi politici? Spuneţi-mi un nume sau mai multe nume", l-a repezit Raul Castro pe jurnalist. "Iar dacă aceşti deţinuţi politici există, vor fi liberi până la căderea nopţii", a adăugat el.
Preşedintele cubanez a apărat bilanţul ţării sale în domeniul drepturilor, ca de exemplu accesul la îngrijiri, accesul la educaţie şi egalitatea între bărbaţi şi femei, în contextul în care Cuba critică cu regularitate atât rasismul şi violenţele poliţiştilor în Statele Unite, cât şi recurgerea la tortură în baza americană de la Guantanamo Bay, pe teritoriul cubanez.
Ben Rhodes, unul dintre principalii consilieri ai lui Barack Obama, a declarat ulterior pentru presă că autorităţile americane au transmis liste de deţinuţi politici omologilor lor cubanezi, subliniind că durata detenţiei este de-acum mai scurtă decât în trecut.
Tensiunea a fost din nou palpabilă atunci când Raul Castro a ignorat solicitări ale unor jurnalişti cubanezi care doreau să profite de această ocazie pentru a-i pune întrebări. Liderul cubanez a fost din nou agasat atunci când a fost întrebat despre drepturile omului şi a acceptat să răspundă unei noi întrebări doar la insistenţa lui Barack Obama.
"Câte ţări respectă integral cele 61 de drepturi ale omului? Ştiţi? Eu ştiu. Niciuna. Niciuna", a spus el.
O anumită jenă s-a instalat la finalul conferinţei de presă, când Raul Castro a ridicat braţul lui Barack Obama într-un semn de victoie. Preşedintele american şi şi-a lăsat braţul moale în loc să strângă pumnul.
Raul Castro şi-a prezentat propriile exigenţe în vederea ameliorării relaţiilor dintre cele două ţări. El a cerut Statelor Unite să ridice embargoul comercial, în vigoare de peste o jumătate de secol, şi să restituie baza de la Guantanamo. Barack Obama nu a reacţionat în legătură cu ultimul punct, dar s-a declarat optimist în privinţa eliminării sancţiunilor economice, în pofida ostilităţii faţă de această măsură a opoziţiei sale republicane în Congres, la Washington.

Faraonul Ramses al III-lea a fost asasinat de mai mulţi atacatori

Faraonul Ramses al III-lea a fost asasinat de mai mulţi atacatori, iar cadavrul său a suferit câteva intervenţii de cosmetizare în cursul mumificării, conform informaţiilor publicate de egiptologul Zahi Hawass şi de medicul radiolog Sahar Saleem, de la Universitatea din Cairo, informează Agerpres.
Hawass şi Saleem au studiat mumiile regale din dinastiile egiptene 18, 19 şi 20, dinastii care au condus Egiptul Antic între aproximativ 1543 î.Hr. şi 1064 î.Hr. În noua carte se precizează că faraonul a fost victima mai multor asasini care au folosit arme diverse. Unul dintre ei i-a tăiat degetul mare de la unul dintre picioare cu un topor. "Locul rănii de la picior este din punct de vedere anatomic la distanţă mare faţă de tăietura de la gât; de asemenea, caracteristicile osului fracturat al degetului mare indică faptul că faraonul a fost atacat şi cu un alt tip de armă decât cea cu care i s-a tăiat gâtul. Noi credem că a fost vorba despre un atac din faţă, făcut cu o sabie sau cu un topor, în timp ce un alt asasin, înarmat cu un cuţit sau cu un pumnal l-a atacat pe faraon pe la spate. Ambii asasini au atacat în acelaşi timp", explică Saleem pentru Live Science.
Vechi texte egiptene fac referinţă la un complot pentru asasinarea lui Ramses al III-lea, care a condus Egiptul între anii 1186 î.Hr. — 1155 î.Hr. În spatele acestui complot s-ar fi aflat una dintre soţiile lui Ramses al III-lea, Tiye. Mobilul crimei este vechi de când lumea. Fiul ei, Pentawere, îi urma la tron fratelui său vitreg, Ramses al IV-lea (care înainte de a urca pe tron a purtat numele Amun-her-khepeshef). Tiye şi alţi membri ai curţii regale, printre care servitori şi administratori, au dorit să-l ucidă pe Ramses al III-lea şi apoi să-l alunge pe Ramses al IV-lea pentru a-l instala pe tron pe Pentawere. Complotiştii au reuşit să-l asasineze pe Ramses al III-lea, dar au fost judecaţi şi executaţi pentru fapta lor sub domnia lui Ramses al IV-lea.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.