Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Borisov: Bulgaria este înaintea României la multe capitole

Ziarul de Vrancea
21 mar 2016 680 vizualizări
Politicienii romani sunt corupţi şi din acest motiv sunt prinşi de justiţie n în schimb, politicenii bulgari sunt cinstiţi, crede premierul de la Sofia

"Bulgaria a depăşit de mult timp România la multe capitole", a declarat premierul bulgar Boiko Borisov într-un interviu acordat postului local Nora TV, citat ieri de agenţia Focus. Şeful executivului de la Sofia a avut această reacţie după ce a fost întrebat când va reuşi Bulgaria să ajungă din urmă România. În consecinţă, reporterul i-a cerut să spună când şi cum Bulgaria a depăşit România în combaterea corupţiei. "Miniştrii lor fură şi în final sunt prinşi şi încarceraţi, în timp ce preşedintele lor caută azil în Moldova. Eu nu am văzut bulgari care să fugă în România", a răspuns Borisov. El a admis totuşi că în Bulgaria nu există politicieni condamnaţi pentru fapte de corupţie, dar a susţinut că această situaţie este rezultatul faptului că politicienii din ţara sa nu sunt corupţi. "Cred că prevenţia este cea mai importantă. Ceea ce ştiu este că fac tot posibilul să nu îi las să fure şi ei ştiu că dacă îi prind vor pleca imediat", a explicat mai departe premierul conservator Boiko Borisov.
Cât despre evaluarea negativă pe care a primit-o Bulgaria din partea Comisiei Europene în ultimul raport MCV, el a pus-o pe seama guvernului anterior, pe care fostul premier socialist Plamen Oreşarski l-a condus timp de un an şi jumătate. Pe de altă parte, Borisov a estimat că societăţile româneşti vin să facă afaceri în Bulgaria pentru că lucrează mai bine în această ţară, pe care el a descris-o drept mai stabilă şi mai predictibilă.

Rudele premierul kosovar, printre imigranţii sosiţi în UE

Premierul kosovar, Isa Mustafa, a recunoscut că fratele său şi câţiva nepoţi fac parte dintre miile de cetăţeni kosovari care au încercat să ajungă pe teritoriul UE anul trecut, emigrând din cauza sărăciei şi a instabilităţii din ţară. Peste un milion de imigranţi au traversat ruta balcanică anul trecut pentru a ajunge în ţări din vestul şi nordul Europei, cu stabilitate economică mare precum Germania şi Suedia. Deşi s-a relatat că majoritatea imigranţilor erau refugiaţi din Siria şi Irak, ţări afectate de războaie civile, Kosovo a cunoscut cel mai mare exod anul trecut de la războiul civil din 1998-1999 împotriva Serbiei. Premierul kosovar a confirmat informaţiile lansate de un site de ştiri din Priştina - Insajderi -, recunoscând că propriul frate Ragip s-a numărat printre imigranţii care au încercat să ajungă pe teritoriul UE pentru a solicita azil. "Am citit că fratele meu a solicitat azil pentru a primi ajutor medical. Este adevărat", a declarat Mustafa pe pagina sa de Facebook. "Vreau să fiu sincer cu voi. Cu valul de imigranţi au plecat şi nepoţi de-ai mei, dar acum s-au întors. Asta arată că membrii familiei mele se confruntă cu aceeaşi soartă ca toţi ceilalţi cetăţeni", a declarat premierul kosovar.
În ultimele şase luni, circa 70.000 de kosovari au solicitat azil pe teritoriul Uniunii Europene. Potrivit site-ului de ştiri Insajderi, fratele lui Mustafa ar fi intrat pe teritoriul UE prin Ungaria anul trecut, înainte ca Budapesta să închidă frontiera cu Serbia. Ragip a solicitat azil în Franţa, apoi a depus o altă solicitare în iunie 2015 în Germania. Premierul kosovar a precizat că fratele său a suferit o intervenţie chirurgicală anul trecut în capitala albaneză Tirana. "Acum se află în Priştina şi starea lui continuă să fie gravă", a declarat Mustafa.
Peste 800.000 de kosovari ar lucra în vestul Europei, în special în Germania şi în Elveţia. Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, dar statul cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori rămâne cel mai sărac din Europa.

Doliu în Catalonia după accidentul de duminică

Guvernul regional catalan a decretat două zile de doliu în urma tragicului accident de autocar produs duminică dimineaţa în apropiere de Tarragona şi în care şi-au pierdut viaţa 13 studente de diferite naţionalităţi, printre care şi o româncă. În Catalonia drapelele au fost coborâte ieri în bernă. Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor.
Ministrul de interne catalan Jordi Jane a precizat luni, la radio Catalunya, că 13 studente şi-au pierdut viaţa în accident, dintre care şapte italience, două germane, o româncă, o franţuzoiacă, o austriacă şi o uzbecă, cu vârste între 19 şi 25 de ani. Peste 40 de studente au fost rănite.
Potrivit cotidianului El Pais, investigaţiile iniţiale indică posibilitatea ca şoferul să fi adormit la volan. Ministrul Jordi Jane a declarat că şoferul este bănuit că a provocat accidentul, iar postul de radio RNE a relatat că bărbatul urma să compară ieri în faţa unui judecător. Audierea a fost însă amânată, şoferul fiind în continuare spitalizat în urma rănilor suferite. Conform autorităţilor judiciare din Barcelona, testele au arătat că şoferul nu consumase droguri sau alcool. La bordul autocarului se aflau 61 de studenţi Erasmus de diverse naţionalităţi, care se întorceau de la un festival desfăşurat la Valencia. În total, 1.500 de studente din întreaga Spanie, dintre care 275 de la Universitatea din Barcelona, au participat la festivalul Las Fallas, potrivit unei surse de la această universitate. Mulţi dintre pasagerii celorlalte autocare au ajuns la destinaţie fără să-şi dea seama ceea ce li s-a întâmplat colegelor lor.

Germania a înregistrat două milioane de migranţi în 2015

Germania a înregistrat două milioane de migranţi în 2015, iar 860.000 dintre ei s-au mutat între timp în alte ţări, a anunţat ieri Destatis (Biroul federal pentru statistică). Astfel, afluxul de migranţi a fost de 1,14 milioane în 2015, cel mai mare număr de migranţi care au sosit în Germania din istoria acestei ţări, subliniază Destatis. În 2014 s-au înregistrat 1,34 milioane de migranţi. Însă aproximativ 766.000 dintre ei au plecat, rezultând un aflux de 577.000. Potrivit Biroului este vorba despre o creştere cu 49% a numărului nou-sosiţilor în 2015 faţă de 2014, în timp ce numărul persoanelor care au plecat în alte ţări a crescut cu doar 12% în aceeaşi perioadă. Destatis a anunţat anterior că 1,1 milioane de migranţi au sosit în Germania în 2015.
Cancelarul Angela Merkel a respins presiuni în vederea controlării acestui valului de refugiaţi, între altele prin consolidarea controalelor la frontiere şi introducerea unui plafon de refugiaţi care să fie primiţi în ţară. În schimb, ea a exercitat presiuni pentru adoptarea unui pact, extrem de criticat, care prevede trimitera înapoi în Turcia a solicitanţilor de azil.

Meditaţia poate favoriza pierderea în greutate

În cadrul unui regim de slăbire, accentul se pune îndeosebi pe aspectul fizic prin adoptarea unei alimentaţii echilibrate şi a mişcării, însă adesea se uită latura emoţională. Acest lucru a fost pus în evidenţă de cercetători de la Vanderbilt University School of Medicine, care au subliniat eficienţa meditaţiei asupra pierderii în greutate, scrie Agerpres. Ei au descoperit că, în practicarea acesteia, zona cerebrală legată de impulsivitate este mai puţin stimulată şi că pofta de a ronţăi ceva, provocată de tulburări emoţionale, este mai scăzută. Potrivit cercetătorilor, meditaţia poate lupta şi ea împotriva excesului de greutate şi obezităţii, ipoteză care confirmă alte studii realizate pe aceeaşi temă. Meditaţia este deosebit de eficientă în eliminarea kilogramelor în plus, dar nu numai ea, ci şi alte tehnici ca tai-chi, qi-gong, sofrologia sau yoga.
Un factor important care influenţează luarea sau pierderea în greutate este starea psihologică bună. Într-o situaţie de stres, va fi foarte greu să se elimine kilogramele nedorite. Meditaţia permite distanţarea de propriile emoţii şi controlarea lor cu ajutorul respiraţiei, prin urmare aduce o stare psihologică bună care favorizează pierderea în greutate. Pentru ca meditaţia să joace un adevărat rol în slăbire, este important ca ea să fie practicată zilnic.

Primarul Parisului dă vina pe "comunitarism" în cazul Abdeslam

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a denunţat ieri o "formă foarte comunitaristă de organizare" precum cea din Molenbeek, cartier din Bruxelles, care "fără îndoială" i-a asigurat protecţie lui Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandoului de jihadişti care a comis atentatele din capitala franceză. "Ceea ce este sigur e că însăşi forma de organizare comunitară a cartierului Molenbeek reprezintă un subiect", a declarat Hidalgo, întrebată de ce a fost nevoie tocmai de patru luni pentru ca Abdeslam să fie prins. "Fără nicio îndoială, aceasta este o formă care, între ghilimele, i-a protejat nu numai pe autorul atentatelor de la 13 noiembrie, ci şi pe mulţi alţii înainte", a afirmat ea. "Aceasta ne obligă bineînţeles să lucrăm, să reflectăm, să facem ca astfel de forme foarte comunitariste de organizare care ar putea să existe în unele oraşe să fie combătute", a adăugat Anne Hidalgo.
Suspectul-cheie în sângeroasele atentate de la Paris, Salah Abdeslam, a fost capturat vineri la Molenbeek după patru luni de căutări. El este în prezent încarcerat într-o închisoare de înaltă securitate din Bruges, nord-vestul Belgiei, în aşteptarea unei extrădări în Franţa, împotriva căreia avocatul său belgian din Bruxelles a început o bătălie juridică.

Brexitul ar putea costa economia 100 de miliarde de lire

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea costa 100 de miliarde de lire economia britanică şi ar distruge aproape un milion de locuri de muncă, potrivit unui studiu comandat de CBI, principala organizaţie patronală din ţară. Conform studiului realizat de firma PwC la solicitarea Confederaţiei Industriei Britanice (CBI), Brexitul ar provoca "un şoc serios" economiei Marii Britanii, cu costuri de aproape 100 de miliarde de lire (128 de miliarde de euro) în pierdere de producţie, reprezentând 5% din PIB-ul anual. "Această analiză arată clar pentru ce părăsirea Uniunii Europene ar fi o adevărată lovitură pentru nivelul de trai, locurile de muncă şi creşterea economică", a declarat Carolyn Fairbairn, director general al CBI. "Chiar şi în cel mai bun dintre cazuri, aceasta ar provoca o şoc serios economiei Marii Britanii", a subliniat ea.
Brexitul ar costa Marea Britanie aproape 950.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că rata şomajului va fi în 2020 cu 2% până la 3% mai ridicată decât dacă ţara rămâne în UE, potrivit studiului.
Pe 23 iunie, în Marea Britanie va fi organizat un referendum asupra menţinerii în blocul european. Sondajele arată că intenţiile de vot pentru "da" sau "nu" sunt sensibil egale şi că 20% dintre alegători sunt indecişi, cu trei luni înainte de referendum.
Vote Leave, unul din grupurile care fac campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE, a respins rezultatele studiului comandat de CBI. Coordonatorul Vote Leave, Matthew Elliot, a declarat la BBC că scenariile expuse în studiu sunt "părtinitoare" şi a repetat că părăsirea UE este "singura opţiune bună".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.