Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:După ce a primit cafea prea rece în închisoare, Breivik cere condamnarea statului norvegian pentru tratament "inuman"

Ziarul de Vrancea
18 mar 2016 476 vizualizări
Avocatul extremistului de dreapta Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în Norvegia în 2011, a cerut vineri condamnarea statului norvegian pentru tratament "inuman şi degradant", nemulţumirile lui Breivik mergând de la cafeaua rece la regimul de izolare.

"Motivele pentru care persoana a fost condamnată trebuie lăsate deoparte", a declarat avocatul Oeystein Storrvik în cea de-a patra şi ultima zi a procesului intentat statului norvegian de extremistul de 37 de ani. "Pentru cel pe care toată lumea îl detestă, legea este singura posibilitate de garantare a drepturilor fundamentale", a spus el, cerând instanţei să treacă peste "percepţia publică". Din motive de siguranţă, procesul civil se desfăşoară în sala de sport a închisorii Skien (sud), unde Breivik execută o pedeapsă de 21 de ani care poate fi prelungită ulterior dacă va fi considerat în continuare periculos. Pe 22 iulie 2011, Breivik a ucis 77 de persoane: opt după ce a detonat o bombă în apropiere de sediul guvernului la Oslo şi 69 deschizând focul într-o tabără de vară a tinerilor laburişti pe insula Utoya.
În cadrul procesului, Anders Behring Breivik acuză statul norvegian de tratamente "inumane" şi "degradante" pentru că este ţinut separat de ceilalţi deţinuţi şi că nu îi respectă dreptul la corespondenţă, încălcându-se Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, acuzaţii respinse de autorităţi.

Amprentele lui Abdeslam, găsite în apartamentul vizat de raidurile din Bruxelles

Autorităţile belgiene au descoperit amprente ale lui Salah Abdeslam, islamistul dat în urmărire pentru implicarea în atentatele de la Paris de anul trecut, în apartamentul din Bruxelles, în care au avut loc descinderi ale poliţiei marţi, a anunţat Parchetul belgian.
În cursul operaţiunilor de marţi dintr-un apartament din Bruxelles, în care a murit un algerian, alţi doi suspecţi au reuşit să scape, unul dintre aceştia fiind Salah Abdeslam, potrivit informaţiilor prezentate vineri de investigatorii belgieni care au anunţat că au descoperit amprentele acestuia în apartamentul respectiv. "Două dintre persoanele care se aflau în apartament au reuşit să scape şi sunt căutate în prezent", a precizat un purtător de cuvânt al Parchetului federal belgian, Thierry Werts.
În timpul raidurilor de marţi din comuna Forest, de la periferia sud-vestică a capitalei Bruxelles, un algerian identificat drept Mohamed Belkaid a murit în schimburile de focuri cu autorităţile, iar alături de corpul său au mai fost descoperite de autorităţi o armă, literatură salafistă şi un drapel al reţelei Stat Islamic, a precizat Werts. Patru agenţi de poliţie au fost răniţi în schimburile de focuri cu militanţii islamişti, în cursul descinderilor efectuate la Bruxelles în ancheta privind atentatele comise în noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morţi.
În vârstă de 26 de ani, Salah Abdeslam este fratele lui Brahim Abdeslam, unul dintre teroriştii care s-au aruncat în aer la Paris. Salah Abdeslam, născut în Belgia într-o familie marocană, este suspectat că a încercat să comită un atentat în arondismentul al XVIII-lea din Paris.

Un muncitor a căzut de la etajul 53 al unui turn din Los Angeles

Un muncitor a murit după ce a căzut de la etajul 53 al unui turn din oraşul american Los Angeles, accidentul fiind investigat de autorităţile californiene, informează Fox News. Electricianul era angajat de doar două zile în turnul Wilshire Grand Center din Los Angeles şi, potrivit fişei postului, nu trebuia să urce mai sus de etajul al treilea. Bărbatul a căzut joi de la etajul 53 al imobilului aflat în construcţie, de la înălţimea de 240 de metri, murind pe loc. Turnul Wilshire Grand Center va fi cel mai mare imobil de pe Coasta de Vest a Statelor Unite.

Belgia: Românii, cel mai numeros grup de imigranţi stabiliţi în 2014

Românii au format în 2014 grupul cel mai numeros de imigranţi în Belgia, cu 15.000 de nou-sosiţi, o cifră de 10 ori mai mare decât în urmă cu un deceniu, detronându-i pentru prima dată pe francezi, informează radio-televiziunea belgiană.  De remarcat că, pe lângă români, extinderea Uniunii Europene a dus şi la creşterea numărului de imigranţi din Polonia şi Bulgaria. La 1 ianuarie 2015, în Belgia aveau reşedinţa în mod oficial 68.403 de polonezi, 65.768 de români şi 28.721 de bulgari. Mai mult de jumătate dintre românii stabiliţi în Belgia locuiesc la Bruxelles, în timp ce polonezii sunt instalaţi în majoritate la Anvers, iar bulgarii la Gand.
Conform Myria — centrul federal pentru migraţie—, majoritatea imigranţilor români sunt bărbaţi tineri, cel mai bine reprezentanţi fiind cei între 25 şi 29 de ani. Bărbaţii lucrează mai ales în construcţii, iar femeile în serviciile de curăţenie. În topul primelor ţări de provenienţă a imigranţilor se mai află, în ordine, Franţa, Olanda, Polonia, Italia, Spania, Bulgaria, Marocul şi Portugalia.

Luna februarie, cea mai caldă înregistrată vreodată în lume

Luna februarie a anului 2016 a fost cea mai caldă înregistrată de când au început măsurătorile de temperatură - în 1880 -, au anunţat meteorologii de la Agenţia Americane pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA). Temperatura la suprafaţa oceanelor şi a uscatului depăşeşte cu 1,21 grade Celsius media secolului al XX-lea, fiind cea mai ridicată a unei luni din perioada 1880 -2016 şi depăşind recordul lunar stabilit în decembrie 2015, care era mai mare decât media cu 0,09 grade, precizează NOAA.

Acordul UE-Turcia în privinţa gestionării crizei imigranţilor a fost aprobat

Reprezentanţii europeni şi turci au convenit, vineri, asupra finalizării acordului de gestionare a crizei imigranţilor, acord care va intra în vigoare de pe 20 martie, a anunţat Bohuslav Sobotka, premierul ceh, citat de agenţia de presă Reuters. "Acordul cu Turcia a fost aprobat! Toţi imigranţii clandestini care vor ajunge în Grecia din Turcia începând cu 20 martie vor fi trimişi înapoi (în Turcia)!", a anunţat Sobotka, pe contul său de Twitter.
Liderii UE au convenit joi seară asupra proiectului unui acord în vederea trimiterii imigranţilor care ajung în Grecia înapoi în Turcia, proiect care a fost prezentat vineri premierului turc, Ahmet Davutoglu. UE urmează să acorde un ajutor financiar de şase miliarde de euro Turciei pentru a reţine cei aproape trei milioane de imigranţi în ţară. În schimbul fiecărui imigrant primit de Turcia, UE va accepta un refugiat sirian. Toţi refugiaţii sirieni primiţi de Uniunea Europeană urmează să fie repartizaţi între statele membre UE.

Zidurile nu soluţionează criza migraţiei în Europa, denunţă Ban Ki-moon

Ridicarea unor bariere nu soluţionează criza migraţiei în Europa, denunţă secretarul general al ONU Ban Ki-moon într-un interviu pentru ediţia de vineri a cotidianului german Bild. "Ridicarea unor ziduri, discriminarea unor persoane sau trimiterea lor înapoi nu este răspunsul la problema" migraţiei, a subliniat secretarul general al ONU. Ban Ki-moon laudă "leadershipul politic uman" al cancelarului Angela Merkel în abordarea crizei migraţiei şi-i îndeamnă pe politicieni să-i urmeze exemplul. El a refuzat, însă, să comenteze cu privire la specualţii potrivit cărora Merkel ar putea fi nominalizată ca succesoarea sa la conducerea Organizaţiei Naţiunilor Unite, după ce sud-coreeanul îşi va încheia al doilea mandat, pe 31 decembrie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.