Internațional

Emoţie în lumea ştiinţifică: S-a descoperit o nouă particulă?

Ziarul de Vrancea
18 mar 2016 722 vizualizări
Fizicienii sunt uimiţi de rezultatele unor experimente de la acceleratorului de particule de langă Geneva care par să sugereze existenţa unei noi particule

Cateva sute de fizicieni s-au adunat săptămana aceasta în La Thuile, un orăşel din inima Alpilor italieni, pentru a discuta despre o posibilă descoperire spectaculoasă. Sursa fascinaţiei lor şi a surescitării este lumina din înăuntrul acceleratorului de particule (LHC) de langă Geneva, scrie The Guardian, preluat de hotnews. Acesta a detectat mai mulţi fotoni decat era aşteptat în timpul ciocnirii de particule. Micile clipiri de lumină ar putea constitui prima întrezărire a următoarei mari descoperiri. Sau ar putea să nu însemne nimic.
LHC caută semnele unei noi fizici prin ciocnirea de particule şi studierea rămăşiţelor în detectoare gigantice. Este o lume în care domneşte ciudăţenia cuantică şi rateurile aleatoare. Dar dacă ultimele modificări de date au baze solide vom intra într-o nouă eră a fizicii şi într-o lume de particule şi forţe necunoscute pană acum.

Cutremur de gradul zece pe scara Richter a fizicii particulelor

Unii fizicieni suspectează că scurtele clipiri ar putea fi ale unui “văr” mai greu al bosonului Higgs, particula generatoare de masă pe care LHC a descoperit-o în 2012.  De asemenea, ar putea însemna că însuşi bosonul Higgs este constituit din alte particule mai mici. Alţii se întreabă dacă nu ar fi vorba despre graviton, o particulă ce transmite gravitaţia. Asta ar fi cu adevărat remarcabil: pană acum, gravitaţia nu a putut fi împăcată cu teoriile altor particule şi forţe. “Dacă se dovedeşte a fi adevărat, este de gradul zece pe scara Richter a fizicii particulelor”, spune John Ellis, profesor de fizică la King’s College London şi fost şef al departamentului teoretic de la CERN. “Aş vrea să persiste, dar am văzut atat de multe efecte apărand şi dispărand că trebuie să spun că în sufletul meu nu sunt foarte optimist. Ar fi o descoperire atat de fantastică dacă ar fi adevărată, tocmai pentru că este neaşteptată şi pentru că ar fi va varful icebergului pentru o nouă formă de materie”, a spus Ellis. 
Primele indicii ale contrariantelor clipiri au apărut în decembrie, cand cercetătorii de la principalele două detectoare de la LHC, Atlas şi CMS, au dezvăluit că au observat creşteri în datele obţinute. Acestea au arătat că la coliziunile de protoni din imensele detectoare s-au produs uşor mai mulţi fotoni de înaltă energie, sau particule de lumină, decat pot justifica teoriile actuale.  În mod normal, asemenea creşteri abia sunt băgate în seamă, multe apar şi dispar fără a mai fi consemnate.  Dar ceea ce i-a făcut pe toţi fizicienii să ridice spranceană este că două echipe, lucrand independent, în competiţie, şi în detectoare complet diferite, au consemnat creşteri în acelaşi fel: energiile extra-fotonilor s-au potrivit. Ambele au dat indicii către existenţa unei noi particule, de 15 ori mai masivă decat un atom de fier.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.