Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Unde trăiesc cei mai fericiţi oameni din lume

Ziarul de Vrancea
16 mar 2016 1541 vizualizări
în Danemarca, arată un studiu publicat ieri n România ocupă locul al 71-lea în clasamentul ţărilor cu cei mai fericiţi oameni dintr-un total de 156 de state

Danemarca a revenit în fruntea acestui clasament, potrivit unui studiu internaţional publicat ieri la New York. Ea fusese detronată anul trecut de Elveţia. Confederaţia helvetică se situează în acest an pe poziţia a doua, urmată de Islanda. Top 10 este completat, în ordine, de Norvegia, Finlanda, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Australia şi Suedia. Sunt aceleaşi zece ţări ca anul trecut în clasamentul realizat de Universitatea Columbia şi difuzat de Reţeaua pentru soluţii de dezvoltare durabilă (SDSN). Germania avansează de pe locul al 26-lea pe al 16-lea, în timp ce Franţa coboară din poziţia a 29-a pe a 32-a. Italia continuă să rămână pe locul al 50-lea în clasament.
Pentru a realiza această ierarhie, cercetătorii au analizat speranţa de viaţă într-o stare de sănătate bună, PIB-ul pe locuitor, susţinerea socială (cineva pe care se poate conta), încrederea (măsurată prin percepţia în privinţa lipsei corupţiei politice sau în afaceri), percepţia libertăţii în alegerile de viaţă şi generozitatea.
La coada clasamentului se regăsesc ţări africane — 25 dintre ultimele 30 de locuri—, lista fiind încheiată de Burundi, ţară afectată de o criză plină de violenţe de când preşedintele Pierre Nkurunziza şi-a anunţat candidatura, în aprilie 2015, la al treilea mandat în fruntea statului. El este precedat de Siria, Togo şi Afganistan.
România se află pe listă după ţări ca Moldova (55), Rusia (56), Polonia (57), Slovenia (63), dar înaintea unor state precum Estonia (72), Croaţia (74), Turcia (78), China (83), Ungaria (91) sau Portugalia (94).
Raportul din 2016 este al patrulea care încearcă să cuantifice fericirea, pentru a încerca să influenţeze politicile guvernelor. Primul a fost publicat de Naţiunile Unite în 2012. În raport se arată de altfel că cinci ţări au câte un ministru al Fericirii: Bhutan, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Venezuela şi Scoţia.

Trump obţine o victorie zdrobitoare în Florida şi-l scoate pe Rubio din cursă

Donald Trump, care divizează tabăra republicană, a obţinut marţi o victorie zdrobitoare în Florida, la fel ca Hillary Clinton în tabăra democrată, într-un nou scrutin "Super Tuesday" din cadrul alegerilor primare americane.
Acest succes al miliardarului în vârstă de 69 de ani marchează sfârşitul aventurii prezidenţiale a tânărului senator Marco Rubio, prezentat pentru o vreme drept un adevărat "Obama republican", dar care a fost înfrânt în propriul fief. "Oamenii sunt furioşi. Este un tsunami politic, ar fi trebuit să ne dăm seama înainte", a declarat Rubio, anunţând că pune capăt campaniei.
"Mulţumesc, Florida!", a reacţionat imediat Donald Trump pe Twitter. Omul de afaceri din New York, pe care nu ar fi pariat nimeni în urmă cu nouă luni, se apropie şi mai mult de obiectivul său, şi anume de a purta culorile republicanilor în alegerile prezidenţiale de la 8 noiembrie. Victoria pe care a obţinut-o în acest stat din Sud este cu atât mai importantă cu cât învingătorul primeşte 99 dintre cei 1.237 delegaţi necesari în vederea obţinerii învestiturii republicane.
Preşedintele Barack Obama - care a votat marţi prin procură în Illinois în alegerile primare democrate - l-a denunţat, fără să-i pronunţe numele, pe Donald Trump şi tonul campaniei sale. "Am auzit discursuri vulgare şi surse de divizare care vizează femeile, minorităţile", a declarat Obama, subliniind că aceste derapaje sunt nefaste pentru imaginea Americii.
"Cine suntem noi? Cum suntem percepuţi în lume? Lumea este atentă la ceea ce spunem şi ceea ce facem", a subliniat şeful statului american.
Hillary Clinton înregistrează, aşa cum se întâmplă de la începutul alegerilor primare, scoruri impresionante în rândul minorităţilor. Potrivit unor sondaje efectuate la ieşirea de la urne, ea a obţinut 73% din voturile exprimate de către afroamericani în Ohio şi 80% în North Carolina. Însă baza lui Bernie Sanders în rândul tinerilor democraţi nu se erodează: 85% dintre tinerii în vârstă de 18-19 ani au votat pentru el în Ohio, iar 73% în North Carolina.
Clinton deţinea, până marţi, un avans confortabil, cu aproxmativ 770 de delegaţi, în timp ce Bernie Sanders avea 550. Pragul de atins este 2.383 de delegaţi.

Partidul lui Jirinovski vrea ca politicile lui Gorbaciov şi Elţîn să fie catalogate "criminale"

Partidul Liberal-Democrat din Rusia (LDPR) a depus în Parlament un document în vederea catalogării drept "criminale şi distructive" a politicilor fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov şi primului preşedinte al Rusiei Boris Elţîn. În proiectul acestei declaraţii, depus pe site-ul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), se arată că Gorbaciov şi Elţîn se fac vinovaţi personal de "colapsul URSS, confruntări interetnice, conflicte militare şi prăbuşirea catastrofală a nivelului de trai a milioane de oameni în anii '90". În vederea adoptării documentului sunt necesare voturile a 226 dintre cei 450 de membri ai Dumei. LDPR, formaţiunea condusă de către controversatul politician ultranaţionalist Vladimir Jirinovski, deţine 56 de mandate.
Gorbaciov, a cărui "Perestroikă" de la sfâşitul anilor '80 a condus la implozia fostei Uniuni Sovietice, în 1991, a catalogat gestul formaţiiunii lui Jirinovski o tentativă de "escaladare a tensiunilor în societatea rusă" şi a îndemnat partidul să se dizolve. Vicepreşedintele Dumei Andrei Isaiev a apreciat că este vorba despre o manevră în cadrul campaniei electorale a partidului.
Alegeri parlamentare în Rusia sunt programate pe 18 septembrie.

Breivik afirmă că va lupta "până la moarte" pentru nazism

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în Norvegia în 2011, a declarat ieri că va lupta "până la moarte" pentru naţional-socialism, în a doua zi a procesului pe care l-a intentat statului norvegian în legătură cu condiţiile sale de detenţie. În vârstă de 37 de ani, Breivik a mai spus că statul norvegian încearcă "să îl ucidă de cinci ani" prin menţinerea sa în izolare. "Sunt naţional-socialist de când aveam 12 ani. Am citit «Mein Kampf»-ul (lui Adolf Hitler) când aveam 14 ani", a declarat el, precizând că şi-a ascuns deliberat această loialitate până în 2014. "Lupt pentru naţional-socialism de 25 de ani şi voi lupta până la moarte", a adăugat el, citind o intervenţie scrisă în avans.
Acestea sunt primele declaraţii publice ale lui Breivik de la procesul din 2012 în urma căruia a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, iar el s-a folosit de ocazie pentru a trece la ofensivă. "De cinci ani, statul încearcă să mă ucidă" prin izolarea carcerală, a acuzat Breivik. "Nu cred că prea mulţi ar fi reuşit să supravieţuiască atât de mult timp aşa cum am făcut-o eu", a mai declarat el. Breivik a spus că a fost tratat "ca un animal" şi "împins înspre suicid", fiind în trecut aproape de a muri. "Sunt aproape de colaps şi în prezent", a afirmat extremistul de dreapta.
El s-a plâns şi de mâncarea la cuptorul cu microunde pe care o primeşte în detenţie, spunând că este "mai rea" decât tortura prin simularea înecului, moment în care persoanele aflate la acel moment în instanţă au început să zâmbească sau să râdă.
Breivik s-a abţinut ieri de la a mai face salutul nazist. Marţi, în prima zi de audieri în închisoarea din Skien în cadrul procesului pe care l-a intentat statului pentru tratamente "inumane" şi "degradante", Breivik a apărut ras în cap şi făcând salutul nazist.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.