Internațional

Un om din patru moare din cauza problemelor de mediu

Ziarul de Vrancea
15 mar 2016 677 vizualizări
O mai bună gestionare a mediului ar permite salvarea în fiecare an a peste 6,5 milioane de vieţi, susţine OMS

Aproape un sfert din totalul deceselor din întreaga lume sunt rezultate dintr-o cauză legată de mediu în sens larg, incluzând sinuciderile şi accidentele rutiere, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Raportul OMS dat publicităţii ieri estimează că, în anul 2012, circa 12,6 milioane de decese au fost puse în special pe seama "poluării aerului, apei şi solului, expunerii la substanţe chimice, la schimbările climatice şi la razele ultraviolete", care pot provoca sute de maladii sau leziuni oamenilor.
OMS, care a realizat un prim tablou al impactului mediului în sens larg în anul 2002, enumeră primele zece patologii legate de mediu.
Organizaţia relevă că 8,2 milioane de decese ca urmare a unor maladii netransmisibile sunt imputabile poluării aerului. Printre acestea se numără accidentul vascular cerebral, bolile de inimă, cancerul şi bolile respiratorii.
Leziunile traumatice accidentale, cum ar fi accidentele rutiere, sunt de asemenea clasificate de OMS ca patologii legate de mediu şi au dus la 1,7 milioane de decese în anul 2012. OMS consideră că accidentele rutiere sunt legate de mediu deoarece sunt adesea cauzate de starea proastă a drumurilor.
De asemenea, OMS consideră că diareea, ocupând poziţia a şasea pe lista celor 10 boli provocate de mediu, identificate de organizaţie, este adesea cauzată de o precară reţea de salubritate, provocând 846.000 de decese pe an. "Traumatismele voluntare", între care intră şi sinuciderile, sunt a zecea cauză de deces legată de mediu din această listă. Pentru OMS, unele sinucideri sunt provocate de accesul la produse toxice, cum ar fi pesticidele, deci legate de mediu. Pentru organizaţia internaţională, o mai bună gestionare a mediului ar permite salvarea în fiecare an a 1,7 milioane de copii sub vârsta de 5 ani şi a 4,9 milioane de persoane vârstnice.
În anul 2002, peste 25% dintre decesele înregistrate au avut drept cauză mediul înconjurător, iar astăzi procentul este de 23%, însă pe măsură ce populaţia a crescut în 10 de ani, cifra finală din 2012 rămâne ridicată.
În Asia de Sud-Est există cele mai multe decese cauzate de mediul înconjurător, cu un total de 3,8 milioane. Pe a doua poziţie, figurează regiunea Pacificului (3,5 milioane decese), urmată de regiunea Africa (2,2 milioane decese), Europa (1,4 milioane decese), Orientul Mijlociu (854.000 decese) şi zona Americii (847.000 decese).
Pentru a remedia această situaţie, OMS propune reţete simple, între care reducerea emisiilor de carbon şi dezvoltarea transportului public, îmbunătăţirea reţelei sanitare, schimbarea modelelor de consum pentru a se utiliza mai puţine substanţe chimice, protecţia solară şi interzicerea fumatului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.