Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: De ce se retrag ruşii din Siria

Ziarul de Vrancea
15 mar 2016 745 vizualizări
Decizia privind restrangerea prezenţei militare ruse în Siria pare să-i fi luat prin surprindere şi pe experţii internaţionali, care nu ajung la un consens privind interpretarea "ordinului" n unii consideră că Rusia şi-a încheiat misiunea care viza doar eliberarea unor zone locuite de minoritatea alawită n alţii, invocă o tensionare a relaţiilor dintre Moscova şi Damasc sau problemele economice din Rusia

Un prim grup de avioane de transport şi bombardiere ruse au decolat ieri de la baza Hmeimim din Latakia (nord-vestul Siriei) spre Rusia în cadrul retragerii principalei părţi a contingentului militar rus din această ţară. "Primul grup de avioane ruse a zburat de la baza aeriană din Hmeimim spre baza lor de staţionare permanentă din Rusia", a indicat ministerul rus al Apărării, a doua zi după anunţul surpriză al preşedintelui Vladimir Putin, care a ordonat restrângerea prezenţei militare ruse desfăşurate în Siria de la 30 septembrie. Acest prim grup include avioane de transport T-154 şi bombardiere Su-34.
Cu toate acestea, Moscova a anunţat că va menţine în continuare cele două baze ale sale aeriene — de la Tartus şi Hmeimim — iar unii experţi militari afirmă că Rusia va continua raidurile împotriva poziţiilor grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, relevă portalul Gazeta.ru, care a încercat să descifreze ce se ascunde în spatele anunţului făcut de Kremlin.
Înainte ca Putin să ordone retragerea din Siria, ministrul său al apărării, Serghei Şoigu, a prezentat un bilanţ al campaniei aeriene ruse în Republica Arabă Siriană. Astfel, peste 2.000 de jihadişti, inclusiv originari din Rusia, între care 17 comandanţi de război, au fost eliminaţi în cursul a peste 9.000 de raiduri. Aviaţia rusă a distrus 209 de unităţi de producţie de petrol şi cel puţin 2.000 de maşini-cisternă care se ocupau de livrarea ilegală de ţiţei. În plus, potrivit lui Şoigu, aviaţia rusă a contribuit la eliberarea de jihadişti a 10.000 de km din teritoriul sirian unde se află circa 400 de localităţi.

"Nu ştim exact ce obiective au stat în realitate la baza intervenţiei Rusiei"

Mulţi experţi consideră că obiectivul principal al Rusiei a fost să-l ajute pe Bashar al-Assad să menţină sub control zonele locuite de minoritatea alawită din care face parte şi familia sa. Deşi nu a reuşit să schimbe complet situaţia în favoarea lui Al-Assad, campania aeriană rusă a contribuit la consolidarea poziţiei forţelor sale şi a condus la asediul oraşului Alep, al doilea ca mărime din Siria.
În opinia expertului militar rus Vladimir Murahovski, decizia Kremlinului privind retragerea s-a întemeiat pe faptul că principalele zone ale ţării au fost eliberate. Dacă la 30 septembrie, când Rusia a anunţat oficial începutul operaţiunii, trupele lui Al-Assad băteau în retragere în mare parte, acum echilibrul de forţe s-a schimbat. Moscova şi-a început operaţiunea în Siria sub pretextul luptei contra terorismului, aminteşte Gazeta.ru. Or, în declaraţia cu privire la restrângerea operaţiunii în Siria, Kremlinul nu spune nimic despre terorism, atrage atenţia expertul Arkadi Dubnov. "Trebuie să recunoaştem că noi încă nu ştim exact ce obiective au stat în realitate la baza intervenţiei Rusiei şi prin ce diferă acestea de ceea ce s-a spus cu voce tare", a spus Dubnov, expert în problemele Asiei Centrale.

Rusia vrea să arate că se ţine de cuvant

Expertul în Orientul Mijlociu Theodore Karasik, de la Gulf State Analytics din Washington, crede că Rusia şi-a atins principalele obiective privind "salvarea regimului sirian" şi regruparea forţelor armatei siriene, iar începutul reglementării diplomatice vine să sugereze că Rusia se ţine de cuvânt, iar acest lucru va fi perceput tocmai astfel de către guvernele regionale.
Potrivit analizei Gazeta.ru, aceasta ar putea releva şi existenţa unor divergenţe dintre Moscova şi Damasc. Preşedintelui Al-Assad i s-a dat clar de înţeles să-şi rezolve singur problemele pe care le are. În ultimul timp, poziţia sa a fost diferită de cea a Rusiei în privinţa procesului de reglementare. În timp ce Al-Assad insista ca ostilităţile să continue până la "victoria finală", diplomaţii ruşi au sugerat că soluţia conflictului nu poate fi decât una politică. "Acesta este un semnal dat Damascului că Rusia nu are de gând să facă treaba pentru el", spune şi Fiodor Lukianov, şeful Consiliului pentru probleme internaţionale şi apărare, un think-tank din Moscova.
În fine, starea economiei ruse a început se pare să-l preocupe mai mult pe Putin decât situaţia din Siria, concluzionează Gazeta.ru.
Moscova nu a dezvăluit câţi militari a mobilizat în Siria, unde deţine controlul asupra unei instalaţii navale şi unei baze aeriene. Statele Unite estimează că efectivele ruse în Siria variază între 3.000 şi 6.000 de oameni.

Breivik a efectuat un salut nazist în instanţă

Anders Behring Breivik, extremistul de dreapta care a ucis 77 de persoane într-un atac armat în 2011, a efectuat ieri un salut nazist către presă, imediat ce poliţiştii i-au scos cătuşele, după ce a sosit la un proces împotriva Guvernului norvegian. Breivik, în vârstă de 37 de ani, a dat Guvernul în judecată pentru o presupusă încălcare a Convenţiei europene a drepturilor omului prin faptul că l-a menţinut la izolare în închisoarea de la Skien, la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de Oslo.

S-a terminat: Robotul a bătut omul la jocul de go

AlphaGo, programul de inteligenţă artificială conceput de Google a obţinut la Seul o nouă victorie împotriva sud-coreeanului Lee Se-dol, campion mondial al jocului de masă "go", în ultima dintre cele cinci manşe disputate în stilul de "şah oriental". Ieri a fost disputată ultima manşă între supercalculator şi campionul mondial la acest joc inventat în urmă cu aproape 3.000 de ani în China. Manşa a avut însă doar o valoare simbolică, maşina având la activ trei reuşite faţă de numai una a omului.
Victoria de ieri, care a avut loc în 280 de mişcări, s-a produs după cinci ore de partidă care s-a disputat într-un hotel din cartierul central Gwanghwamun al capitalei sud-coreene şi care a putut fi urmărită pe internet. Google va primi astfel premiul de un milion de dolari pe care se presupune că îl va dona UNICEF, potrivit comunicatului anunţat înainte de disputarea confruntării om-maşină.
Programul AlphaGo a fost produs de divizia DeepMind AI aparţinând Google şi este conceput să prevadă cele mai probabile mutări ale oponentului uman şi să reacţioneze în consecinţă.

Reţeaua de hackeri Anonymous îi declară război lui Donald Trump

Reţeaua de hackeri Anonymous i-au promis "război total" lui Donald Trump, favorit la alegerile prezidenţiale din Statele Unite în tabăra republicanilor, şi a ameninţat că îi va "desfiinţa campania". Grupul a postat un clip în care face apel la piraţii cibernetici din întreaga lume să atace site-urile de campanie ale acestui politician, relatează The Independent. Candidatul Partidului Republican în cursa prezidenţială pare hotărât să profite şi de cea mai mică ocazie pentru a se face remarcat, iar afirmaţiile sale şocante — uneori deschis rasiste — au avut ecou: Anonymous a reacţionat recent la campania miliardarului. Atacul a fost lansat din cauza ''campaniei pline de ură'' care ''a şocat nu numai Statele Unite, ci întreaga planetă'', argumentează gruparea de hackeri. ''Spuneţi că este ceea ce vrea să audă publicul dvs., dar în realitate nu susţineţi nicio cauză, cu excepţia propriei lăcomii şi puteri", afirmă aceasta într-un comunicat.
Anonymous cere susţinătorilor săi să provoace căderea site-urilor lui Donald Trump, să caute şi să posteze ceea ce el nu vrea să devină public. ''Trebuie să îi sabotăm campania. Îi încurajăm pe toţi care au calculator să participe la această acţiune", adaugă gruparea în apelul lansat hackerilor cibernetici.
Anonymous l-a ameninţat deja cu război pe Donald Trump în decembrie, după comentariile sale controversate cu privire la a opri intrarea musulmanilor în SUA. Campania a inclus atacuri cibernetice pe diverse site-uri web, care ''au căzut'' timp de câteva ore, dar fără să provoace daune de durată, aminteşte The Independent. Gruparea şi-a atribuit, de asemenea, spargerea căsuţei vocale a dlui Trump, permiţând, aparent, scurgerea de mesaje de la jurnalişti şi susţinători. De această dată, gruparea susţine că va pune capăt campaniei candidatului republican. "Nu este un avertisment, ci o declaraţie de război", îşi încheie comunicatul gruparea de hackeri.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.