Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Primul automobil zburător se va pune în vânzare peste opt ani

Ziarul de Vrancea
24 feb 2016 644 vizualizări
Primul automobil zburător va fi pregătit pentru testare în 2018 şi va fi pus în vânzare la nivel mondial peste opt ani, susţine compania americană Terrafugia în legătură cu prototipul său numit TF-X.

 Dotat cu aripi pliabile cu motoare electrice de 300 de cai putere, acest model este capabil să treacă de la poziţia orizontală la cea verticală şi va putea atinge o viteză de croazieră de 322 de kilometri pe oră. Proiectanţii susţin că va avea o autonomie de zbor de 805 kilometri. Firma Terrafugia menţionează că obiectivul său este acela de a furniza ''un veritabil mijloc de transport din uşă în uşă'', care să poată fi ţinut în garaj ca orice alt automobil.
Vehiculul va fi semiautomat, aşa încât utilizatorul nu va avea altceva de făcut decât să dea drumul calculatorului de la bord şi să indice direcţia în care doreşte să zboare. Ultimul cuvânt îi va aparţine operatorului TF-X, care va decide dacă se poate ateriza în locul ales de utilizator şi dacă este necesar să se renunţe, într-un anumit moment, la încercarea de aterizare.
Modelul a fost prezentat în SUA, la cea mai recentă reuniune anuală a Asociaţiei Avioanelor Experimentale, unde a fost difuzat şi un clip demonstrativ asupra modului de funcţionare al aparatului. Reprezentanţii companiei au explicat că modelul TF-X există la scala unu la zece şi este testat în tunelul de vânt de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Organismele oamenilor încep să se asemene dacă trăiesc împreună

Cercetătorii din Belgia au studiat sistemul imunitar a 670 de oameni pe parcursul a trei ani, descoperind că persoanele căsătorite au arătat cu 50% mai puţină variaţie în sistemul lor imunitar, faţă de cuplurile asociate la întâmplare din datele demografice similare. O explicaţie a specialiştilor este faptul că persoanele care locuiesc împreună împart aceeaşi mâncare, acelaşi regim de exerciţii, de somn şi de igienă, iar, în cazul cuplurilor, există săruturi prin care se ia contactul cu saliva partenerului.
La adulţi, aproximativ 25% din sistemul imunitar este dictat de gene, iar restul depinde de factorii de mediu. Scopul studiului a fost să se înţeleagă modul în care aceşti factori de mediu acţionează şi care, la rândul său, ar putea conduce la beneficii în tratamentul bolilor cum ar fi diabetul şi demenţa. Oamenii aflaţi într-o relaţie au tendinţă de a dezvolta obiceiuri similare, acest fenomen este numit concordanţa conjugală. De exemplu, un băutor de alcool poate să reducă cantitatea de consum dacă începe să trăiască împreună cu cineva care nu bea. Cercetătorul Liston şi colegii săi au demonstrat că aceste obiceiuri comune de viaţă, alături de condiţiile de trai comune (niveluri de poluare şi bacterii), au un impact direct asupra sistemului imunitar. Echipa a identificat un alt factor important, acesta fiind reprezentat de copii. "Nu este deosebit de frumos de imaginat, dar cel mai simplu mod de a transmite bacteriile intestinale este calea fecal-orală, atunci când părinţii schimbă scutecul la copil", a explicat cercetătorul principal, Adrian Liston, de la Universitatea din Leuven, Belgia

Creierul uman ar putea memora o cantitate de date echivalentă cu întregul Internet

Creierul uman este capabil să stocheze în memorie atât de multe informaţii cât conţine întreg internetul, relevă un studiu. Cercetătorii au descoperit că o celulă cerebrală utilizează 26 de moduri diferite de a codifica "biţii" săi, scrie Descoperă. Specialiştii au descoperit că, spre deosebire de un calculator clasic, care codifică informaţiile în coduri precum 0 şi 1, o celulă cerebrală utilizează 26 de moduri diferite de a codifica "biţii" săi. Astfel, potrivit calculelor cercetătorilor, creierul uman ar putea stoca un petabyte (sau cvadrilion de bytes) de informaţii. "Aceasta este o bombă reală în domeniul neurologiei. Noile noastre măsurări ale memoriei creierului cresc estimările conservatoare cu un factor de 10", a declarat Terry Sejnowski, biolog la Institutul Salk din La Jolla, California. Totodată, creierul uman poate stoca această cantitate uluitoare de informaţii în timp ce consumă energie suficientă pentru a conecta un bec slab.
Prin contrast, un computer cu aceeaşi memorie şi putere de procesare ar avea nevoie de un gigawatt de putere, sau "puterea unei întregi centrale nucleare pentru a rula un calculator asemenea "computerului" uman care face acelaşi lucru cu 20 de waţi", a declarat co-autorul studiului, Tom Bartol, un neurolog la Institutul Salk.

Unităţi speciale din Occident efectuează operaţiuni secrete în Libia

Unităţi ale forţelor speciale franceze, britanice şi americane efectuează operaţiuni antiteroriste secrete pe teritoriul Libiei, vizând poziţii ale organizaţiei fundamentaliste sunnite Stat Islamic, afirmă surse citate de cotidianul Le Monde. Conform surselor citate, operaţiunile speciale franceze în Libia sunt coordonate de Direcţia Generală pentru Siguranţa Externă (DGSE). Sursele franceze au explicat că raidul aerian american efectuat pe 19 februarie în nordul Libiei a fost în coordonare cu Franţa şi Marea Britanie. Se pare că Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie efectuează o serie de operaţiuni militare secrete în Libia, în principal raiduri aeriene punctuale, dar şi misiuni terestre.
Avioane militare americane au atacat, pe 19 februarie, o clădire din localitatea Sabratha, situată la circa 60 de kilometri vest de Tripoli, în apropierea frontierei cu Tunisia. Bombardamentul american s-a soldat cu moartea a 40 de militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic.

Ramon Castro, fratele lui Fidel şi Raul, a decedat la vârsta de 91 de ani

Ramon Castro, fratele mai mare al fostului lider cubanez Fidel Castro şi al actualului preşedinte Raul Castro, a decedat, la vârsta de 91 de ani, relatează presa oficială de la Havana. Ramon Castro, care nu mai apăruse în public de mulţi ani, a murit marţi, la Havana. După incinerare, cenuşa lui va fi dusă în Biran, localitatea natală a fraţilor Castro, situată în estul Cubei.
Chiar dacă a oferit ajutor mişcării de gherilă condusă de fraţii săi, ajunsă la putere în 1959, Ramon Castro nu a participat niciodată direct la lupte. Ulterior a fost consilier pe probleme de agricultură, dar nu a avut niciodată autoritatea pe care o au Fidel Castro, în vârstă de 89 de ani, şi Raul Castro, în vârstă de 84 de ani. Însă, la fel ca fraţii săi, Ramon Castro a fost în detenţie în timpul dictaturii lui Fulgencio Batista, în 1953, cu câţiva ani înainte ca Fidel Castro să conducă revoluţia.

Trump a câştigat alegerile primare republicane din Nevada

Miliardarul american Donald Trump a câştigat alegerile primare republicane desfăşurate marţi în statul Nevada, înregistrând un avans considerabil în faţa contracandidaţilor Ted Cruz şi Marco Rubio, au anunţat principalele canale de televiziune americane. Posturile Fox News şi CNN l-au dat câştigător pe Donald Trump cu 42% din voturile susţinătorilor republicani, în timp ce Ted Cruz a obţinut 23% din sufragii, iar Marco Rubio — 22%. Ceilalţi doi candidaţi republicani în cursa pentru nominalizarea la alegerile prezidenţiale, Ben Carson şi John Kasich, au obţinut 8%, respectiv 4% din voturi. Scrutinul republican din Nevada pentru nominalizarea la prezidenţialele din SUA, prevăzute pentru 8 noiembrie, a durat patru ore şi s-a încheiat marţi la ora locală 21:00 (miercuri ora 05:00 GMT).

Un meteorit cu forţa unei bombe atomice s-a prăbuşit zilele trecute pe Terra

NASA a anunţat că un meteorit s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic la începutul acestei luni, cu o forţă echivalentă cu cea a unei bombe atomice, însă nimeni nu a avut vreun indiciu că acest lucru s-a întâmplat, relatează publicaţia Huffington Post. În pofida faptului că a avut o putere de distrugere similară cu cea a bombei de la Hiroshima (în jur de 13.000 de tone de TNT), acest meteorit era de fapt foarte mic. El a explodat deasupra Oceanului Atlantic de Sud la 6 februarie. Prin comparaţie, meteoritul de la Chelyabinsk care s-a prăbuşit în 2013 avea, potrivit relatărilor, o greutate de circa 10 de tone şi a eliberat echivalentul energetic a 500.000 de tone de TNT.
Contrar reprezentării hollywoodiene a meteoriţilor, foarte rar impactul este cel care produce cele mai multe daune colaterale. În cea mai mare parte a cazurilor, acestea se produc din cauza energiei eliberate atunci când meteoritul intră în atmosferă. Intrând în atmosfera pământului cu o viteză de peste 33.000 de mile pe oră, aceste obiecte se vor supraîncălziri, se vor comprima şi apoi "vaporiza" pe mulţi kilometri deasupra suprafeţei Pământului. Acesta este procesul care generează uriaşa eliberare de energie şi care, în cazul meteoritului din Chelyabinsk, a spulberat aproape toate ferestrele dintr-un oraş şi a dus la rănirea a mii de oameni.

Asemenea fenomene se întâmplă în medie de mai multe ori pe an, iar cele mai multe rămân neobservate, a explicat Phil Plait, un blogger specializat în astronomie.

Un meteorit cu forţa unei bombe atomice s-a prăbuşit zilele trecute pe Terra

NASA a anunţat că un meteorit s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic la începutul acestei luni, cu o forţă echivalentă cu cea a unei bombe atomice, însă nimeni nu a avut vreun indiciu că acest lucru s-a întâmplat, relatează publicaţia Huffington Post. În pofida faptului că a avut o putere de distrugere similară cu cea a bombei de la Hiroshima (în jur de 13.000 de tone de TNT), acest meteorit era de fapt foarte mic. El a explodat deasupra Oceanului Atlantic de Sud la 6 februarie. Prin comparaţie, meteoritul de la Chelyabinsk care s-a prăbuşit în 2013 avea, potrivit relatărilor, o greutate de circa 10 de tone şi a eliberat echivalentul energetic a 500.000 de tone de TNT.
Contrar reprezentării hollywoodiene a meteoriţilor, foarte rar impactul este cel care produce cele mai multe daune colaterale. În cea mai mare parte a cazurilor, acestea se produc din cauza energiei eliberate atunci când meteoritul intră în atmosferă. Intrând în atmosfera pământului cu o viteză de peste 33.000 de mile pe oră, aceste obiecte se vor supraîncălziri, se vor comprima şi apoi "vaporiza" pe mulţi kilometri deasupra suprafeţei Pământului. Acesta este procesul care generează uriaşa eliberare de energie şi care, în cazul meteoritului din Chelyabinsk, a spulberat aproape toate ferestrele dintr-un oraş şi a dus la rănirea a mii de oameni.
Asemenea fenomene se întâmplă în medie de mai multe ori pe an, iar cele mai multe rămân neobservate, a explicat Phil Plait, un blogger specializat în astronomie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.