Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: NSA a interceptat convorbiri între Angela Merkel şi Ban Ki-moon

Ziarul de Vrancea
23 feb 2016 681 vizualizări
"Dacă secretarul general al ONU poate fi spionat fără să existe consecinţe, atunci oricine poate, de la liderii lumii şi până la trecătorii de pe stradă", spune fondatorul WikiLeaks, Julian Assange

Agenţia americană pentru Securitate Naţională a interceptat convorbiri telefonice între cancelarul german Angela Merkel şi secretarul general al ONU Ban Ki-moon, dar şi între lideri israelieni, italieni şi francezi, potrivit unor documente dezvăluite ieri de WikiLeaks, relatează Deutsche Welle.
Documentele relevă interceptări ale unor comunicaţii între lideri UE, premierul israelian Benjamin Netanyahu, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Japonia vizând o serie de probleme - de la modificările climatice şi servicii bancare şi până la probleme comerciale sensibile. Într-o conversaţie interceptată de NSA, Ban Ki-moon o felicita pe Merkel pentru eforturile depuse în lupta împotriva modificărilor climatice şi atragerea altor lideri UE. El îi mai spunea că se baza pe leadershipul Uniunii Europene (UE) în vederea ajungerii la un acord în cadrul Conferinţei de la Poznan, în Polonia.
Secretarul general al ONU se declara totodată optimist şi aprecia că alegerea lui Barack Obama reprezenta o oportunitate ca Statele Unite să se implice mai mult în negocierile pe tema modificărilor climatice.
Presa germană a scris anul trecut, citând documente dezvăluite de WikiLeaks, că NSA a spionat Cancelaria decenii la rând, inclusiv predecesori ai lui Merkel.
"Astăzi (marţi), am arătat că discuţii private ale secretarului general al ONU Ban Ki-moon în legătură salvarea planetei de la modificările climatice au fost interceptate de către o ţară cu intenţia de a-şi apăra cele mai mari companii petroliere", a declarat Julian Assange. "Guvernul american a semnat acorduri cu ONU prin care se angaja să nu se comporte în acest fel împotriva ONU, cu atât mai puţin faţă de secretarul general", a subliniat el. "Va fi interesant să vedem cum va reacţiona ONU, deoarece dacă secretarul general poate fi vizat fără să existe consecinţe, atunci oricine, de la liderii lumii şi până la trecătorii de pe stradă, riscă" să fie spionaţi, a subliniat fondatorul site-ului WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de informaţii secrete.
Aceasta nu este prima dată când asemenea dezvăluiri relevă amploarea spionării de către americani a unor lideri ai lumii, inclusiv de la ONU, şi a colectării în masă de informaţii. Documente publicate anterior au provocat o serie de scandaluri între Washington şi aliaţii săi.

Netanyahu i-a cerut lui Berlusconi să-l ajute în relaţia cu SUA

Potrivit acestor noi documente, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a solicitat fostului premier italian Silvio Berlusconi, în 2010, să-l ajute să se reconcilieze cu Washingtonul. Din documente reiese că Netanyahu era îngrijorat de lipsa unui contact direct cu Obama, care reacţiona astfel faţă de construirea unor colonii israeliene ilegale în teritoriile palestiniene. Liderul israelian se temea că palestinienii ar fi putut să folosească problema coloniilor pentru a bloca procesul de pace sau pentru a "formula revendicări nerealiste".
O altă interceptare detaliază o conversaţie între Berlusconi şi Nicolas Sarkozy, în care liderul francez l-a avertizat pe omologul său italian, la vremea aceea, că sistemul bancar italian era pe cale să "sară ca un dop".
NSA a spionat, de asemenea, discuţii între miniştri din cadrul UE şi japonezi despre probleme sensibile în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), dar şi Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), potrivit documentelor dezvăluite de WikiLeaks.

Un turc şi-a reclamat soţia la poliţie pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan

Un bărbat din Turcia a făcut o plângere penală împotriva propriei soţii, pentru că aceasta l-ar fi "insultat" pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan, informează cotidianul turc Yeni Şafak. Bărbatul, Ali D., care locuieşte în districtul Torbali, situat în provincia Izmir, şi-a înregistrat soţia în timp ce îl înjura pe Recep Tayyip Erdogan, care participa la o emisiune televizată.
Ali D. a avertizat-o pe soţie că va face plângere împotriva ei dacă îl va mai insulta pe preşedintele Turciei, iar ea a reacţionat intentându-i divorţ.
În acest context, Ali D. s-a adresat unui avocat şi a depus plângere penală împotriva propriei soţii, acuzată că l-a insultat pe liderul islamisto-conservator de la Ankara. "Aş depune plângere penală chiar şi împotriva tatălui meu dacă l-ar insulta pe preşedintele ţării", s-a lăudat Ali D.
Administraţia Recep Tayyip Erdogan a adoptat o legislaţie foarte restrictivă în privinţa libertăţii de exprimare, fiind criticată de organizaţiile internaţionale, pentru reprimarea jurnaliştilor.

Peste 110.000 de refugiaţi au sosit în Europa în 2016

Peste 110.000 de migranţi şi refugiaţi au sosit în Grecia şi Italia de la începutul acestui an - o creştere importantă faţă de nivelul înregistrat anul trecut în aceeaşi perioadă, a anunţat ieri Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM). Numărul include 102.500 de persoane care au acostat pe insulele elene Samos, Kos şi Lesbos şi alte 7.500 de persoane care au sosit în Italia, a precizat OIM într-un comunicat. "În aceeaşi perioadă, au murit peste 410 migranţi şi refugiaţi. Ruta dintre Turcia şi Grecia rămâne cea mai periculoasă, cu 321 de morţi", a precizat organizaţia.
În 2015, în Europa au sosit 100.000 de persoane de la începutul anului şi până în luna iunie, a precizat OIM. Un purtător de cuvânt al organizaţiei, Itayi Viriri, a precizat că acest prag de 100.000 de migranţi a fost depăşit în pofida condiţiilor meteorologice înregistrate pe mare, în ultima perioadă, pe ruta dintre Libia şi Italia. Migranţii care sosesc în Italia se află adesea "într-o stare precară, după ce au fost supuşi unor violenţe de către traficanţi în Libia", a subliniat OIM, adăugând că femeile fac obiectul unui trafic de persoane.

Probe de ADN arată că autorul atacului de la Ankara este din Turcia

Probe de ADN prelevate de către procurori turci arată că autorul atacului sinucigaş care a vizat un convoi militar la Ankara pe 17 februarie, soldat cu 29 de morţi, este originar din estul Turciei, ci nu un refugiat sirian, potrivit ediţiei de ieri a ziarului Hurriyet. Guvernul turc a afirmat că atacatorul era orginar din Siria şi avea legături cu Unităţile pentru protecţia poporului kurd (YPG), o grupare spijinită de către Statele Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI), în Siria. YPG a respins aceste acuzaţii şi a subliniat că nu a atacat Turcia niciodată. Însă o grupare turcă, şoimii Libertăţii Kurdistanului (TAK), a revendicat atacul două zile mai târziu şi a precizat că atacatorul era un cetăţean turc de la Van, o localitate din estul ţării.
TAK - care a subliniat că atacul a fost comis ca răzbunare faţă de o operaţiune militară turcă în curs în sud-estul ţării - este considerată o grupare disidentă extremistă care s-a desprins din braţul armat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Unii oficiali în domeniul securităţii afirmă că între aceste grupări există în continuare legături. Probele ADN, despre care Hurriyet scrie că au fost prelevate după ce tatăl atacatorului a fost arestat în urma revendicării TAK, par să arate că autorul atacului s-a născut într-adevăr la Van, în 1989, şi că ar fi vorba despre Andulbaki Somer. Se pare că barbatul s-a înregistrat ca refugiat sirian în Turcia, sub o identitate falsă. Acest atac, comis în centrul capitalei turce, este ultimul dintr-o serie care au vizat ţara, inclusiv Istanbulul, luna trecută, soldat cu 12 morţi - toţi turişti germani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.