Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Vladimir Putin: Ungaria este un partener de mare încredere al Rusiei

Ziarul de Vrancea
17 feb 2016 597 vizualizări
Ungaria doreşte să observe o normalizare a relaţiilor Europa-Rusia, a afirmat, ieri, premierul ungar, Viktor Orban, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care s-a declarat, la rândul său, mulţumit de calitatea relaţiei existente între statul ungar şi Moscova.

În cadrul discuţiilor, care au avut loc la reşedinţa preşedintelui rus, situată în apropiere de Moscova, Orban i-a mulţumit lui Putin pentru eforturile pe care "le-a depus în perioade dificile, în interesul prieteniei ruso-ungare".
"Toţi suntem interesaţi în normalizarea relaţiei dintre Rusia şi Europa", a spus Orban, citat de agenţia Reuters. "Ungaria este un partener foarte vechi al nostru şi de foarte mare încredere", a afirmat Putin, exprimându-şi încrederea că planurile schiţate anul trecut în timpul unei vizite la Budapesta se vor dezvolta în continuare. "Suntem mulţumiţi, în pofida problemelor cunoscute şi a declinului înregistrat în ceea ce priveşte comerţul bilateral", a adăugat preşedintele Rusiei.

Relaţia lui Ioan Paul al II-lea cu o femeie, o "glumă de Sfântul Valentin"?

Reportajul de la BBC care trebuia să dezvăluie o prietenie "intensă" între Ioan Paul al II-lea şi o femeie căsătorită seamănă cu "o glumă de Sfântul Valentin", a declarat directorul Bibliotecii naţionale poloneze, unde sunt scrisorile aflate la originea acestei ipoteze. "Este o glumă", a declarat pentru AFP directorul Tomasz Makowski. "Amintiţi-vă că în anii '70, SB (poliţia politică poloneză) avea microfoane peste tot şi urmărea îndeaproape episcopii. Nu ar fi ştiut ce a descoperit un ziarist britanic?", s-a întreabat el. După ce a citit toate cele 350 de scrisori din arhivele Bibliotecii naţionale, Makowski apreciază că documentarul lasă loc unei ambiguităţi: "Se spune că papa nu a încălcat celibatul, dar în acelaşi timp sugerează contrariul".
Potrivit directorului Bibliotecii naţionale poloneze, fotografiile difuzate de BBC îi prezintă pe Karol Wojtyla şi Anna Teresa Tymieniecka dând impresia că sunt singuri, dar în realitate ei au fost fotografiaţi în timpul unor excursii cu caiacul sau pe munte, când erau în grup cu alte persoane. În plus, expresiile trădând o oarecare tandreţe — cum ar fi "eşti un dar al Domnului" — din scrisorile papei erau utilizate de acesta în raporturile cu toţi prietenii săi. "Cei care nu ştiu acest lucru trag concluzii fără nicio legătură cu realitatea", afirmă directorul prestigioasei instituţii culturale.
"Lui Ioan Paul al II-lea nu îi era teamă de contactele cu femeile, fie călugăriţe sau laice, şi obişnuia să le ia de mână sau să le mângâie pe obraz", adaugă Tomasz Makowski. În familiile poloneze există mii de fotografii în care papa apare în această situaţie, precizează el.
Makowski a încheiat arătând AFP două scrisori ale lui Ioan Paul al II-lea, în care papa foloseşte o formulă de politeţe, adresându-se doamnei Tymieniecka la persoana a treia. O scrisoare din 1999 începe cu "Dragă Anna Teresa, doamnă profesor" şi se termină dorind ca Dumnezeu să fie cu soţul şi cei trei copii ai ei.

Moldova ar putea acorda statut special regiunii separatiste Transnistria

Republica Moldova analizează posibilitatea acordării unui statut special regiunii separatiste Transnistria, progrese în acest sens urmând să fie înregistrate în primăvară, sugerează Andrian Candu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău. "Republica Moldova ar putea să acorde Transnistriei un statut special. Sunt aşteptate progrese începând din primăvară", a declarat Andrian Candu, explicând că Guvernul de la Chişinău aşteaptă noi oportunităţi pentru redeschiderea dialogului cu Administraţia separatistă de la Tiraspol. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a făcut aceste declaraţii după consultările cu emisarul special OSCE pentru soluţionarea crizei transnistrene, Cord Meier-Klodt.
"Cred că realităţile regionale şi globale pot contribui la soluţionarea conflictului transnistrean în formatul 5^2. Am avut deja consultări în multe capitale, inclusiv la Moscova şi Bruxelles; am simţit o abordare pozitivă în privinţa procesului de pace", a spus Klodt, conform site-ului Neurope.com.

Papa Francisc s-a enervat după ce a fost la un pas să fie pus la pămant

Papa Francisc, care este de obicei calm şi îngăduitor cu admiratorii, şi-a pierdut cumpătul faţă de o persoană care l-a cuprins cu braţele şi l-a tras atât de puternic înspre mulţime, încât Papa era să cadă peste un copil în scaun cu rotile, relatează Reuters.  Înregistrări video surprind acest moment, în momentul în care Papa, care mergea pe lângă mulţime, pe un stadion, s-a oprit să salute copii aşezaţi. Două braţe se întind să-l cuprindă, iar persoana respectivă nu-i dă drumul, nici măcar după ce Papa îşi pierde echilibrul şi se sprijină cu pieptul pe capul unui copil. Asistenţi şi membri ai dispozitivului de securitate îl sprijină pe Papă să nu cadă la pământ. După ce se redresează, pe faţa Papei se poate citi furia. Francisc o priveşte pe persoana respectivă şi-i spune, cu glas ridicat, "Nu fi egoist!". Era neclar dacă persoana respectivă era un bărbat sau o femeie.

Obama rămâne convins că Trump nu va fi preşedinte

Barack Obama s-a declarat marţi convins că Donald Trump nu va fi succesorul său la Casa Albă în 2017, denunţând dur unele afirmaţii "tulburătoare" ale miliardarului, dar şi ale altor candidaţi republicani, cu privire la modificările climatice sau musulmani. "Am încredere în poporul american. El este conştient de faptul că a fi preşedinte este un lucru serios. Acest lucru nu are nimic a face cu animarea unei emisiuni de televiziune", a declarat preşedintele Statelor Unite într-o conferinţă de presă, în California, în marja unui summit la care au participat zece ţări din Asia de Sud-Est. Această funcţie "nu înseamnă marketing. Este dificilă. Nu are nimic a face cu simpla încercare de a atrage atenţia presei în fiecare zi", a continuat el, referindu-se la magnatul în domeniul imobiliar.  "Uneori (acest post) necesită luarea unor decizii dificile, chiar dacă sunt nepopulare. Asta înseamnă să fii capabil să lucrezi cu lideri din întreaga lume", a subliniat el.
Preşedinte american, al cărui succesor va fi desemnat pe 8 noiembrie, a insistat îndelung asupra faptului că unii dintre rivalii miliardarului sunt adepţii unor teze similare, în pofida faptului că sunt exprimate într-un mod mai puţin provocator. "Cred că anumiţi observatori străini sunt tulburaţi de retorica acestor alegeri primare republicane şi de dezbaterile republicane. Iar acest lucru este valabil nu doar pentru domnul Trump", a spus Obama, evocând luări de poziţii vizând să flateze sentimente "antimusulmane" sau "antimigraţie". "Nu există nici măcar un candidat în tabăra republicană care să se gândească la faptul că este necesar să facem ceva pentru a lupta împotriva modificării climatice", a subliniat el. "Acest lucru tulbură comunitatea internaţională. Restul lumii se uită şi zice: dar cum este posibil aşa ceva?", a spus şeful statului american.

Polenul ar putea creşte semnificativ eficienţa bateriilor

Polenul, visul oricărei albine şi coşmarul celor alergici, s-ar putea dovedi ingredientul care va transforma pentru totdeauna tehnologia bateriilor, mărind semnificativ eficienţa acestor dispozitive, conform unui material publicat de Live Science. O echipă de cercetători de la Universitatea Purdue, din West Lafayette, Indiana, se afla în căutarea unor modalităţi de a obţine baterii mai bune şi a descoperit recent că granulele de polen, cu microstructura lor unică, pot fi folosite pentru a obţine dispozitive mai eficiente de stocare a energiei.
În cadrul acestui studiu cercetătorii au observat că pot transforma polenul într-un anod cu o microstructură mai performantă decât grafitul, rezultând o baterie cu o capacitate mai mare de stocare. În cadrul studiului cercetătorii au transformat granulele de polen în carbon, la o temperatură de 600 de grade Celsius, într-un mediu de argon, gaz nobil care împiedică arderea completă a carbonului. Apoi, granulele de carbon rezultate din acest proces au fost reîncălzite pentru a genera mai multe alveole goale în structura acestora, alveole care măresc capacitatea acestui material de a stoca energie. Cercetătorii au testat polen provenit de la albine (multifloral) şi polen de papură, obţinând rezultate mai bune de la polenul de papură care are o structură mai uniformă.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.