Internațional

Teama, principalul aliat pentru rămanerea Marii Britanii în UE

Ziarul de Vrancea
16 feb 2016 556 vizualizări
Frica de necunoscut - şi nu o pasiune europeană bruscă - i-ar putea determina pe alegătorii britanici să decidă rămânerea ţării lor în UE, în referendumul pe care David Cameron intenţionează să-l organizeze în iunie, comentează Reuters.

Reformele pe care premierul britanic încearcă să le smulgă Celor 28 nu le provoacă entuziasm compatrioţilor săi, însă teama de a vedea lira sterlină, pieţele bursiere şi poate chiar imobiliare prăbuşindu-se este cea care îi determină să se gândească pe britanicii mai temerari. Agitând această frică difuză, clasa politică şi medii de afaceri britanice au reuşit să păstreze unitatea Regatului Unit, ameninţat în septembrie 2014 de un referendum pe tema independenţa Scoţiei. Rob Shorthouse, directorul de campanie al taberei care susţinea rămânerea în cadrul Marii Britanii, a provocat indignarea naţionaliştilor atunci când a afirmat în glumă că strategia sa electorală ţinea de aceste cuvinte: un "proiect al fricii". Însă proiectul a funcţionat. În zilele dinaintea votului, îngrijorările economice au copleşit idealul politic. În prezent, aceeaşi dinamică se conturează în privinţa referendumului pe tema rămânerii sau nu în Uniunea Europeană, cu atât mai mult cu cât un "Brexit" ar redeschide cutia Pandorei a împărţirii regatului, în contextul în care scoţienii au promis deja că-şi vor urma propriul drum.

Companiile ameninţă cu concedieri

David Cameron sporea temerile, în urmă cu o săptămână, sugerându-le compatrioţilor săi că o ieşire din UE s-ar traduce printr-un aflux masiv de migranţi blocaţi la Calais de măsuri comune în domeniul migraţiei. Euroscepticii au denunţat o "campanie a fricii", iar totul arată că vor mai avea de denunţat şi alte lucruri. În ultimele zile, medii de afaceri i-au avertizat pe britanici că-i aşteaptă zile sumbre în cazul în care vor decide să se descurce singuri. Directoarea generală a companiei aeriene low cost EasyJet Carolyn McCall le spunea duminică alegătorilor că preţurile sunt mici deoarece Marea Britanie este membră UE. "Indiferent cum privim lucrurile, UE a adus avantaje considerabile călătorilor şi întreprinderilor britanice", scria ea într-un articol publicat în Sunday Times. "O rămânere în UE va reprezenta o garanţie a faptului că acestea, şi noi toţi, vom continua să beneficiem de ele", sublinia ea. Iar în caz contrar? S-ar putea ca unii britanici să-şi piardă locurile de muncă, cel puţin potrivit directorului general al băncii HSBC Stuart Gulliver, care a evocat luni transferul a aproximativ 1.000 de locuri de muncă la Paris, în cazul unui "Brexit". Mari bănci străine care operează la Londra în virtutea "paşaportului unic" bancar, care le permite să desfăşoare activităţi comerciale în toate celelalte state membre UE, se gândesc, de asemenea, la o repliere a activităţilor şi angajaţilor către Dublin sau Frankfurt, afirmă surse din mediul bancar.

Lira s-ar putea deprecia cu 20%

Economiştii avertizează, la rândul lor, că vor veni zile sumbre pentru economia britanică, în cazul în care aceasta întoarce spatele pieţei unice şi celor 500 de milioane de consumatori ai acesteia, politicii comerciale externe comune şi liberei circulaţii a bunurilor, serviciilor şi persoanelor.
În ceea ce priveşte băncile de investiţii americane Goldman Sachs şi Citi, ele preconizează o depreciere de 15 până la 20% a lirei sterline în cazul unei victorii a taberei "nu". Euroscepticii au anticipat aceste manevre şi încearcă să le dezamorseze. Ei amintesc faptul că acelaşi tip de dezbatere a agitat cartierul financiar londonez City la începutul anilor 2000, când Marea Britanie urma să ia o hotărâre dacă să adere sau nu la zona euro. Susţinătorii monedei unice avertizau atunci cu privire la un viitor sumbru pe piaţa financiară londoneză. În schimb, aceasta a prosperat. Chiar dacă o ieşire din UE ar constitui o cu totul altă provocare, este mai uşor pentru susţinătorii "Brexit"-ului să arate cu degetul disfuncţionalităţile Europei decât le este proeuropenilor să cuantifice meritele acesteia şi să convingă alegătorii. Cei mai înfocaţi susţinători ai rămânerii Marii Britanii între Cei 28 sunt de părere că, odată cu avansarea campaniei în vederea referendumului, tentaţia declaraţiilor alarmiste va fi tot mai mare. "Proiectul panicii" nu este strategia oficială a lui David Cameron în vederea referendumului, însă ar putea să-i determine rezultatul, conchide Paul Taylor de la Reuters



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.