Internațional

Arhitecţii UE către Marea Britanie: "Nu ne părăsiţi acum"

Ziarul de Vrancea
15 feb 2016 511 vizualizări
Foşti oameni de stat care au construit şi dat formă Uniunii Europene au un mesaj clar pentru Marea Britanie, în contextul în care aceasta se pregăteşte pentru un referendum privind ieşirea din blocul comunitar: "Vă iubim. Nu ne părăsiţi acum", a scris, ieri, Reuters.

Valery Giscard d'Estaing, părinte ale Sistemului Monetar European care a precedat moneda unică europeană, a declarat că, în pofida abordării semi-detaşate de lungă durată a Marii Britanii faţă de UE, menţinerea Regatului Unit în blocul comunitar a meritat efortul. "Îmi doresc foarte mult ca ei să rămână" în UE, a declarat fostul preşedinte francez, care a împlinit 90 de ani la 2 februarie. Giscard d'Estaing a ajuns la putere la un an după ce Marea Britanie a aderat la Comunitatea Economică Europeană în 1973 şi, în pofida relaţiilor sale apropiate cu Germania de Vest de atunci, el a fost întotdeauna un anglofil. "Marea Britanie are o istorie veche şi strălucitoare, o populaţie cu un bun spirit cetăţenesc, o tradiţie democratică veche şi profund autentică şi expertiză în comerţul internaţional", a spus veteranul om de stat cu convingeri de centru-dreapta.
În vârstă de 83 de ani, Etienne Davignon, fost om de stat belgian şi afacerist care a făcut parte din Comisia Europeană în timpul singurului preşedinte britanic al acesteia, Roy Jenkins, a declarat că UE îşi poate adapta structura pentru a permite zonei euro să se extindă, păstrând în acelaşi timp Marea Britanie în piaţa unică europeană. "Chestiunea cum se poate avansa fără a dăuna celor lăsaţi în urmă nu este imposibil de rezolvat", a spus el. Fostul vicepreşedinte al Comisiei Europene, care a restructurat şi modernizat industria de oţel a Europei în anii '80, a mai afirmat că Marea Britanie a avut o contribuţie majoră la UE prin promovarea dezvoltării pieţei unice şi a comerţului liber. "Marea Britanie este un membru onest. Ceea ce se decide, ei implementează. Ce nu le place, aduc argumente împotrivă", a spus Davignon.

Toate părţile pierd

Ambii foşti oameni de stat au declarat că referendumul din Marea Britanie privind ieşirea din UE, aşteptat a fi organizat cel mai devreme în luna iunie şi cel mai târziu până la sfârşitul lui 2017, ar fi o propunere de pe urma căreia toate părţile ar pierde.
Într-un moment de tulburări politice globale şi de instabilitate la graniţele Europei cu Orientul Mijlociu şi Africa, o ieşire a Marii Britanii din blocul comunitar ar răspândi dezordine în Europa, dând o lovitură rezistenţei UE şi monedei unice, a subliniat Giscard d'Estaing. Un Brexit ar afecta de asemenea şi interesele economice ale Marii Britanii, a mai precizat el. "Prosperitatea Londrei este în bună măsură construită pe activitatea sa financiară, iar distrugerea sau slăbirea acestei legături ar avea cu siguranţă un efect negativ şi asupra prosperităţii Londrei", a adăugat fostul om de stat francez.
Negocierile în vederea finalizării unui acord între UE şi Londra vizând să determine Marea Britanie să rămână în Europa intră în linie dreaptă cu un turneu-fulger al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk în mai multe capitale, inclusiv la Bucureşti, înaintea unui summit la Bruxelles.
Tusk efectuează acest turneu - luni şi marţi - cu scopul de a convinge statele membre UE mai reticente şi de a finaliza proiectul de acord pe care-l va supune aprobării şefilor de stat şi de guverne la sfârşitul acestei săptămâni, relatează AFP. Fiecare dintre tabere are interesul să "dramatizeze" mizele pentru a arăta celeilalate că a ştiut să smulgă concesii - în special premierul britanic, care se confruntă cu un puternic curent eurosceptic -, însă pare puţin probabil să nu se ajungă la un compromis.
Un eşec ar slăbi şi mai mult Uniunea Europeană, într-un moment în care aceasta trece dintr-o criză "existenţială" într-o "criză multiplă nestăpânită", consideră Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene (CE).
David Cameron, care a promis că va organiza în curând un referendum pe tema rămâneii sau nu a ţării sale în cadrul Uniunii - se pare în iunie - a reafirmat vineri, în Germania, că el crede în şansa unui acord. "În ceea ce priveşte locul Marii Britanii în Europa, am fost întotdeauna încrezător în faptul că, împreună, vom putea obţine reforme care să răspundă aşteptărilor britanicilor şi care să funcţioneze totodată pentru întreaga Europă", a peldat Cameron în faţa cancelarului Angela Merkel.
Aceasta din urmă, la fel ca Washingtonul, doreşte ca Marea Britanie să rămână "un membru activ al unei Uniuni Europene de succes".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.