Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Franţa se opune sistemului de cote obligatorii pentru refugiaţi

Ziarul de Vrancea
14 feb 2016 575 vizualizări
Franţa se opune mecanismului permanent de repartizare a refugiaţilor pe teritoriile statelor UE în baza unor cote obligatorii pe care îl propune cancelarul german Angela Merkel, a avertizat, sâmbătă, premierul francez, Manuel Valls, la conferinţa de la Munchen.

Uniunea Europeană trebuie să transmită clar mesajul că "noi nu mai primim refugiaţi", a pledat şeful guvernului francez în faţa presei germane, pe marginea participării la conferinţa de la Munchen pe tema securităţii. "Nu suntem de acord cu un mecanism permanent de relocare (a refugiaţilor). În momentul de faţă, trebuie să punem în aplicare ce discutăm: crearea centrelor de înregistrare a imigranţilor care sosesc în Europa, intensificarea controalelor la frontierele exterioare ale UE etc.", a declarat premierul francez, exprimându-şi dezacordul faţă de sistemul de repartizare a 160.000 de imigranţilor din Europa în statele UE în baza unor cote obligatorii, sistem aprobat în luna septembrie a anului trecut de UE.
Germania este una dintre cele mai mari susţinătoare ale acestui sistem de relocare a imigranţilor, în condiţiile în care se confruntă cu cel mai mare număr de solicitanţi de azil înregistraţi în 2015 în Europa (1,1 milioane). "Franţa s-a angajat să primească 30.000 de refugiaţi (din cei 160.000 de la nivel european). Suntem pregătiţi să-i primim pe aceştia. Dar nu mai mulţi", a avertizat premierul francez. Angela Merkel a afirmat vineri că anumite state UE ar putea fi nevoite să accepte mai mulţi refugiaţi decât cei repartizaţi iniţial.

Pierdere grea pentru conservatorii americani

Antonin Scalia, unul dintre cei mai conservatori membri ai Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite, a murit la vârsta de 79 de ani, decesul său declanşând o dezbatere naţională în contextul alegerilor electorale din acest an. Astfel, decesul lui Scalia ar putea modifica balanţa puterii din interiorul Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite, oferind posibilitatea preşedintelui american, Barack Obama, să numească un al cincilea judecător liberal în locul lui Scalia. Majoritatea conservatoare a Curţii Supreme americane (cinci membri conservatori din totalul de nouă) a împiedicat mai multe iniţiative ale Administraţiei Obama în privinţa schimbărilor climatice şi a imigraţiei. Antonin Scalia a fost numit în funcţia de membru al Curţii Supreme de Justiţie de preşedintele Ronald Reagen în 1986. El a murit sâmbătă, din cauze naturale, în timp ce dormea, aflându-se în vestul Texasului pentru o excursie de vânătoare, a precizat Departamentul american de Justiţie. "Pentru aproape 30 de ani, judecătorul Scalia a fost mai mult decât prezent aproape toată viaţa lui în meseria de jurist", a declarat Barack Obama, numindu-l "un extraordinar jurist" cu "o inteligenţă ascuţită". Preşedintele american a anunţat că intenţionează să numească un înlocuitor până la finalul mandatului său, deşi republicanii i-au solicitat să aştepte alegerea noului preşedinte american.
Născut în 1936 în Trenton, New Jersey, Scalia a fost primul italian american care a fost numit membru al Curţii Supreme de Justiţie din SUA.
A fost unui dintre cei proeminenţi susţinători ai filosofiei juridice conservatoare potrivit căreia legile constituţiei Statelor Unite au un înţeles bine fixat care nu se schimbă odată cu trecerea timpului. El a fost un oponent puternic al avortului şi al drepturilor pentru homosexuali.

Peste 5,5 milioane de decese cauzate de poluarea aerului în 2013

Peste 5,5 milioane de decese premature au fost cauzate, în 2013, din cauza poluării aerului, iar mai mult de jumătate dintre aceste decese s-au înregistrat în China şi India. Potrivit unui raport prezentat de cercetători americani, canadieni, chinezi şi indieni la întâlnirea anuală a Asociaţiei Americane pentru Progresul ştiinţific (AAAS) în Washington, din cauza poluării pe cale aeriană, 1,6 milioane de oameni au murit în China şi 1,4 milioane în India în 2013. "Poluarea pe cale aeriană este al patrulea mare factor cu risc de deces la nivel global şi, de departe, cel mai mare factor de risc de mediu pentru provocarea bolilor", a declarat Michael Brauer, cercetător la University of British Columbia. El a explicat că poluarea contribuie la boli de inimă precum infarct, cancer pulmonar, bronşite, tipuri de emfizem şi infecţii acute.
Din cauza poluării produse de arderile de cărbune, 360.000 de persoane au murit în China în 2013, potrivit cercetătorului Qiao Ma, care a adăugat că arderea cărbunilor pentru furnizarea de energie electrică constituie cel mai mare factor poluator din ţară. "Chiar şi în cazul celui mai curat aer până în 2030", Qiao Ma a explicat că în China se vor înregistra de la 990.000 până la 1,3 milioane de decese anual. Beijing s-a aflat sub cod roşu de alertă din cauza poluării. Potrivit unui alt studiu, mii de oameni mor anual din cauza poluării pe cale aeriană.
Circa 920.000 de decese au fost atribuite poluării generate de emisiile transmise de centralele termice şi de vehicule, iar 590.000 din cauza emisiilor transmise de arderile în scopul activităţilor de gătit şi furnizării de încălzire.

Bilanţul cutremurului din Taiwan a ajuns la 114 morţi

Bilanţul cutremurului din Taiwan a ajuns la 114 morţi, în contextul încheierii operaţiunilor de salvare, la o săptămână de la producerea seismului cu magnitudinea de 6,4 grade. "Operaţiunile de căutare şi de intervenţie au luat sfârşit", a anunţat William Lai, primarul oraşului Tainan, cel mai afectat de cutremur, la televiziunea locală.
Cutremurul cu magnitudinea de 6,4 grade s-a produs în zorii zilei de 6 februarie, în perioada sărbătorilor de Anul Nou. Cele mai multe dintre victimele decedate se aflau în complexul rezidenţial Weiguan de 17 etaje. Doar alte două persoane au murit în altă zonă din oraş. În clădirea respetivă, erau înregistraţi 256 de locatari, dar, în primele zile de la incident, au fost scoase mai multe persoane decât cei înregistraţi, devenind evident că mult mai mulţi oameni erau prinşi între dărâmăturile clădirii. În total au fost scoase 289 de persoane dintre care 175 în viaţă.
Niciun supravieţuitor nu a mai fost scos dintre dărâmături de luni seară, iar peste 100 de persoane sunt date dispărute în continuare.

Un spaniol a chiulit şase ani de la serviciu

Un inginer spaniol a fost amendat cu 30.300 de dolari după ce angajatorul a descoperit că acesta nu figura în registrele companiei cu activităţile pe care trebuia să le desfăşoare în ultimii şase ani, iar niciunul dintre superiorii săi nu ştiau nimic despre activitatea sa. Joaquin Garcia, 69 de ani, inginer la compania municipală de apă din Cadiz (sudul Spaniei), a fost amendat tocmai când responsabilii din conducerea companiei se pregăteau să-i acorde o distincţie pentru că fusese angajatul loial al companiei timp de 20 de ani. Şefii lui Joquin Garcia de la compania de apă au crezut că poate inginerul a fost supervizat în activitatea sa de cei din primărie, însă primarul adjunct Jorge Blas Fernandez a negat acest lucru, declarând că autorităţile locale nu ştiau nimic despre această situaţie.
Joaquin Garcia, care avea un salariu anual de 41.600 de dolari, a declarat că nu avea de lucru la serviciu şi nu a raportat situaţia superiorilor săi de frică să nu îşi piardă locul de muncă. El a mai spus că a petrecut mare parte din timp, la birou, studiind filosofia. Garcia i-a trimis o scrisoare primarului oraşului Cadiz în care-l roagă să fie absolvit de la plata amenzii. Inginerul spaniol a fost denumit de presa locală ''funcţionarul fantomă'', conform BBC.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.