Internațional

"Acord de pace" scris cu litere chirilice

Ziarul de Vrancea
12 feb 2016 832 vizualizări

Marile puteri, printre care SUA şi Rusia, au convenit vineri asupra planului de încetare a conflictului armat în Siria. Planul agreat la Munchen nu asigură însă încetarea completă a conflictului din Siria, şi nici a bombardamentelor efectuate de Rusia. La o conferinţă de presă, secretarul american de Stat John Kerry a precizat că acordul stabilit în urma întâlnirii de la Munchen este doar unul agreat pe hârtie, care trebuie să-şi dovedească valabilitatea pe teren. "În următoarele câteva zile trebuie să vedem ce se va întâmpla la sol, pe câmpul de luptă", a declarat Kerry, adăugând că "fără o tranziţie politică, nu este posibil un acord de pace".
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Rusia nu va înceta efectuarea raidurilor aeriene în Siria, explicând că acordul de încheiere a conflictului armat nu se aplică în cazul grupărilor teroriste Stat Islamic şi Al Nusra, afiliată reţelei Al-Qaida. "Forţele noastre aeriene vor continua să lupte împotriva acestor organizaţii", a declarat Lavrov.
Dar SUA şi aliaţii europeni susţin că doar câteva raiduri aeriene efectuate de Rusia au vizat poziţii ale acestor grupări teroriste, în timp ce majoritatea au avut ca ţinte grupările opoziţiei rebele care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad pe care Rusia îl sprijină. Lavrov a declarat că negocierile de pace de la Geneva vor fi reluate cât de curând şi că toate grupurile opoziţiei siriene trebuie să participe la discuţii, adăugând că implementarea acordului de încetare a ofensivei militare în Siria va fi o chestiune dificilă.
Dar secretarul britanic de Stat, Philip Hammond, a susţinut că încetarea conflictului armat din Siria ar avea loc doar dacă Rusia ar înceta să mai efectueze raiduri aeriene în sprijinul forţelor guvernamentale.
Planul privind încetarea bombardamentelor în Siria a fost convenit pe fondul solicitărilor reprezentanţilor opoziţiei siriene, care au abandonat negocierile de pace de la Geneva din această cauză. Principalul grup al opoziţiei siriene a salutat planul agreat de marile puteri la Munchen, a precizat purtătorul de cuvânt Salim al-Muslat. Dar a avertizat că acordul trebuie să fie implementat înainte ca negocierile dintre cele două părţi să fie reluate în Geneva. "Dacă vom vedea fapte şi planul va fi implementat, ne vom vedea în curând la Geneva", a declarat al-Muslat.

Franţa vrea trupe la sol, dar să nu fie franceze

Premierul francez, Manuel Valls, a susţinut că o ofensivă terestră a trupelor aflate în baze militare locale din Siria şi eventual provenind din alte ţări arabe ar fi "decisivă" pentru combaterea reţelei teroriste Stat Islamic. "Operaţiunile militare din Irak şi Siria sunt desfăşurate azi de o coaliţie formată din mai multe ţări, care antrenează trupele locale şi le consiliază. Ofensiva terestră a acestor trupe locale - şi a unor ţări arabe care vor să participe la operaţiuni - este decisivă (în cadrul luptei împotriva reţelei teroriste Stat Islamic) şi nu va avea drept scop decât protejarea zonelor recâştigate", a declarat Valls pentru grupul de presă regională Funke din Germania. "Franţa nu are intenţia de a trimite trupe la sol care să lupte împotriva organizaţiei Stat Islamic", a precizat Valls.
Arabia Saudită a lansat recent ideea că ar urma să trimite trupele terestre în Siria, în cadrul luptei declanşate de coaliţia internaţională împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Medvedev vorbeşte despre un nou război mondial

În replică, premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vineri că o intervenţie terestră masivă în Siria a coaliţiei internaţionale coordonate de Statele Unite riscă să declanşeze "un nou război mondial".  Întrebat, în cursul unui interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt, despre propunerea Arabiei Saudite privind declanşarea unei operaţiuni terestre masive în Siria, Dmitri Medvedev a răspuns: "Toate părţile ar trebui să se aşeze la masa negocierilor, în loc să declanşeze un nou război mondial..."
"Americanii şi partenerii noştri arabi trebuie să se gândească de două ori asupra acestei iniţiative. Vor un război permanent? O victorie rapidă nu este posibilă, pentru că în lumea arabă sunt mai multe fronturi", a adăugat Medvedev, aflat la Conferinţa de securitate desfăşurată în oraşul german Munchen. "Orice fel de operaţiune terestră, în general, conduce la război permanent. Priviţi ce s-a întâmplat în Afganistan şi în alte ţări, ca să nu mai vorbesc de Libia", a subliniat premierul Rusiei. Libia este în stare de anarhie după ce regimul Muammar Kadhafi a fost înlăturat în anul 2011 printr-o revoltă violentă susţinută de NATO.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.