Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Coreea de Nord îşi arată din nou muşchii

Ziarul de Vrancea
7 feb 2016 467 vizualizări
Regimul de la Phenian este suspectat că a ordonat testarea unei rachete intercontinentale u oficial Coreea de Nord spune că plasat pe orbită un satelit u SUA, Rusia şi NATO au condamnat în termeni duri noul gest de forţă

Coreea de Nord a lansat ieri o rachetă cu rază lungă de acţiune, susţinand că a plasat pe orbită un satelit, dar Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite consideră că a fost testată o rachetă intercontinentală, acuzand regimul stalinist de la Phenian că a testat tehnologie balistică. Comandamentul strategic american a semnalat detectarea unei rachete care a ajuns în spaţiul cosmic, iar armata sud-coreeană a observat plasarea unui obiect pe orbită. Regimul Kim Jong-Un susţine că a plasat "cu succes" pe orbită satelitul Kwangmyongsong-4. Televiziunea nord-coreeană a prezentat imagini cu o rachetă de culoare albă. Coreea de Nord lansase o altă rachetă cu rază lungă de acţiune în 2012, susţinand tot că ar fi plasat un satelit, dar presupusul satelit nu a fost detectat niciodată. Regimul de la Phenian fusese avertizat de Statele Unite şi de China să nu utilizeze tehnologie balistică. Coreea de Nord a anunţat în ianuarie efectuarea unui test cu bombă termonucleară, dar experţii internaţionali nu cred că testul a avut loc. Rusia şi Statele Unite au condamnat vehement, ieri, presupusul test balistic efectuat de regimul stalinist din Coreea de Nord, Moscova avertizand Phenianul că pune în pericol propria securitate. "Este evident că acţiunile de acest fel conduc la o agravare serioasă a situaţiei în Peninsula Coreea şi în nord-estul Asiei, sporind riscurile de securitate în primul rand la adresa Coreei de Nord", a transmis Ministerul rus de Externe."Coreea de Nord a demonstrat încă o dată un dispreţ evident faţă de normele internaţionale", a subliniat MAE rus. "Este a doua oară în doar o lună cand Coreea de Nord a lansat o provocare majoră, ameninţand nu doar securitatea Peninsulei Coreea, ci şi pe cea a regiunii şi a Statelor Unite", a declarat secretarul de Stat american, John Kerry. De asemenea, China, Coreea de Sud, Japonia şi Franţa au condamnat presupusul test balistic nord-coreean. De asemenea, Alianţa Nord-Atlantică condamnă în mod vehement testul balistic efectuat de Coreea de Nord, somand regimul stalinist de la Phenian să evite "acţiunile provocatoare". "Condamnăm cu fermitate testul cu tehnologie balistică efectuat de Coreea de Nord, care are loc după testul nuclear din 6 ianuarie. Este vorba de încălcarea directă a cinci rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU (...)", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO. "NATO continuă să ceară autorităţilor din Coreea de Nord să respecte obligaţiile prevăzute în legislaţia internaţională, să nu ameninţe şi să nu utilieze tehnologie balistică, să evite orice alte acţiuni provocatoare", a insistat Stoltenberg.


Circa 40 la sută dintre imigranţii veniţi în UE vor fi deportaţi

Aproximativ 40 la sută dintre imigranţii extracomunitari ajunşi pe teritoriul Uniunii Europene nu au şanse reale de a primi azil, astfel că riscă deportarea, afirmă surse din cadrul Comisiei Europene, citate de Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung. Potrivit datelor, peste un milion de imigranţi din Orientul Mijlociu şi din Africa au ajuns în Uniunea Europeană în cursul anului 2015. Ritmul nu pare să fi scăzut foarte mult în 2016. În ianuarie, pe ruta balcanică au continuat să ajungă în spaţiul comunitar circa 2.000 de extracomunitari zilnic. O evaluare a Comisiei Europene relevă însă că aproximativ 40 la sută dintre clandestinii veniţi nu au nicio şansă reală de a obţine azil în Uniunea Europeană, conform unor oficiali citaţi de Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung. În septembrie 2015, 69 la sută dintre extracomunitarii veniţi în UE erau cetăţeni sirieni, îndreptăţiţi să obţină azil din cauza războiului din ţara lor. În ianuarie, numărul refugiaţilor sirieni a scăzut mult. Aproximativ 60.500 de imigranţi extracomunitari au ajuns în ianuarie în Grecia, venind pe mare din Turcia. Johannes Hahn, comisarul UE pentru Extindere a avertizat Turcia să ia măsuri urgente pentru diminuarea semnificativă a numărului imigranţilor care se îndreaptă spre Grecia, în caz contrar presiunile pentru securizarea frontierelor vor creşte. "Actualul plan de acţiune a fost aprobat în urmă cu mai multe luni şi tot nu vedem o scădere semnificativă a numărului de refugiaţi", a declarat Johannes Hahn, citat de site-ul agenţiei Reuters. "Turcia poate să implementeze măsuri suplimentare, nu am dubii. Nu există scuze pentru lipsa patrulelor în zona coastelor de vest şi pentru refuzul cooperării cu Grecia", a spus comisarul UE. Turcia trebuie să arate rezultate concrete înaintea summitului UE din 18-19 februarie, a insistat oficialul UE.

Filmarea producţiei "The Foreigner" a generat panică la Londra

O explozie programată a unui autobuz de transport public, produsă duminică pe un pod din Londra în cadrul filmărilor pentru producţia "The Foreigner", cu Jackie Chan, a starnit panică şi o serie de critici, informează CNN. Un autobuz supraetajat specific transportului în comun londonez a explodat duminică pe Podul Lambeth, deasupra Raului Tamisa, în centrul Londrei. Numeroşi trecători, inclusiv mulţi turişti, s-au speriat, crezand cateva minute că a fost un atac terorist de genul celor din iulie 2005, soldate cu 56 de morţi. După cateva minute, pe reţelele de socializare online au început să circule informaţii despre originea exploziei. "V-aţi speriat de explozia autobuzului pe Podul Lambeth? A fost doar pentru un film", a transmis prin Twitter Nigel Huddelston, un politician local. Explozia a fost provocată în mod programat, pentru o scenă din filmul "The Foreigner", care îl are ca protagonist pe Jackie Chan. Se pare că autorităţile înştiinţaseră locuitorii din acea zonă a Londrei că astăzi va avea loc o explozie controlată, pentru o filmare, însă notificările fuseseră trimise prin poştă, fără a fi mediatizate. "Data viitoare cand mai aruncaţi în aer în autobuz pe Podul Lambeth poate ne spuneţi şi nouă, ca să nu se sperie copiii în parcuri", a declarat o localnică.

Trump vrea metode brutale de interogare a suspecţilor de terorism

Magnatul Donald Trump, înscris în cursa pentru a reprezenta Partidul Republican în alegerile prezidenţiale, a declarat că, dacă va deveni preşedinte al SUA, va introduce simularea înecului şi "metode mult mai dure" de interogare a suspecţilor de terorism. În cursul unei dezbateri electorale republicane în statul New Hampshire, Donald Trump s-a referit la controversata tehnică a simulării înecului, practicată de CIA în trecut în unele cazuri de interogare a suspecţilor de terorism. "Eu aş reintroduce tehnica simulării înecului", a declarat Donald Trump, potrivit USA Today. "Şi nu numai atat. Voi introduce metode mult mai dure" de interogare a suspecţilor de terorism, a precizat Trump, criticat deja pentru o serie de afirmaţii cu caracter rasist şi xenofob.

Un copil de trei ani şi-a împuşcat mortal sora

Un băiat de trei ani şi-a împuşcat mortal sora în varstă de nouă ani, într-o casă situată în statul american Alabama, bunicii copiilor fiind investigaţi de autorităţile regionale. Incidentul a avut loc sambătă după-amiază (duminică dimineaţă, ora Romaniei) în localitatea Irondale, o suburbie a oraşului Birmingham, cel mai mare din statul Alabama. Un băieţel de trei ani a luat din casă o armă de foc şi a împuşcat-o în cap pe sora lui. Fata în varstă de nouă ani a fost transportată urgent la spital, dar nu a putut fi salvată. "Pare a fi un accident tragic", a declarat Ken Atkinson, şeful Poliţiei locale, citat de site-ul AL.com. Pistolul cu care a fost comisă crima fusese lăsat încărcat de bunicul copiilor, care nu se aştepta ca nepoţii să îi vină în vizită. "Lecţia de astăzi este că armele trebuie lăsate departe de alte persoane, mai ales de copii", a spus Atkinson.

Un turist roman a murit în urma unui accident de schi în Bulgaria

Un turist roman a murit, duminică, după ce a căzut cu schiurile şi s-a lovit cu capul de o piatră, în staţiunea montană Bansko, situată în sud-vestul Bulgariei, anunţă agenţia BGNES, citată de site-ul Novinite.com. Incidentul a avut loc ieri, în jurul orei 14.00 (14.00, ora Romaniei), în staţiunea Bansko, în Munţii Pirin (sud-vestul Bulgariei). Un turist roman în varstă de 45 de ani a ieşit de pe partia de schi şi a căzut, lovindu-se de o piatră, în zona cabanei Banderiţa (Todorka). Potrivit martorilor, iniţial, romanul cobora pe partia marcată, dar la un moment dat a depăşit marcajele, s-a dezechilibrat şi, în cădere, s-a lovit cu capul de o piatră. Turistul a suferit traumatisme grave şi nu a putut fi salvat, precizează surse citate de presa bulgară.

Peste 25.500 de infecţii cu virusul Zika în Columbia

Peste 3.175 de femei însărcinate din Columbia sunt infectate cu virusul Zika, a anunţat preşedintele Juan Manuel Santos, precizand că numărul total al cazurilor de îmbolnăvire este pană acum de 25.645, dar ar putea atinge 600.000. "În momentul de faţă, avem 25.645 de persoane infectate cu virusul Zika, dintre care 3.177 de femei însărcinate", a declarat Santos într-un discurs televizat. "Proiecţiile relevă că am putea ajunge să avem 600.000 de cazuri", a sublinat preşedintele Columbiei. Trei pacienţi care aveau virusul Zika au decedat în Columbia, au anunţat autorităţile medicale de la Bogota. Virusul Zika, despre care există suspiciuni că ar provoca microcefalia fătului, reprezintă o urgenţă privind sănătatea publică la nivel global care necesită o reacţie rapidă, a stabilit Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Experţii medicali sunt preocupaţi că virusul Zika se transmite foarte rapid şi pe distanţe mari, consecinţele fiind devastatoare. OMS avertiza săptămana trecută că virusul Zika, transmis în principal de ţanţari, se propagă "în mod exploziv" în America de Sud, unde în 2016 ar putea fi trei-patru milioane de cazuri. De la depistarea bolii pentru prima dată, în mai 2015, în Brazilia, virusul s-a răspandit în peste 20 de ţări, printre care se numără Brazilia, Columbia, Bolivia, Paraguay, Mexic şi Venezuela.

Bilanţul negru al cutremurului din Taiwan

O fetiţă de şase luni a fost scoasă în viaţă de sub ruinele unui bloc, în sudul Taiwanului, la peste 30 de ore de la producerea cutremurului de 6,4 grade, soldat cu cel puţin 26 de morţi, informează BBC News online. Un bărbat de 20 de ani şi o fetiţă de şase luni au fost scoşi în viaţă duminică, de sub dăramăturile unui bloc din oraşul Tainan. Cel puţin 26 de oameni au murit în urma seismului, iar alte 120 sunt date dispărute, potrivit celui mai recent bilanţ furnizat de autorităţi. Pană în momentul de faţă, peste 170 de persoane au fost scoase de sub clădiri prăbuşite. Circa 500 de persoane au fost rănite în urma cutremurului. Un cutremur de suprafaţă cu intensitatea iniţială de 6,4 grade a avut loc în cursul nopţii de vineri spre sambătă în sudul Taiwanului, provocand prăbuşirea mai multor clădiri rezidenţiale. Seismul de 6,4 grade s-a produs sambătă la ora locală 3.57 (vineri, 21.57, ora Romaniei), la adancimea de doar 25 de kilometri.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.