Internațional

Filmele încurajează milioane de tineri să fumeze

Ziarul de Vrancea
1 feb 2016 593 vizualizări
Potrivit unui studiu, numai în 2014, circa 6 milioane de americani s-au apucat de fumat din această cauză

Filmele cu scene în care personajele fumează au încurajat milioane de tineri să fumeze, se arată într-un raport publicat ieri la Geneva de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care adresează un apel autorităţilor să semnaleze clar aceste producţii. Câteva ţări au luat deja măsuri, scrie Agerpres. În China nu se mai filmează scene în care se fumează "excesiv", iar India a stabilit noi reguli pentru aceste imagini şi afişarea mărcilor în secvenţe din filme şi programe televizate, se spune în al treilea raport al OMS pe această temă din 2009. "Dar trebuie şi se poate face mai mult", a declarat presei un oficial al organizaţiei, citat de 7sur7.be. În afară de avertizarea că filmele conţin scene cu fumat, pentru ca tinerii să nu le vizioneze, OMS solicită asigurări că producătorii nu primesc nimic pentru realizarea peliculelor în vederea difuzării scenelor de fumat. Organizaţia mai doreşte să nu se mai pună în cinematografe afişe cu mărci de ţigări şi să se insereze mesaje puternice anti-fumat înaintea proiectării unor asemenea pelicule. Între 2010 şi 2013, aceste filme au primit finanţări publice de 2,17 miliarde de dolari, aproape o jumătate din totalul acestui tip de susţinere.
În Statele Unite, fumatul pe ecran este la originea a 37% dintre noii fumători adolescenţi, se arată în mai multe studii. Conform unei evaluări americane, 6 milioane de tineri din SUA au început să fumeze în 2014 din cauza acestui aspect, 2 milioane dintre ei putând muri în viitor de boli legate de fumat. Peste 40% dintre filmele americane conţineau în acelaşi an scene de fumat, dintre care 35% considerate vizibile de către tineri. Potrivit altui studiu, o avertizare clară afişată în film ar reduce cu 20% numărul fumătorilor tineri şi ar permite evitarea unui milion de decese legate de fumat.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.