Internațional

Micşorarea pedepselor prin scrierea de cărţi va fi eliminată

Ziarul de Vrancea
28 ian 2016 633 vizualizări
Anunţul a fost făcut ieri de ministrul Justiţiei n "E discriminatoriu să răsplăteşti munca intelectuală mai mult decât munca fizică", a argumentat Raluca Prună

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, ieri, în şedinţa CSM, că va publica vineri proiectul de ordonanţa de urgenţă prin care va fi eliminată posibilitatea deţinuţilor de a-şi micşora pedepsele cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în închisoare. Actul normativ care ar urma să fie adoptat în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare prevede abrogarea articolului 96, litera f, din Legea 254/2013. "Eu am să merg în continuare pe abrogare. (…)Voi merge mai departe cu ordonanţa de urgenţă şi o să o pun pe site, nu am obligaţia să fac o consultare, dar, pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri şi va fi tot weekend-ul acolo. Voi argumenta pe discriminare. E discriminatoriu să răsplăteşti munca intelectuală mai mult decât munca fizică, şi pe elemente de drept comparat. Nu există stat membru în care să avem asemenea dispoziţie", a declarat ministrul Justiţiei. Raluca Prună a comentat că "cifrele singure justifică urgenţa", numărul lucrărilor în pregătire crescând "exponenţial". "În 31 decembrie erau 45 de lucrări în pregătire potrivit datelor datelor care mie mi se dau de ANP, pe 6 ianuarie erau peste 100 de lucrări şi acum nici nu se mai ştie cifra", a spus Prună.

Nu toţi membrii CSM sunt de acord

Membri ai CSM au fost de părere însă că abrogarea prevederilor legale în vigoare ar putea face "mai mult rău". "S-a ajuns la concluzia că în ceea ce priveşte condiţiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări ştiinţifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului ştiinţific al lucrării trebuie foarte bine stabilită. Abrogarea unei astfel de dispoziţii poate crea mai mult rău şi de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluţia cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condiţiilor în care un deţinut poate beneficia", a afirmat judecătorul CSM Adrian Bordea. Magistratul a argumentat că abrogarea articolului poate duce la discriminarea între munca fizică şi cea intelectuală, prima rămânând recompensată în legea privind execuţia pedepselor. "Faptul că nu s-a respectat spiritul legii este un adevăr de necontestat. Ceea ce a notat comisia a fost că poate nu ar fi cazul să se abroge. Asta sigur că este doar o simplă părere. Ministerul face politica publică”, a spus şi preşedintele CSM, judecătorul Mircea Aron.

Prună către judecătorul Dănileţ: Ştii că eşti printre cei plagiaţi în penitenciare?

În contextul dezbaterilor, Raluca Prună l-a informat pe judecătorul Cristi Dănileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, că unele dintre lucrările sale au fost plagiate de deţinuţi care au scris cărţi pentru a beneficia de reducerea pedepselor. "Ştii că eşti printre cei plagiaţi în penitenciare? În 2014, când erau câteva lucrări ştiinţifice, ai fost plagiat", a spus Raluca Prună în şedinţa plenului CSM. Judecătorul Cristi Dănileţ anunţase, anterior, că este în favoarea abrogării prevederii legale privind reducerea pedepselor pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice deoarece s-a constatat că este folosită în mod abuziv. "Eu zic că această prevedere legală s-a abuzat de ea, şi în literă şi în spiritul ei. Peste 350 de lucrări, eu mă mir că au trecut de comisiile din penitenciare şi de judecători. Eu vă spun drept că judecătorii nu au capacitatea, nu avem noi cum să stabilim caracterul ştiinţific al unei lucrări, iar legea ne învaţă că, atunci când nu ne pricepem la o materie, apelăm la un expert. Nu s-a folosit această procedură a expertizei. Deci eu zic că nu are rost să lăsăm această dispoziţie legală, care în momentul de faţă este folosită abuziv şi ne face de râs pe noi, pe toţi", a afirmat Cristi Dănileţ.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.