Internațional

Fost consilier al lui Putin: Kremlinul voia să captureze jumătate din Ucraina, iar restul să "împartă vecinilor"

Ziarul de Vrancea
27 ian 2016 821 vizualizări
Rusia planifica să captureze cel puţin jumătate din Ucraina, iar restul teritoriului ucrainean să-l "împartă" cu vecinii, dar preşedintele Vladimir Putin a eşuat în acest plan, a declarat fostul consilier economic al lui Putin, în prezent cercetător principal la Institutul american Cato, într-un interviu publicat ieri de ziarul ucrainean Apostroph.

Într-o primă etapă, potrivit acestuia, Moscova planificase capturarea a cel puţin 11 regiuni pe lângă cele 8 din cadrul "Novorossiei" (Odesa, Nikolaev, Herson, Zaporojie, Doneţk, Lugansk, Harkov şi Dnepropetrovsk). În sud, Rusia intenţiona să preia controlul întregii coaste ucrainene de la Marea Neagră până la graniţa cu Republica Moldova în partea transnistreană. Astfel, Kremlinul ar fi obţinut un coridor terestru până la enclava separatistă prorusă din estul Republicii Moldova, consideră Illarionov.
Fostul consilier economic al lui Putin între 2000 şi 2005 (primul mandat prezidenţial al actualului şef al statului rus) susţine că planul Kremlinului de capturare a Ucrainei era gata încă în 2013 şi că la el s-a lucrat o lungă perioadă de timp. "În 2014 şi 2015, acesta nu a putut fi pus în totalitate în aplicare, dar Moscova a reuşit să rupă două bucăţi din regiunile Lugansk şi Doneţk. Astfel, marele plan al Kremlinului a eşuat şi, prin urmare, Rusia a trecut la aplicarea programului minim'', a afirmat Illarionov, potrivit căruia "programul maxim" viza capturarea a cel puţin jumătate din teritoriul Ucrainei. "Restul urma să fie împărţit cu vecinii", mai spune el, indicând că Ungariei i-ar fi revenit Transcarpatia, Bucovina — României, iar Poloniei — regiunile Galiţia şi Volîn.
După eşuarea "marelui plan", Kremlinului a încercat ca prin cele două enclave din estul ucrainean — Doneţk şi Lugansk — să nu lase Kievul să scape din capcana în care a ajuns pentru a împiedica Ucraina să ducă o politică externă independentă, inclusiv în ceea ce priveşte integrarea în spaţiul geopolitic şi geoeconomic occidental.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.