Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Rusia nu intenţionează să returneze Ucrainei regiunea Crimeea

Ziarul de Vrancea
26 ian 2016 524 vizualizări
Rusia nu va negocia cu nimeni returnarea regiunii Crimeea sub controlul Ucrainei, a afirmat ieri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, subliniind că fosta provincie ucraineană a devenit teritoriu rus.

"Nu există nimic de returnat, nu discutăm cu nimeni returnarea Crimeei", a declarat Serghei Lavrov, citat de site-ul agenţiei Tass. "Crimeea a devenit teritoriu rus, în deplină conformitate cu voinţa exprimată de populaţia regională", a subliniat şeful diplomaţiei ruse. "Aceasta a fost voinţa locuitorilor Crimeei, inclusiv a celor care nu au aveau niciun drept în timpul autorităţii ucrainene; prin reunificarea Crimeei cu Rusia, după referendum, li s-au returnat drepturile, inclusiv cel de a avea o limbă oficială; rezultatele referendumului sunt bine-cunoscute", a explicat Lavrov. Ucraina a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să lanseze o nouă iniţiativă diplomatică pentru recuperarea Peninsulei Crimeea de la Rusia. Rusia a anexat provincia ucraineană Crimeea în martie 2014, după un referendum local, o manevră condamnată puternic de Occident, care a aplicat sancţiuni Moscovei.

Armata siriană a recâştigat un oraş strategic controlat de rebeli

Armata siriană a redobândit controlul asupra oraşului strategic Al-Shaykh Maskin din sudul ţării care face legătura între capitala Damasc şi frontiera cu Iordania, controlat de rebeli, după luni de luptă, informează BBC News online. Armata siriană şi membri ai grupărilor aliate guvernului, printre care mişcarea Hezbollah din Liban, au preluat controlul asupra oraşului Al-Shaykh Maskin în cursul nopţii de luni spre marţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Însă luptele au continuat şi ieri în zonele vestice ale oraşului, a precizat OSDO. "Oraşul este important pentru ambele părţi. Ambele părţi implicate au luptat aprig. Preluând oraşul, regimul sirian a întrerupt legăturile între vestul şi estul provinciei Daraa", a explicat Rami Abdul Rahman, directorul OSDO. "Pagubele din oraş sunt devastatoare", a adăugat acesta.
Ofensiva forţelor guvernamentale în oraşul Al-Shaykh Maskin este prima lansată în sudul ţării de când Rusia şi-a început campania militară în Siria, luptând împotriva opozanţilor regimului Bashar al-Assad, în data de 30 septembrie 2015.
Ieri, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că intervenţia militară a Rusiei în Siria "a contribuit cu adevărat la restabilirea situaţiei din ţară în favoarea guvernului" şi "la reducerea numărului de teritorii controlate de terorişti". Lavrov a negat, de asemenea, acuzaţiile lansate de OSDO săptămâna trecută, potrivit cărora în timpul campaniei militare a Rusiei ar fi murit peste 1.000 de civili, susţinând că nu există indicii care să susţină afirmaţiile respective.
Lavrov a avertizat că la negocierile de pace dintre guvernul sirian şi opoziţia din ţară, programate pentru vineri, la Geneva, care vor fi mediate de ONU, trebuie să participe şi gruparea kurdă din Siria (YPG), pentru că în absenţa reprezentanţilor acesteia va imposibilă negocierea unei stabilităţi politice în ţară. El a precizat că va fi o "greşeală gravă" dacă se va da curs acestei solicitări a Turciei, care consideră YPG grupare teroristă la fel ca pe PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) care activează în Turcia ca organizaţie teroristă.

Lavrov: Statul Islamic are baze în zone muntoase din Georgia

Serviciile secrete ruse au informaţii că membri ai reţelei teroriste Stat Islamic s-au infiltrat în Defileul Pankisi din Georgia, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Avem informaţii că militanţi ai organizaţiei teroriste Stat Islamic folosesc această zonă greu accesibilă pentru a se antrena şi a avea adăpost", a declarat Lavrov, referindu-se la o zonă muntoasă din Georgia. Potrivit ministrului rus de Externe, au existat cazuri în care terorişti islamişti au fost capturaţi în Defileul Pankisi, situat în regiunea caucaziană georgiană. "Teroriştii se ascund în toate locurile greu accesibile. Dacă nu luptăm împotriva lor, nimeni nu se va putea ascunde de ei", a adăugat ministrul rus de Externe.
Reţeaua teroristă Stat Islamic ocupă regiuni din Irak şi Siria, unde a proclamat un "califat". Militanţi ai organizaţiei fundamentaliste sunnite sunt activi şi în Afganistan, în nordul Libiei şi în nordul Egiptului.

Premierul Slovaciei: Politica UE privind migraţia, un "act de suicid ritual"

Uniunea Europeană este pe punctul de a comite un "act de suicid ritual" cu politica sa privind migraţia, a afirmat, ieri, premierul Slovaciei, Robert Fico, îndemnând blocul comunitar să oprească rapid fluxul de imigranţi, relatează site-ul cotidianului Le Figaro. "Simt că noi comitem acum în UE un act de suicid ritual (...)", a declarat pentru cotidianul ceh Pravo, premierul Slovaciei, cunoscut pentru retorica sa împotriva imigranţilor.
Robert Fico a adăugat că UE ar trebui în primul rând să aresteze valul de "imigranţi clandestini", înainte de a discuta despre viitorul său. "Europa va comite un act de suicid dacă aşteaptă prevăzuta instalare a gărzilor de frontieră şi a gărzilor de coastă abia spre finalul anului 2016 sau în 2017", a spus Fico, adăugând că Slovacia are 300 de poliţişti pregătiţi în orice moment să patruleze la frontierele externe ale spaţiului Schengen.
Slovacia şi Ungaria au depus o plângere la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) împotriva sistemului de distribuire a imigranţilor între statele membre UE pe baza unor cote obligatorii. Acest sistem s-a dovedit a fi "un fiasco total", a apreciat Robert Fico.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.