Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O planetă uriaşă stă ascunsă în Sistemul Solar

Ziarul de Vrancea
21 ian 2016 765 vizualizări
Sistemul Solar ar putea să includă o a noua planetă, de 10 ori mai mare decât Terra şi care s-ar afla dincolo de orbita lui Neptun, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani.

Simulările computerizate arată că această planetă misterioasă, dacă există cu adevărat, ar orbita în jurul Soarelui la o distanţă de 50 de ori mai mare decât distanţa dintre astru şi Terra, au precizat cercetătorii de la California Institute of Technology din Pasadena (Caltech). Deocamdată, planeta respectivă nu a fost observată în mod direct. "O parte substanţială a Sistemului Solar aşteaptă să fie descoperită, iar acest fapt este foarte interesant", a spus astronomul Mike Brown, coordonatorul acestui studiu, publicat în Astronomical Journal.
Mike Brown şi astronomul Konstantin Batygin, care lucrează tot la Caltech, au fost la început sceptici în privinţa posibilităţii ca o planetă atât de mare să fi scăpat până acum capacităţii oamenilor de a detecta corpuri cereşti în interiorul Sistemului Solar. Însă ei au calculat, prin simulare computerizată, efectele gravitaţionale pe care le-ar avea această planetă ipotetică asupra mai multor corpuri cereşti cunoscute, aflate în acea regiune a Sistemului Solar, şi au găsit o potrivire aproape perfectă a datelor.
Acelaşi model computerizat a "prevăzut" locurile în care s-ar afla şi alte obiecte cereşti dincolo de orbita planetei Neptun, într-o regiune cunoscută sub denumirea "Centura Kuiper". Acele obiecte cereşti erau deja evidenţiate într-o serie de analize şi cercetări anterioare.
Un studiu realizat anterior de Mike Brown a ajutat Uniunea Astronomică Internaţională să stabilească faptul că Pluto nu este cea de-a noua planetă din Sistemul Solar, clasând-o în categoria "planetelor pitice", după descoperirea altor corpuri cereşti, de dimensiuni apropiate şi acoperite de gheaţă, dincolo de orbita planetei Neptun. "Toţi acei oameni care s-au supărat atunci când au aflat că Pluto nu mai este o planetă pot să se simtă încântaţi de acum înainte, pentru că acolo, în spaţiu, există o altă planetă, care este reală şi care aşteaptă să fie descoperită", a spus Mike Brown.

Oamenii comiteau "masacre în masă" încă de acum 10.000 de ani

O echipă de cercetători a descoperit în Kenya mai multe schelete care poartă urme de răni mortale, sugerând un "masacru în masă" acum 10.000 de ani, când omul preistoric nu era încă sedentar, scrie Agerpres. "Aceste rămăşiţe umane dovedesc uciderea intenţionată a unui mic grup de persoane în căutare de hrană. Ele aduc singura dovadă a unui eveniment sângeros în rândul vânătorilor-culegători din preistorie", arată oamenii de ştiinţă într-un studiu apărut miercuri în revista britanică Nature. "Nici în vis nu mi-am imaginat că vom găsi rămăşiţe de la cel mai vechi masacru înregistrat în istorie" la vânătorii-culegători, afirmă Marta Mirazon Lahr, antropolog la Universitatea din Cambridge, care a condus săpăturile arheologice. Echipa a descoperit rămăşiţele a cel puţin 27 de persoane — bărbaţi, femei şi copii — pe situl semideşertic Nataruk, în apropierea lacului Turkana din valea Riftului. În urmă cu 10.000 de ani, această zonă situată la marginea unei întinderi de apă, avea o faună abundentă, care atrăgea vânătorii-culegători în căutare de hrană. O parte din rămăşiţele umane, care au între 9.500 şi 10.500 de ani, erau împrăştiate pe acest sit. Arheologii şi antropologii au mai dezgropat 12 schelete, mai mult sau mai puţin intacte, dintre care 10 prezintă leziuni traumatice mortale. "Patru dintre ele au răni care par a fi fost provocate de săgeţi", arată Lahr. Alte patru schelete au urme de lovituri craniene — unul are chiar o lamă de obsidian rămasă în cap. Această rocă vulcanică era utilizată la confecţionarea de arme şi unelte de tăiere în epoca preistorică. Alte schelete prezintă fracturi la picioare, mâini, coaste, tot atâtea elemente care indică răni de război.
"Am găsit şi o femeie în poziţia stând, cu mâinile încrucişate între membrele inferioare, cu picioarele tot încrucişate. Ne putem gândi că era legată când a murit. Era însărcinată", spune antropologul. În cavitatea abdominală a scheletului s-au găsit rămăşiţele unui fetus între şase şi nouă luni. "Eu cred că este vorba despre o comunitate mică de oameni, în căutare de hrană, care a fost atacată pe neaşteptate", afirmă Lahr. Osemintele din Nataruk "sunt dovada că a existat un conflict între două grupuri de oameni, înainte ca acestea să devină sedentare şi să existe sate şi cimitire. Este un lucru unic", adaugă ea.
Originile războiului continuă să fie un subiect de dezbatere între oamenii de ştiinţă, în lipsa unor elemente tangibile asupra relaţiilor între diferite grupuri umane în trecutul îndepărtat. Cazuri foarte vechi de violenţă brutală fuseseră deja puse în evidenţă, dar nu se ştia dacă incidentele se petrecuseră între doi indivizi sau implicau mai multe persoane, menţionează cercetătoarea.

Americanii n-au încredere în niciunul dintre candidaţii la Casa Albă

Majoritatea americanilor sunt sceptici că vreunul dintre aspiranţii la fotoliul de la Casa Albă va fi un bun preşedinte, reiese dintr-un sondaj realizat de Pew Research Centre. Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi sunt de părere că miliardarul Donald Trump, actualul favorit republican, ar fi un preşedinte slab sau foarte slab, în timp ce 44% cred acelaşi lucru despre democrata Hillary Clinton. În schimb, 35% consideră că fostul secretar de stat ar fi un preşedinte bun sau foarte bun, în cazul lui Trump procentul fiind de 31%.
După cum arată sondajul, fiecare din cei doi favoriţi obţine un număr mai mare de opinii favorabile din partea membrilor propriului partid. Astfel, 56% dintre republicani spun că magnatul ar fi un preşedinte bun sau foarte bun, aceeaşi opinie având-o despre Hillary Clinton 64% dintre democraţi.
Pe de altă parte, opiniile despre ceilalţi candidaţi sunt mai împărţite, democratul Bernie Sanders şi republicanii Ted Cruz şi Marco Rubio atrăgând aproximativ acelaşi procent de votanţi care îi consideră potenţiali preşedinţi buni sau foarte buni, respectiv slabi sau foarte slabi.
Primele alegeri în cadrul procesului care îl va desemna pe candidatul prezidenţial al fiecăruia din cele două partide vor avea loc în statul Iowa, la 1 februarie. Candidaţii care vor ieşi învingători în urma alegerilor primare din fiecare stat al federaţiei se vor confrunta pentru mandatul de la Casa Albă în ziua de 8 noiembrie.

Anul 2015, cel mai cald an de când se fac înregistrări meteo

Anul 2015 a fost cel mai cald la nivel global din 1880, când au început să se realizeze înregistrări meteo, a informat miercuri Agenţia americană pentru studiul oceanelor şi atmosferei (NOAA). Precedentul record data din 2014 şi a fost depăşit cu 0,16 grade Celsius. Este pentru a patra oară în actualul secol când este doborât recordul de cel mai cald an, după 2005, 2010 şi 2014. În 2015, diferenţa faţă de precedentul record, este ea însăşi un record. Pe ansamblul lui 2015, temperatura medie la nivelul solului şi oceanului a fost cu 0,9 grade Celsius peste media secolului trecut.
Totodată, decembrie 2015 a fost cea mai caldă ultimă lună a anului din istorie, potrivit NOAA.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.