Internațional

În 2050, în oceane va exista mai mult plastic decat peşte

Ziarul de Vrancea
20 ian 2016 621 vizualizări
In 2014 raportul era de 1 la 5 în favoarea peştilor

Materialele plastice se utilizează atât de mult în prezent încât în oceane va fi mai mult plastic în 2050 decât peşte, a avertizat Forumul economic mondial de la Davos (Elveţia). "Actualul sistem de producere, utilizare şi aruncare a materialelor plastice are importante efecte negative. În fiecare an se pierd ambalaje din plastic cu valori între 80 şi 120 de miliarde de dolari. Dincolo de aspectul financiar, dacă nu se schimbă nimic, oceanele vor avea o cantitate mai mare de plastic decât de peşte în 2050", se arată într-un comunicat. Forumul de la Davos (WEF), ale cărui lucrări au început ieri, a prezentat un studiu realizat cu fundaţia navigatoarei Ellen MacArthur şi cu concursul cabinetului McKinsey. Potrivit acestui document, între tonele de plastic şi cele de peşte era de 1/5 în 2014, va fi de 1/3 în 2025 şi va depăşi 1/1 în 2050.

Franţa interzice pungile de plastic de unică folosinţă

Forumul consideră că este necesară "topirea integrală a ambalajelor şi a plasticului în general" şi continuarea cercetărilor pentru descoperirea de alternative la petrol ca material de bază pentru producerea lor. Dacă nu se va schimba nimic, acest sector va consuma 20% din producţia de petrol în 2050. Din cauza faptului că sacii şi pungile de plastic sunt de folosinţă unică, "95% din valoarea ambalajelor de plastic, estimată între 80 şi 120 de miliarde de dolari pe an, se pierde", afirmă WEF, făcând un apel la realizarea unor adevărate sisteme de reciclare şi de reutilizare. Şi Ellen MacArthur a pledat pentru instaurarea unei economii circulare, cu reutilizarea materialelor. Ea a ajuns celebră când a bătut recordul la înconjurul lumii într-o ambarcaţiune cu pânze, în 2005.
În mai multe ţări se iau în prezent măsuri pentru limitarea folosirii sacilor şi pungilor de plastic. În Franţa, de exemplu, pungile de plastic de unică folosinţă urmează să fie interzise din martie, iar în Marea Britanie legea impune ca utilizatorii de saci de plastic să plătească, încercând astfel să se reducă utilizarea lor. Şi localităţile din zona Montreal, unde locuieşte o jumătate din populaţia din Quebec, au decis să interzică folosirea sacilor şi pungilor de plastic ne-biodegradabile din 2018.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.