Internațional

Femeile cu mai mulţi copii îmbătrânesc mai târziu

Ziarul de Vrancea
15 ian 2016 666 vizualizări
S-ar putea crede că, cu cât o femeie are mai mulţi copii, cu atât organismul ei este mai obosit, însă un studiu realizat de cercetători canadieni demonstrează contrariul: o familie numeroasă este un atu pentru o îmbătrânire întârziată. Studiul apărut în revista Plos One arată că celulele corpului femeilor care au mai mulţi copii decât altele rezistă mai bine timpului şi îmbătrânesc mai târziu decât media.

Cercetătorii de la Universitatea Simon Fraser din Canada au decis să îşi desfăşoare studiul într-o zonă rurală din Guatemala, unde locuieşte o populaţie numită Kaqchikel Mayan. Au fost reţinute 94 de femei pentru a participa la cercetare, care au fost supuse unor examinări clinice şi alte analize în anul 2000 şi 13 ani mai târziu, în aceleaşi condiţii. Toate au avut copii în acest interval, în număr mai mult sau mai puţin mare. Trăiau în acelaşi loc şi îşi concepuseră copiii în mod natural, ceea ce excludea intervenţia unor factori exteriori care ar fi putut altera rezultatele.
Comparând rezultatele obţinute la interval de 13 ani, cercetătorii au observat că femeile cu mulţi copii aveau telomeri mai lungi decât celelalte. Telomerii se află la extremitatea cromozomilor fiecărei fiinţe umane şi cuprind toate informaţiile referitoare la ADN-ul fiecăruia.
Aceştia au tendinţa să se scurteze odată cu vârsta, inflamarea şi stresul. Telomerii mai lungi sunt un semn de longevitate, dar şi o dovadă a unei bune sănătăţi generale. Echipa de medici avansează şi un alt argument care ar explica lungimea telomerilor. Femeile cu mulţi copii din acel sat din Guatemala sunt ajutate mult de ceilalţi membri ai comunităţii, ceea ce le face să îşi păstreze energia şi să se menţină sănătoase. Cu alte cuvinte, ajutorul dat în creşterea copiilor ar putea fi cheia longevităţii mamelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.