Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Juncker: Economia UE ar fi afectată puternic dacă Schengen s-ar desfiinţa

Ziarul de Vrancea
15 ian 2016 692 vizualizări
Cetăţenii Uniunii Europene vor găsi mai greu locuri de muncă, iar economia comunitară va avea de suferit în cazul în care Spaţiul Schengen s-ar destrăma din cauza crizei imigraţiei, avertizează preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Criza imigraţiei, cea mai gravă care afectează Europa după al II-lea Război Mondial, a generat disensiuni grave între statele membre UE, cu riscul destrămării Spaţiului Schengen. "Un Spaţiu Schengen mai mic ar însemna mai puţine locuri de muncă şi o creştere economică mai mică", a declarat Jean-Claude Juncker, admiţând însă că nu va fi uşor să fie oprit actualul aflux de imigranţi extracomunitari. "Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale procesului de integrare europeană", a subliniat Juncker. "Fără Schengen, fără libera circulaţie a angajaţilor, fără libertatea cetăţenilor UE de a călători, zona euro nu are sens. Aceeaşi schemă se aplică în raportul dintre Schengen, libertatea de circulaţie şi piaţa comunitară", subliniază preşedintele Comisiei Europene.
La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup, a afirmat joi că menţinerea spaţiului de liberă circulaţie Schengen este esenţială pentru prosperitatea economică a zonei euro. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au afirmat în mod repetat că există o legătură directă între Spaţiul Schengen şi zona euro.

China va trimite o sondă spaţială pe faţa nevăzută a Lunii, în 2018

China doreşte să trimită prima sondă spaţială din istoria omenirii care va coborî pe faţa nevăzută a Lunii, în 2018, marcând astfel un moment crucial în evoluţia ambiţiosului program spaţial al acestei ţări, potrivit agenţiei de presă Xinhua. China a lansat deja o serie de programe care s-au concentrat pe explorarea Lunii, reuşind în urmă cu doi ani prima "coborâre lentă" pe suprafaţa Lunii de după 1976, prin modulul spaţial Chang'e-3 şi roverul lunar Iepurele de Jad. Alte sonde spaţiale au plutit pe deasupra feţei nevăzute a Lunii, denumită astfel deoarece nu este niciodată vizibilă de pe Terra, dar nicio ţară nu a plasat o sondă în acea zonă a satelitului natural al Terrei.
Noua sondă spaţială, Chang-4, se aseamănă cu Chang'e-3, dar poate să transporte o încărcătură mai mare. Noua sondă va analiza condiţiile geologice de pe faţa nevăzută a Lunii.
Dezvoltarea programului spaţial al Chinei a reprezentat o prioritate pentru liderii politici, iar preşedintele chinez Xi Jinping a cerut în mod public ţării sale să se mobilizeze şi să devină o putere mondială în domeniul explorării spaţiale. De asemenea, China insistă asupra faptului că programul ei spaţial are la bază obiective pacifiste.
În martie, guvernul din China a anunţat că va deschide programul chinez de explorare spaţială şi pentru companiile private, pentru a nu se mai baza doar pe sectorul de stat, ca în trecut, sperând să stimuleze în acest fel obţinerea de noi descoperiri tehnologice.

Cel puţin 14 morţi într-un accident rutier din Japonia

Cel puţin 14 persoane au murit şi alte 27 au fost rănite, după ce un autocar turistic s-a răsturnat, vineri dimineaţă, în drum spre o staţiune montană din centrul Japoniei. Autocarul a virat pe banda opusă de circulaţie în apropiere de oraşul turistic Karuizawa, din prefectura Nagano, a intrat într-un parapet şi a alunecat în jos pe o distanţă de trei metri, după care s-a oprit în nişte copaci, au precizat reprezentanţi ai serviciul de pompieri şi managementului dezastrelor. La bordul autocarului se aflau 41 de persoane, inclusiv cei doi şoferi, când s-a produs accidentul. Cei doi şoferi se află printre cei decedaţi.
Pe carosabil nu exista zăpadă sau polei, susţin oficialii japonezi. Răniţii au fost transportaţi la spitalele din apropiere. Majoritatea au răni la nivelul capului, gâtului şi pieptului, au precizat medicii.
Accidentul de vineri este ultimul dintr-o serie de accidente înregistrate pe autostradă în care au fost implicate autocare turistice, accidente produse, în opinia experţilor, din cauza condiţiilor de muncă ale şoferilor care conduc pe distanţe lungi. În unele cazuri, şoferii au adormit în timp ce conduceau. Un accident rutier în care a fost implicat un autocar turistic ce se îndrepta pe autostradă spre Disneyland în 2012, accident soldat cu moartea a şapte pasageri, a impus implementarea unor măsuri privind consolidarea nivelului de siguranţă al şoferilor, dar accidentele au continuat să se producă.

Voluntar în moarte cerebrală în Franţa, în urma unui test terapeutic

Un pacient se afla în moarte cerebrală vineri, în urma unui test terapeutic, "într-o instituţie privată autorizată" în apropiere de Rennes, a anunţat ministrul Sănătăţii Marisol Touraine. Alţi cinci voluntari au fost spitalizaţi.
Ei participau la testarea "unui medicament administrat pe cale orală, în curs de dezvoltare de către un laborator european". "Laboratorul a informat Agenţia naţională pentru securitatea medicamentelor şi produselor în domeniul sănătăţii (ANSM) că a întrerupt testele şi procedează, în prezent, la chemarea tuturor voluntarilor care au participat" la aceste teste, a precizat Ministerul francez al Sănătăţii.
O anchetă a fost lansată de către Parchetul din Paris.

"El Chapo" Guzman voia să cumpere clubul Chelsea

Liderul interlop Joaquin "El Chapo" Guzman, rearestat după evadarea dintr-un penitenciar mexican, voia să cumpere gruparea Chelsea, club deţinut de rusul Roman Abramovici, informează cotidianul Sport. "Poliţia mexicană a discutat cu mai multe persoane din anturajul lui Guzman şi a ajuns la concluzia că acesta avea intenţia să cumpere Chelsea. Averea lui Guzman este atât de mare încât ar putea cumpăra, fără probleme, cluburi precum Manchester City (863 milioane de euro), AC Milan (856 milioane) sau Juventus (850 milioane)", scrie sport.es. Clubul Chelsea este evaluat la aproximativ 870 de milioane de euro.
Interlopul mexican Joaquin "El Chapo" Guzman a evadat în iulie 2015 din Penitenciarul de maximă securitate Altiplano, el fugind printr-un tunel săpat de membrii cartelului de droguri pe care îl conduce. El a fost capturat vinerea trecută după ce forţele mexicane au luat cu asalt o casă din oraşul de coastă Los Mochis, situat în statul său natal Sinaloa.
Autorităţile mexicane au anunţat că îl vor extrăda pe Joaquin "El Chapo" Guzman în Statele Unite, unde este acuzat de trafic de droguri în legătură cu cartelul pe care îl conduce.
La trei luni după ce a evadat, Guzman i-a acordat un interviu actorului american Sean Penn pentru revista Rolling Stone, în care a vorbit despre operaţiunile sale cu droguri, afirmând că furnizează "mai multă heroină, metamfetamină, cocaină şi marijuana decât oricine din lume".

Record de distanţă faţă de Soare atins de o sondă solară

Sonda Juno a Agenţiei spaţiale americane (NASA) a devenit miercuri nava propulsată cu energie solară care a ajuns la cea mai mare depărtare faţă de Soare, 793 de milioane de kilometri, depăşind precedentul record, de 792 de milioane de kilometri, deţinut de nava Rosetta a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Istoricul eveniment a avut loc în data de 13 ianuarie, la ora 19.00 GMT, a informat NASA într-un comunicat.
Distanţa maximă faţă de Soare la care va ajunge Juno în misiunea sa de 16 luni va fi de 832 de milioane de kilometri, cu aproape 5% mai mult decât performanţa din octombrie 2012 a sondei Rosetta, în cursul călătoriei sale către cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Lansată în iunie 2011, Juno este prima sondă spaţială care funcţionează pe bază de energie solară şi a fost realizată pentru a opera la o distanţă atât de mare de Soare. Obiectivul ei constă în studierea planetei Jupiter, care este de cinci ori mai departe de Soare decât Pământul.
Nava este dotată cu panouri solare de mari dimensiuni, cu o lăţime de nouă metri, cu 18.698 de celule solare individuale şi cântăreşte patru tone.
Juno va ajunge în apropiere de Jupiter la 4 iulie şi se va roti în jurul acesteia de 33 de ori, trecând o dată la 14 zile, prin norii care acoperă acest corp ceresc.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.