Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Obsesia lui "El Chapo" pentru actriţa Kate Del Castillo l-a costat scump

Ziarul de Vrancea
13 ian 2016 793 vizualizări
Aparenta "obsesie" a baronului drogurilor Joaquin "El Chapo" Guzman pentru actriţa mexicană de telenovele Kate Del Castillo (foto) a ajutat autorităţile la capturarea acestuia, a declarat marţi o sursă apropiată guvernului mexican. Kate Del Castillo, o populară actriţă de 43 de ani, care i-a scris traficantului de droguri în 2012, a servit ca intermediar pentru întâlnirea controversată dintre Guzman şi actorul american Sean Penn, în luna octombrie, cu trei luni înainte de arestarea traficantului fugar.

După acest interviu, de care autorităţile aveau cunoştinţă la momentul respectiv, militarii s-au apropiat de zona extrem de izolată unde "El Chapo" îşi găsise refugiu, în statul mexican Sinaloa, fieful său natal. Obiectivul era "de a-l împinge spre un oraş", a precizat sursa reporterilor, sub acoperirea anonimatului. Puternicul lider al cartelului Sinaloa, care a scăpat a doua oară dintr-o închisoare de maximă securitate în luna iulie printr-un tunel săpat sub celula sa, a venit în cele din urmă să se ascundă săptămâna trecută în oraşul Los Mochis, unde a fost arestat în timpul unei operaţiuni a marinei mexicane.
Potrivit oficialului citat, celălalt element care l-a motivat pe Guzman să părăsească munţii a fost dorinţa sa "aproape obsesivă" de a o revedea pe actriţă. Guzman folosea porecla "Hermosa" ("Frumoasa") pentru a se referi la actriţa care devenise extrem de populară în Mexic, după ce o interpretase pe lidera unui cartel în serialul "Regina Sudului", a indicat un alt oficial. Mai multe DVD-uri cu această serie televizată au fost descoperite în casa unde se ascundea "El Chapo" din Los Mochis.
În timpul asaltului poliţiei, Guzman a scăpat printr-un tunel ascuns în spatele unei oglinzi, însă a fost arestat într-o maşină furată, fără a o putea revedea pe actriţă. Într-un articol publicat sâmbătă în magazinul Rolling Stone, Sean Penn a declarat că del Castillo a fost în contact cu Guzman prin mesaje şi scrisori. Baronul drogurilor îşi dorea realizarea unui film biografic despre viaţa sa şi pentru acesta "nu avea încredere decât în Kate", a scris actorul american premiat cu Oscar.

Turcia a arestat o persoană în legătură cu atacul de la Istanbul

Autorităţile turce au arestat o persoană, a anunţat ieri ministrul turc de Interne, în cadrul unei anchete cu privire la atacul sinucigaş cu bombă comis marţi în centrul Istanbulului. Ministerul german de Externe a confirmat că toate cele zece persoane ucise în explozie sunt cetăţeni germani. Oficiali regionali din Germania afirmă că victimele sunt în principal persoane în vârstă, pensionari aflaţi în vacanţă în Turcia. Autorităţile turce atribuie atacul grupării jihadiste Statul Islamic (SI).
Persoana respectivă a fost arestată marţi, imediat după atac, în care au fost răniţi alţi 17 oameni, a declarat ministrul turc de Interne Efkan Ala într-o conferinţă de presă comună, la Istanbul, cu omologul său german Thomas de Maiziere. Unsprezece dintre persoanele rănite sunt în continuare spitalizate, inclusiv doi germani în stare critică. "În baza stadiului actual al anchetei, nu există nicio probă potrivit căreia atacul a vizat în mod expres germani", a declarat de Maiziere, denunţând un "atac împotriva umanităţii". Anterior, agenţia de ştiri Dogan a relatat că, în urma atacului, poliţia turcă a arestat nouă presupuşi membri ai Statului Islamic în provincia de coastă Izmir şi în provincia Antalya (sud). Printre ei se află trei cetăţeni ruşi.
În contextul în care economia Turciei este puternic dependentă de turism, există îngrijorări potrivit cărora atacul ar putea amplifica un efect negativ asupra acestui sector. Germanii constituie cel mai important grup de turişti în Turcia. Turismul din Rusia, a doua cea mai importantă sursă de turişti în Turcia, este deja în scădere, din cauza declinului economiei ruse şi a deteriorării relaţiilor între Moscova şi Ankara, după ce Turcia a doborât în noiembrie un avion rusesc de război în apropeire de frontiera cu Siria.
Nicio grupare nu a revendicat până în prezent atacul de la Istanbul. Autorităţile turce au atribuit două atacuri sinucigaşe cu bombă, comise anul trecut, militanţilor Statului Islamic, însă gruparea extremistă sunnită nu le-a revendicat, spre deosebire de alte operaţiuni teroriste internaţionale.
Potrivit unor oficiali turci, un bărbat care a intrat pe teritoriul turc din Siria a comis atacul sinucigaş cu bombă, marţi dimineaţa, la Sultanahmet, într-o zonă istorică a oraşului, unde se află Moscheea Albastră şi Muzeul Sfânta Sofia. În prezent, în Turcia se află peste două milioane de refugiaţi sirieni.
Potrivit ziarului al-Hayat, deţinut de saudiţi, presupusul kamikaze - Nabil Fadli -, în vârstă de 27 de ani, s-a născut în Arabia Saudită, dar a părăsit ţara împreună cu familia sa pe când avea vârsta de opt ani. El avea cetăţenie siriană, potrivit ziarului.

Iranul a eliberat marinarii americani reţinuţi la Golful Persic

Gardienii Revoluţiei din Iran i-au eliberat ieri pe cei zece marinari americani pe care i-au reţinut pentru că au pătruns în apele teritoriale iraniene, la Golful Persic, potrivit televiziunii de stat. Marinarii au fost reţinuţi marţi, după ce unul dintre cele două vase la bordul cărora se aflau s-a defectat în timpul unei misiuni de antrenament, potrivit Washingtonului. Potrivit unui comunicat citat de presa iraniană de stat, grupul a fost eliberat după ce Washingtonul şi-a cerut scuze.
Incidentul are loc într-un context sensibil, în care Statele Unite şi Iranul încearcă să implementeze un acord cu privire la activităţile nucleare iraniene. Comandantul Forţelor navale din cadrul Corpului Gardienilor Revoluţiei, generalul Ali Fadavi, s-a declarat mulţumit că în spatele "incursiunii" se află o defecţiune mecanică. "Am conchis că intrarea americanilor în apele noastre tertoriale nu a fost ostilă, în scopuri de spionaj sau alte fapte de acest fel", a declarat el pentru televiziunea iraniană.
Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat pe ministrul iranian de Externe Javad Zarif imediat după incident. Cei doi şefi ai diplomaţiilor au dezvoltat o relaţie personală în timpul negocierilor în dosarul nuclear.

Realitatea virtuală va genera primul miliard de dolari în 2016

Realitatea virtuală (VR) va genera primul miliard de dolari în 2016, tabletele şi telefoanele inteligente vor deveni principala platformă pentru jocuri, după veniturile generate, iar persoanele de 18-24 ani din Generaţia Y vor fi cei mai mari utilizatori de PC, potrivit raportului global Deloitte TMT Predictions 2016, citat de Agerpres. "Realitatea virtuală va genera primul miliard de dolari în 2016, potrivit celei de-a 15-a ediţii a raportului global Deloitte TMT Predictions 2016. Aproape 700 de milioane de dolari vor fi generate din vânzări de hardware, restul fiind generat de conţinut. Potrivit estimărilor, vânzările de dispozitive VR se vor ridica în acest an la 2,5 milioane şi 10 milioane de jocuri", se arată în document.
Potrivit raportului, deşi generaţia Y reprezintă generaţia telefoanelor inteligente, segmentul cu vârsta între 18 şi 24 de ani va fi generaţia cea mai pro-PC dintre toate grupele de vârstă în 2016. Conform unei analize realizate de firmele membre Deloitte, peste 85% dintre tinerii aparţinând generaţiei Y din 13 ţări dezvoltate au avut acces la laptop în 2015. "Aceste date sugerează că segmentul de 18-24 de ani priveşte telefoanele inteligente şi PC-urile ca fiind complementare, nu interschimbabile, lucru datorat, parţial, şi scăderii preţurilor la laptop-uri", se mai spune în document. Deloitte precizează că doar 0,3% dintre posesorii de dispozitive mobile vor folosi o aplicaţie pentru blocarea reclamelor până la sfârşitul anului. Acest lucru ar putea pune în pericol mai puţin de 100 de milioane de dolari reprezentând 0,1% din piaţa mobilă de advertising (telefoane inteligente şi tablete) ce valorează 70 miliarde dolari.

Şeful guvernului catalan a refuzat să jure supunere regelui Spaniei

Politicianul separatist Carles Puigdemont a refuzat să jure supunere regelui Spaniei în cadrul ceremoniei de învestire ca şef al guvernului regional catalan. El a refuzat de asemenea să depună jurământul de învestitură pe Constituţia spaniolă, promiţând în schimb să servească poporul catalan, în cadrul ceremoniei care a avut loc marţi la Madrid.
Puigdemont s-a angajat să susţină în continuare încercarea de obţinere a independenţei de către cea mai puternică regiune din punct de vedere economic din Spania, însă guvernul naţional de la Madrid a precizat că nu va permite în nicio circumstanţă secesiunea Cataloniei. Separatiştii au spus că şi-ar dori să declare independenţa faţă de Spania în următoarele 18 luni. Guvernul central spaniol a anunţat că verifică ce opţiuni juridice are la dispoziţie pentru a contesta validitatea jurământului. "Legile trebuie respectate", a declarat ieri presei vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria. "Cel care crede că este deasupra legii va avea probleme", a adăugat el.

Obama anunţă o luptă pentru eradicarea cancerului

Preşedintele american Barack Obama a lansat marţi ofensiva pentru "eradicarea" cancerului în SUA, o luptă comparată cu o "nouă cucerire a Lunii", şi l-a însărcinat cu această misiune pe vicepreşedintele Joe Biden, al cărui fiu a murit de un cancer la creier. "În această seară, anunţ un nou efort naţional pentru a face ceea ce trebuie făcut (împotriva cancerului). Pentru cei care ne sunt dragi şi pe care i-am pierdut, pentru familiile pe care le putem încă salva, să facem din America ţara care eradichează cancerul o dată pentru totdeauna", a declarat Barack Obama în discursul său privind Starea Uniunii, ultimul al preşedinţiei sale.
Anul trecut, vicepreşedintele Biden a spus că "America poate trata cancerul, aşa cum a ştiut să cucerească Luna", a afirmat Obama de la tribuna Congresului, cu Biden aşezat în spatele său, alături de preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan. "Îl desemnez pe Joe să se ocupe de această misiune", a spus Obama, în aplauzele celor prezenţi.
Imediat după ce a fost însărcinat cu această misiune, Biden, vicepreşedinte al lui Obama în ambele mandate şi cu o carieră politică de peste 40 de ani, a precizat într-un comunicat că "această nouă misiune naţională" este extrem de "personală". În luna mai a anului trecut, fiul lui Joe Biden a murit din cauza unui cancer la creier, la vârsta de 46 de ani. Cancerul "este de asemenea un lucru extrem de personal pentru aproape fiecare american şi pentru milioane de oameni din întreaga lume. Cunoaştem cu toţii pe cineva care a avut cancer sau care se luptă pentru supravieţuire. Sunt rude, prieteni sau colegi de muncă", a scris Joe Biden. "Cancerul este principala cauză de deces în lume", a reamintit el, precizând că "acest lucru va continua să crească în următoarele decenii, dacă nu facem mai multe progrese în prezent". "Ştiu că putem să o facem", a mai declarat vicepreşedintele. Fără a oferi cifre, el a promis să "majoreze resursele, private şi publice, pentru a combate cancerul" şi "a-i aduce împreună pe cei care luptă împotriva cancerului, pentru a lucra în comun, a face schimb de informaţii şi a pune capăt cancerului aşa cum îl cunoaştem".

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.