Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Bitcoinul, cea mai performantă monedă din lume în 2015

Ziarul de Vrancea
8 ian 2016 721 vizualizări
Moneda virtuală s-a apreciat anul trecut cu 35% faţă de dolar

Dolarul s-a apreciat pe parcursul anului trecut faţă de un coş de valute cu 8,3%, dar, în ciuda întăririi acestuia, cea mai perfomantă monedă din lume a fost în 2015 bitcoinul. Astfel, deşi anul trecut dolarul s-a întărit, moneda virtuală a performat mult mai bine, apreciindu-se cu 35% faţă de USD în 2015, scrie Zerohedge.com, preluat de hotnews. A doua monedă că performanţa faţă de dolar a fost shekelul israelian, care s-a apreciat astfel cu 0,3%. Pe următoarele locuri au fost yenul japonez şi francul elveţian, care au încheiat anul trecut faţă de dolar aşa cum l-au început.
Pe de altă parte, monedele care au performat cel mai rău anul trecut sunt cele din ţări afectate de ieftinirea materiilor prime sau de conflicte. 
Grivna ucraineană a scăzut cu 33,8%, realul brazilian cu 30,5%, iar dolarul canadian cu 15,9%. De asemenea, rubla s-a depreciat cu 20,8% faţă de dolar iar rindul sud-african a pierdut 26,7%. 
În 2013, toată lumea era sigură că bitcoin va fi următorul mare trend global. Dar apoi cea mai mare piaţa valutară cu bitcoin, Mt. Gox, a făcut implozie şi toată lumea a devenit convinsă că moneda virtuală este terminată. Dar, cu toate acestea, valuta virtuală a rezistat şi în ziua de azi prosperă mai mult ca niciodată, scrie The Wired. Fiind o valută care nu este controlată de un guvern, ci de o reţea vastă de computere independente de pe tot globul, bitcoin a fost afectată de reglementări din diferite ţări, în special în SUA. 
Dar aceste reglementări devin mai blande, iar bitcoin se poate dovedi că fiind un mijloc mai simplu şi mai ieftin de a muta bani între locaţii diferite, mai ales în tranzacţii transfrontaliere sau pentru retaileri online. 
Vineri, bitcoin era cotat la 457 de dolari, afişand o creştere enormă faţă de aceeaşi zi din 2015, cand valora 285 de dolari.

Tribunal: Macacul nu poate avea drepturi asupra selfie-urilor sale

Un judecător federal american a apreciat că macacul care şi-a făcut două selfie-uri nu poate fi titularul drepturilor de autor, în condiţiile în care legea privind drepturile de autor nu se extinde, în opinia sa, la animale.
Fotografiile au fost realizate în 2011 în insula indoneziană Sulawesi. Fotograful britanic David Slater, specializat în pozarea faunei sălbatice, realiza un reportaj fotografic, când, după ce a lipsit câteva minute pentru a-şi instala trepiedul, a găsit la întoarcere maimuţa fotografiindu-se.
Slater, care a publicat ulterior o carte cu fotografii, printre care cele două selfie-uri făcute de macac, a susţinut că este proprietarul acestor fotografii şi s-a plâns că distribuirea lor în masă pe internet l-a privat în mod nejustificat de venituri. Organizaţia pentru drepturile animalelor PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) a decis să meargă la tribunal pentru a apăra drepturile lui Naruto, macacul "autor şi proprietar al imaginilor sale". Cu toate acestea, un judecător din San Francisco (vestul SUA) a declarat miercuri că, "deşi Congresul şi Preşedintele pot extinde protecţia legilor la animale, nu există niciun indiciu că au făcut-o în cazul legii privind drepturile de autor".

Ungaria sare în apărarea Poloniei

Ungaria nu va susţine o decizie a Uniunii Europene de a impune sancţiuni Poloniei, a declarat vineri premierul Viktor Orban, pentru postul public de radio Kossuth. "Polonezii merită mai mult respect", a subliniat premierul ungar. Orban a vorbit de asemenea despre nevoia de a amenda tratatul fundamental al UE. El a apreciat că "Bruxellismul" este o metodă ascunsă de a retrage din puterea statelor membre. De fiecare dată când apare o problemă în UE, reflexul iniţial este că "e necesară o soluţie europeană, haideţi să retragem din puterea" statelor membre. Acest tip de "Bruxellism" nu poate fi corectat fără amendarea tratatului fundamental, a subliniat Viktor Orban.
Comisia Europeană va dezbate situaţia statului de drept în Polonia pe 13 ianuarie, fiind prima etapă a declanşării unei posibile proceduri de sancţionare, după ce Parlamentul polonez a adoptat o lege care supune mass-media publice controlului guvernului conservator aflat la putere.
Decizia CE vine în urma sesizării făcute de comisarul german al UE, Gunther Oettinger, care a acuzat Polonia de încălcarea unor valori fundamentale comune ale UE privind libertatea presei.
Partidul Lege şi Justiţie (PiS), care a câştigat alegerile generale desfăşurate pe 25 octombrie în Polonia şi guvernează singur, are relaţii apropiate de mulţi ani cu partidul conservator Fidesz, al lui Viktor Orban.

Un luptător din cadrul Statului Islamic şi-a executat în public mama

Un luptător din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi-a executat mama în public, potrivit unui grup de expatriaţi sirieni, relatează CNN.
Bărbatul, în vârstă de 20 de ani, şi-a ucis mama în oraşul sirian Rakka, "capitala" de facto a organizaţiei teroriste, iar sute de persoane au privit scena, în apropierea unui oficiu poştal la care femeia lucra, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Statul Islamic a acuzat-o de "apostazie" după ce fiul ei a "turnat-o", potrivit Observatorului. Ea şi-ar fi "incitat fiul să părăsească Statul Islamic" şi voia să fugă împreună cu el. "Coaliţia va ucide toţi membrii organizaţiei", i-ar fi spus ea, potrivit ONG-ului. Potrivit Observatorului, femeia avea peste 40 de ani.
CNN precizează că nu a putut să verifice din surse independente informaţiile făcute publice aceste organizaţii cu activitate în domeniul drepturilor omului.

Violenţele de la Koln: 31 de suspecţi, inclusiv 18 solicitanţi de azil

Poliţia germană efectuează verificări în cazul a 31 de suspecţi în total, inclusiv 18 solicitanţi de azil, pentru violenţe şi furturi comise în ajunul Anului Nou la Koln, a anunţat vineri Tobias Plate, purtător de cuvânt al Ministerului federal de Interne. Într-o conferinţă de presă la Berlin, purtătorul de cuvânt a indicat că este vorba despre 31 de suspecţi, ale căror nume au fost identificate, şi că 18 dintre ei au statut de solicitat de azil, suspectaţi de furturi şi violenţe fizice. El a citat date oferite de poliţia federală germană. Din grupul respectiv de suspecţi chestionaţi fac parte nouă algerieni, opt marocani, cinci iranieni, patru sirieni, dar şi doi cetăţeni germani, un irakian, un sârb şi un american.
Potrivit agenţiei DPA, care citează postul public WDR, două persoane au fost arestate în legătură cu violenţele survenite în apropiere de gara principală din Koln. Cei doi bărbaţi, proveniţi din rândul imigranţilor, au fost plasaţi în arest noaptea trecută. Asupra lor au fost găsite telefoane mobile care conţineau înregistrări video ale evenimentelor din ajun de Anul Nou.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
dumitru, acum 3020 zile, 12 ore, 2 minute
Ungaria sare în apărarea Poloniei: Orbanismul unui premier hortist este mai periculos decat Bruxellismul incriminat de Viktor. Acesta a simpatizat imediat cu cei nefasti pentru Uniune, afisand ca un citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.