Internațional

Specialişti în robotică şi inteligenţă artificială:Aproape jumătate din locurile de muncă vor fi automatizate în 2026

Ziarul de Vrancea
7 ian 2016 668 vizualizări
Un procentaj de 44% din locurile de muncă actuale existente la nivel mondial ar putea fi automatizate în următorii 10 ani, ceea ce ar duce la intrarea într-o nouă etapă, a şomajului tehnologic, sunt de părere specialiştii în robotică şi inteligenţă artificială

Conform reprezentanţilor The Future Hunters, o companie de consultanţă futuristă, care analizează tendinţele globale pe termen lung, "ritmul exponenţial al inovaţiilor tehnologice va duce la schimbări din ce în ce mai importante care se vor produce la intervale de timp tot mai scurte", iar impactul acestui proces de accelerare şi al transformării digitale va fi resimţit peste tot. "Roboţii sunt din ce în ce mai intens pregătiţi să ajungă la dexteritatea şi viteza de execuţie umană, iar acest nou val de tehnologii revoluţionare poate executa automat nu doar sarcinile manuale, ci şi pe cele cognitive. În următorul deceniu, până la 44% din locurile de muncă actuale ar putea fi automatizate, ceea ce ar putea duce la o epocă a şomajului tehnologic, în care specialiştii IT şi inginerii de software, practic, ne scot de pe piaţa muncii cu invenţiile lor. Numărul total de locuri de muncă va fi într-o continuă şi constantă scădere", consideră Erica Orange şi Jared Weiner, vicepreşedinte executiv, respectiv vicepreşedinte al The Future Hunters.

Empatie şi sensibilitate culturală, monede de schimb ale viitorului

În ciuda acestui trend, analiştii din piaţă anticipează faptul că, deşi prezenţa fizică a oamenilor nu va mai fi necesară, în procesele tehnologice, mintea umană va putea fi folosită în moduri mult mai incitante, iar abilităţi precum capacitatea de relaţionare, colaborare, empatie şi sensibilitate culturală vor deveni moneda de schimb a viitorului. "Realitatea virtuală (RV) este în continuare privită ca un produs de nişă, însă s-ar putea să ne apropiem de un punct de cotitură. Este posibil să ne apropiem tot mai mult de un timp al conştientizării: eşti conştient, dar nu ştii exact unde — în realitate sau într-un mediu virtual, sau poate o combinaţie între acestea. Pentru consumatori, cel mai mare neajuns ar putea fi confortul asociat înlăturării din lumea reală. Am definit RV ca păcălirea creierului, astfel încât aceasta să creadă că ne aflăm în altă parte — şi facem altceva — în timp real. Asta înseamnă prezenţa, sentimentul că eşti acolo unde RV vrea să te facă să crezi că te afli", susţin specialiştii, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte tehnologia şi proprietatea intelectuală, previziunile arată că multe corporaţii trebuie să-şi revizuiască activitatea şi modul de acţiune dacă vor să rămână durabile şi competitive într-un mediu complet diferit.
"Chiar şi cele mai vechi fabrici vor trebui să devină companii bazate pe tehnologie şi proprietate intelectuală (PI). Inteligenţa artificială, internetul industrial, imprimarea 3D (şi apoi 4D), big data, noi tehnologii energetice şi de comunicaţii, robotica avansată, netul neuronal... acestea nu sunt lucruri care urmează să apară, ele sunt deja aici (...) Inovaţiile şi transformările ajung să aibă un ritm ameţitor. Impactul masiv al acestei accelerări va fi resimţit în toate domeniile. Cei care vor reuşi să îşi adapteze în mod constant modul de abordare şi să rămână relevanţi în aceste timpuri în continuă şi rapidă schimbare, vor ajunge la vârf", menţionează sursa citată.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.