Internațional

Tensiuni majore între Iran şi Arabia Saudită

Ziarul de Vrancea
3 ian 2016 696 vizualizări
Executarea unui influent şeic şiit de către Riad a dus la un val de ameninţări din partea Teheranului n Iranul, susţinut de Rusia şi Arabia Saudită, sprijinită de Occident, îşi dispută supremaţia în Orientul Mijlociu

Ministerul iranian al Afacerilor Externe a acuzat Arabia Saudită că susţine terorismul şi elimină opozanţii regimului după executarea de sâmbătă a şeicului şiit Nimr al-Nimr, care a provocat un val de indignare în întrega comunitate şiită din Orientul Mijlociu. "Guvernul saudit susţine teroriştii şi extremiştii takfiri (sunniţi radicali) prin executarea şi suprimarea celor din ţară care îi critică", a declarat Hossein Jaber Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministrului iranian al Afacerilor Externe. Iranul a ameninţat că Arabia Saudită va plăti "un preţ mare" pentru această execuţie a şeicului şiit Nimr al-Nimr, figură proeminentă care s-a opus regimului saudit.
Executarea lui Nimr al-Nimr va avea consecinţe negative asupra familiei regale din Arabia Saudită, contribuind la decăderea acesteia, a estimat un înalt oficial religios al Iranului, Ahmad Khatami.
Calificând declaraţiile Teheranului drept "iresponsabile", purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Arabia Saudită, Mansour al-Turki, a subliniat faptul că ţara sa "crede în ceea ce face şi nu se preocupă de părerile altora" în privinţa acestui subiect.
Ministerul saudit de Interne a anunţat că 47 de persoane care au fost condamnate pentru plănuirea sau comiterea de acte teroriste, ce au vizat civili şi forţe ale securităţii, au fost executate sâmbătă în Arabia Saudită. Cei 47 de bărbaţi, printre care s-a aflat şi clericul şiit Nimr al-Nimr, au fost condamnaţi pentru că au adoptat ideologia radicală "takfiri", s-au alăturat organizaţiilor teroriste şi au fost implicaţi în acte criminale comise în Arabia Saudită şi în statele din vecinătate. Nimr şi alţi trei şiiţi au fost condamnaţi la moarte pentru incitarea la violenţă într-o comunitate saudită de care aparţin. "Crima executării clericului Nimr face parte din funcţionarea criminală a acestei familii. Lumea islamică îşi va exprima indignarea şi va denunţa acest regim infam cât mai mult posibil", a completat Ahmad Khatami.

Executat pentru "lipsă de obedienţă faţă de suveran"

Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru "port de arme" şi "lipsă de obedienţă faţă de suveran" de un tribunal din Riad. Nimr al-Nimr a fost arestat în iulie 2012, iar doi dintre susţinătorii săi au murit în confruntările generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanţi ai conducerii saudite din oraşul Qatif, pledând în repetate rânduri pentru alegeri libere.
Născut în provincia majoritar şiită Ash Sharqiyah (Provincia de Est — n.r.), cea mai extinsă din Arabia Saudită şi de unde provine majoritatea petrolului din această ţară, Al-Nimr s-a mutat în Iran (majoritar şiit — n.r.), în 1980, unde a rămas timp de aproape 10 ani, studiind islamul şiit. După întoarcerea în Arabia Saudită, a devenit popular printre coreligionari datorită discursurilor sale înflăcărate în care acuza guvernul sunit de discriminare împotriva minorităţii şiite din ţară. Al-Nimr a cerut drepturi sporite pentru minoritatea şiită, care reprezintă circa 15% din populaţia saudită, majoritar sunită. Şeicul Al-Nimr a susţinut protestele antiguvernamentale din 2011 din Provincia de Est, inspirat de revoltele populare din Orientul Mijlociu, cunoscute sub numele de Primăvara Arabă. A fost arestat de câteva ori pentru activismul său antiguvernamental. Ultima sa arestare, în 2012, s-a soldat cu proteste violente în oraşul său natal, Qatif. "Sunt convins că detenţia sau moartea mea vor fi motiv de acţiune", ar fi spus el într-o predică rostită într-o moschee, înainte de arestarea sa.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.