Internațional

Comete gigantice s-ar putea îndrepta spre Terra

Ziarul de Vrancea
23 dec 2015 1645 vizualizări
Comete de pană la 100 de kilometri îşi schimbă uneori cursul şi intră în "interiorul" sistemului solar unde se află şi Pămantul, avertizează cercetărorii

Comete gigantice îndepărtate ar putea prezenta şi ele un pericol pentru viaţa pe planeta Pământ, precum asteroizii mai apropiaţi care sunt monitorizaţi deja cu atenţie, a avertizat marţi o echipă de astronomi britanici.
Pe parcursul ultimelor două decenii, sute de comete gigantice au fost descoperite la limitele sistemului nostru solar, susţin oamenii de ştiinţă într-un studiu publicat în revista Astronomy and Geophysics a Royal Academy Society. Numite "Centauri", aceste comete cu un diametru de 50 până la 100 de kilometri, se află pe orbite instabile care uneori traversează calea planetelor gigant, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun. Sub efectul câmpului gravitaţional al planetelor, cometele îşi schimbă "uneori" cursul şi sfârşesc în interiorul sistemului solar (care mai include planetele Mercur, Venus, Pământ, Marte şi centura de asteroizi). Riscul ca o cometă cu diametru de 100 de kilometri să traverseze orbita Pământului a fost măsurat de Bill Napier de la Universitatea din Buckingham. Potrivit acestuia, riscul este 1 la fiecare 40.000 până la o 100.000 de ani. Apropiindu-se de Soare, aceste comete formate din gheaţă şi din aglomerări de praf se dezintegrează în numeroase fragmente. Impactul rămăşiţelor lor asupra planetei noastră ar fi "inevitabil", potrivit cercetătorilor. "Acest lucru ar putea duce la injectarea în atmosferă a unei mase de praf şi fum", a detaliat David Asher, specialist de la Observatorul Armagh (Irlanda de Nord) şi unul dintre autorii studiului.
"În ultimii treizeci de ani, noi am făcut mari eforturi pentru a identifica şi analiza riscul unei coliziuni între Pământ şi un asteroid", spune Bill Napier, co-autor al studiului. "Studiul nostru sugerează să privim mai departe, dincolo de orbita lui Jupiter, pentru a găsi Centauri", a declarat acesta. "Dacă suntem de partea adevărului, aceste comete pot constitui un pericol grav şi este timpul să le înţelegem mai bine", a adăugat el.
Cu toate acestea, "oamenii nu ar trebui să fie îngrijoraţi", spune David Asher. "În decursul vieţii noastre, procentul de risc ca planeta noastră să fie atinsă nu a crescut", a precizat Bill Napier.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.