Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un "mic oraş"a intrat în pămant

Ziarul de Vrancea
21 dec 2015 834 vizualizări
Peste 30 de clădiri s-au prăbuşit într-un oraş din China

Peste 90 de persoane dispărute, după alunecarea de teren din China
Cel puţin 91 de persoane erau date dispărute ieri, la o zi după o alunecare de teren care a îngropat aproximativ 30 de clădiri în noroi, în oraşul Shenzhen, din sudul Chinei. Incidentul s-a produs după ce o grămadă de pământ şi deşeuri de materiale de construcţii s-a prăbuşit, a precizat ieri Ministerul Resurselor Naturale. Potrivit unui locuitor citat de ziarul local Beijing, grămada de pământ şi deşeuri, acumulată după lucrările de construcţii din ultimii doi ani, era înaltă de 100 de metri. "Am văzut cinci sau şase clădiri îngropate. Unele dintre ele erau cămine pentru muncitori. Cred că au fost prinse sub dărâmături câteva sute de persoane", a declarat un locuitor. O conductă de gaze din zonă a explodat în urma alunecării de teren.  Potrivit presei oficiale, 59 de bărbaţi şi 32 de femei erau dispăruţi ieri, după ce "valurile uriaşe" de noroi au demolat o zonă de 60.000 de metri pătraţi, inclusiv un parc industrial.
Cel puţin 33 de clădiri au fost îngropate sau distruse, inclusiv 14 fabrici, două clădiri de birouri, o cantină, trei cămine şi 13 clădiri mai mici, a declarat luni dimineaţă, într-o conferinţă de presă, viceprimarul oraşului Shenzhen, Liu Qingsheng. Şapte persoane au fost salvate, dar eforturile celor aproape 1.500 de salvatori au fost îngreunate de ploaie şi noroi, a afirmat un oficial din Biroul pentru situaţii de urgenţă din Shenzhen.

Incertitudinea persistă la Chişinău

Partidul Liberal din Republica Moldova (PL) nu va participa la votarea unui nou guvern alături de membri ai Partidului Comunist dacă nu vor participa şi deputaţii Partidului Democrat Liberal (PLDM), a declarat, ieri, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, după consultările cu şeful statului, Nicolae Timofti. "Nu vom vota niciodată cu cei 14 (foşti deputaţi ai PCRM), dacă nu va participa şi PLDM. Vorbesc de fracţiune nu de doi trei deputaţi", a spus Mihai Ghimpu. El a subliniat că îşi menţine poziţia privind necesitatea reeditării Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE-3).
La rândul său, liderul liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ, a anunţat că Partidul Democrat (PD), PLDM, PL şi Grupul Leancă nu au reuşit să ajungă la un consens privind desemnarea unui candidat la funcţia de premier. "S-a constatat că nu există o viziune comună a partidelor cu privire la cine are dreptul să înainteze un candidat. Preşedintele a anunţat că îşi rezervă dreptul să desemneze el un candidat, care cel mai probabil va fi numit astăzi", a spus Streleţ.
Anterior, 14 deputaţi ai Partidului Comuniştilor, între care şefa fracţiunii parlamentare Violeta Ivanov, au anunţat că părăsesc formaţiunea condusă de Vladimir Voronin pentru a forma platforma social-democratică "Pentru Moldova", menită să contribuie la depăşirea crizei politice şi la crearea unei majorităţi parlamentare stabile care să învestească un nou guvern.
Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la sfârşitul lunii octombrie printr-o moţiune de cenzură iniţiată de socialişti şi comunişti şi votată şi de parlamentarii PD, partid ce făcea parte din coaliţia proeuropeană de guvernare. După demiterea guvernului Streleţ, PD a avut discuţii şi cu comuniştii, şi cu celelalte formaţiuni ce se declară proeuropene - Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Popular European din Moldova, fără a ajunge însă la o înţelegere pentru formarea unei noi alianţe

Slovenii au respins într-un referendum căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Slovenii au respins duminică o lege care le-ar fi oferit cuplurilor de acelaşi sex dreptul să se căsătorească şi să adopte copii, în al doilea referendum cu privire la acordarea unor drepturi persoanelor de orientare homosxuală organizat în patru ani. În total 63,4% dintre alegători au respins legea supusă referendumului, iar alţi 36,6% au susţinut-o, a anunţat Comisia Electorală de Stat după numărarea a 99% din buletine, o adevărată victorie a conservatorilor, susţinuţi de Biserica Catolică din această fostă ţară comunistă. Parlamentul dominat de stânga a adoptat o lege, în martie, care oferea cuplurilor de acelaşi sex dreptul de a se căsători şi de a adopta copii, însă aceste măsuri nu au fost puse în aplicare deoarece o organizaţie, "Pentru Copii", a apelat la Curtea Supremă, obţinând un referendum. La referendumul de duminică au participat 36,2% dintre persoanele cu drept de vot.
Această fostă ţară comunistă, cu aproximativ două milioane de cetăţeni, este relativ tolerantă faţă de cuplurile gay, care îşi pot înregistra oficial relaţia, începând din 2006, şi care pot, de asemenea, adopta copii dintr-o fostă relaţie a unuia dintre parteneri - însă nu alţi copii. O serie de state membre UE au recunoscut căsătoriile între persoane de acelaşi sex, între care Marea Britanie, Franţa şi Spania, însă acest subiect rămâne controversat în multe alte state UE.
Votul din Slovenia ilustrează o ruptură culturală în UE, în care democraţii mai consolidate din Occident oferă drepturi persoanelor de orientare homosexuală, în timp ce nou-sosiţii din Europa de Est îşi consolidează atitudinile mai conservatoare, comentează The Associated Press

Dreapta, pe primul loc în Spania, dar stanga caştigă alegerile

Partidul Popular al preşedintelui Guvernului spaniol Mariano Rajoy s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, dar a pierdut majoritatea absolută, în favoarea partidelor de stânga care, împreună, ar putea guverna, potrivit rezultatelor definitive. În cadrul stângii, partidul antiausteritate Podemos intră în Congresul Deputaţilor, camera inferioară a Parlamentului spaniol. El se clasează pe poziţia a treia, după Partidul Socialist Muncitorsc Spaniol (PSOE), devansând clar alt nou-venit, partidul Ciudadanos (centru). Potrivit rezultatelor definitive, comunicate ieri dimineaţa, Partidul Popular (PP, dreapta) obţine 123 de mandate, PSOE 90, Podemos şi partenerii săi 69, iar Ciudadanos 40. Majoritatea absolută înseamnă 176 de mandate.
Adresându-se susţinătorilor săi, Mariano Rajoy a anunţat că va încerca să formeze un guvern şi că este necesară continuarea reformelor economice.
El nu a ascuns faptul că zilele următoare vor fi dificile şi că este necesară formarea unor alianţe.
Rezultatul alegerilor arată că sistemul politic bipartizan, în vigoare de la sfârşitul dictaturii franchiste - în urmă cu aproximativ 40 de ani -, şi-a trăit traiul, a declarat liderul Podemos, noul partid de stânga antiausteritate.
Cinci partide de stânga - PSOE, Podemos, foştii comunişti din cadrul Izquierda Unida şi alte două formaţiuni regionale - obţin împreună 175 din cele 350 de mandate de deputaţi, cu un mandat mai puţin decât majoritatea absolută.
"Situaţia este extrem de complicată. Nu văd o ieşire evidentă", a declarat Ignacio Jurado, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea din York. "PP va fi primul care va încerca să formeze o coaliţie, dar blocul de stânga are mai multe şanse, deoarece însumează mai multe mandate", a adăugat el.
Constituţia spaniolă nu stabileşte un termen în vederea formării unui nou guvern. Potrivit unor observatori, negocierile ar putea să dureze mai multe săptămâni sau să conducă la convocarea unor noi alegeri.

Abdeslam a trecut de trei controale de poliţie în Franţa, după atacuri

Salah Abdeslam, suspectat că a jucat un rol-cheie în atacurile de la Paris, a trecut de trei controale ale poliţiei, în Franţa, înainte să ajungă în Belgia, a declarat o sursă apropiată anchetei din Belgia. Această sursă se bazează pe mărturia lui Hamza Attou, suspectat că l-a ajutat, alături de Mohammed Amri, pe Salah Abdeslam să ajungă la Bruxelles, la o zi după atacurile de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi. Potrivit acestei surse, atunci când Hamza Attou şi Mohammed Amri s-au întâlnit în Franţa cu Salah Abdeslam - prietenul lor din comuna Molenbeek de la Bruxelles, care le-a transmis prin SMS-uri cum să-l găsească - acesta era "agitat... nu era în largul lui.... nu se simţea bine". După aceea, el i-a ameninţat. "Ne-a spus să-l ducem la Bruxelles, altfel detonează maşina", afirmă aceeaşi sursă. Iar pentru a-i convinge, Salah Abdeslam s-a lăudat că a împuşcat oameni cu o armă de tip Kalaşnikov, adăugând că fratele său, Brahim, s-a detonat şi că el, singurul supravieţuitor, este al "zecelea" membru al comandourilor jihadiste. El a spus, de asemenea, "că a lăsat cartea de identitate a fratelui său într-o maşină (fără să precizeze care) pentru ca să fie cunoscut în întreaga lume, la fel ca (Amédy) Coulibaly", care a ucis o poliţistă municipală şi patru persoane, într-un supermarket cu specific evreiesc, la Paris, în timpul atacurilor din ianuarie.
Pentru a evita controale de poliţie, Salah Abdeslam le-a cerut călăuzelor sale să circule pe străduţe dosite, dar s-au rătăcit şi s-au întors pe autostradă.  Ei nu au evitat baraje rutiere şi au fost controlaţi în trei rânduri. La primul baraj, poliţistul i-a întrebat "dacă au consumat" ceva. Salah a rămas tăcut, pe bancheta din spate. Amri şi Attou au răspuns "da", pentru că tocmai fumaseră un joint. "Poliţistul a spus că nu e bine, dar că nu aceasta era prioritatea astăzi". Poliţistul nu le-a cerut actele. Abia la al doilea şi la al treilea control le-au fost verificate documentele de identitate.
La ultimul control, în apropiere de Cambrai, Salah şi-a dat chiar adresa de la Molenbeek. Însă, în acel moment nu era, încă, dat în urmărire.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.