Internațional

O treime dintre rebelii sirieni susţin ideologia Statului Islamic

Ziarul de Vrancea
21 dec 2015 681 vizualizări
Zeci de mii de combatanţi împotriva regimului al-Asad au potenţialul de a se angaja în proiecte teroriste împotriva Occidentului, chiar dacă nu fac parte dintre susţinătorii oficiali ai "Califatului"

Aproximativ 100.000 de rebeli sirieni susţin ideologia promovată de organizaţia teroristă Stat Islamic (SI), susţine un studiu realizat de Centrul pentru Religie şi Geopolitică. Potrivit institutului, pentru a pune capăt islamismului radical, la nivel global, nu este suficientă combaterea militară a organizaţiei teroriste Stat Islamic, fiind necesară o luptă "intelectuală şi teologică" împotriva ideologiei promovate de SI. Studiul, publicat ieri, susţine că, în Siria, se află cele mai multe grupuri islamiste în prezent, subliniind că cea mai mare ameninţare pentru comunitatea internaţională o reprezintă grupurile care susţin ideologia SI, dar care sunt ignorate momentan. Centrul pentru Religie şi Geopolitică, care aparţine Fundaţiei religioase a lui Tony Blair, fostul premier al Marii Britanii, avertizează că aproximativ 100.000 de rebeli sirieni, ce constituie o treime dintre grupurile insurgente din Siria, împărtăşesc ideologia SI, care se bazează, printre altele, pe crearea unui califat.
Încercările Occidentului de a distinge rebelii moderaţi de cei extremişti sunt zadarnice, deoarece rar se întâmpla ca grupurile să facă această diferenţiere, susţine centrul.

Moderaţii, în minoritate

Aproximativ 60% dintre principalele grupări rebele din Siria sunt formate din islamişti extremişti şi multe grupări împărtăşesc aceleaşi idei, potrivit studiului. Mai puţin de un sfert dintre rebelii monitorizaţi nu împărtăşesc nicio ideologie şi mulţi sunt dispuşi să lupte alături de extremişti. Şi chiar dacă reţeaua SI este combătută, luptătorii dispersaţi şi alţi extremişti ar putea organiza atacuri în afara Siriei sub sloganul "Occidentul a distrus Califatul", avertizează centrul.
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat, vineri, în unanimitate o rezoluţie care prevede lansarea procesului de pace în Siria, în ianuarie, printr-un armistiţiu şi prin negocieri ale Administraţiei Bashar al-Assad şi opoziţia moderată. Rezoluţia prevede un armistiţiu general şi iniţierea negocierilor între grupurile opoziţiei moderate şi Administraţia Bashar al-Assad pentru o conducere unitară în şase luni, fără a exista vreo sugestie referitoare la viitorul preşedintelui sirian, susţinut de Rusia şi Iran, dar contestat de Occident. Centrul avertizează că, indiferent de plecarea lui Bashar al-Assad de la conducerea ţării, războiul din ţară se va extinde cel mai probabil.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.