Revista Science a premiat invenţia anului 2015
Această tehnică promiţătoare numită "CRISPR-cas9" a fost proiectată de Jennifer Doudna (SUA), care mai primise premii pentru activitatea sa, şi de Emmanuelle Charpentier (Franţa). Tehnica "CRISPR-cas9" este un instrument care permite corectarea defectelor ADN-ului, "un pic asemănător cu un procesor de text care poate permite editarea sau corectarea tipăririi unui document", a explicat biologul Emmanuelle Charpentier. Această invenţie creează speranţe uriaşe, dar, de asemenea, şi nelinişte pentru o parte a comunităţii ştiinţifice, care face apel la prudenţă în ceea ce priveşte aplicarea sa asupra celulelor reproducătoare şi a embrionilor umani. Chiar Jennifer Doudna a tras un semnal de alarmă la sfârşitul lunii noiembrie subliniind "urgenţa discuţiilor etice" cu privire la acest subiect.
Controversa a fost alimentată în special de anunţul din luna aprilie potrivit căruia cercetătorii chinezi au reuşit să modifice defectul unei gene la mai mulţi embrioni umani, ceea ce s-ar părea că este o premieră mondială.
Însă mulţi oameni de ştiinţă au salutat "capacitatea superioară a CRISPR de a elibera o genă la locul potrivit, în raport cu concurenţii săi care lucrează la editarea genomului, precum şi costurile reduse ale invenţiei şi uşurinţa utilizării", scrie revista Science. Cercetătorii utilizează deja acest procedeu pentru tratamente împotriva cancerului şi a altor boli.