Internațional

China cumpără aer îmbuteliat din Canada

Ziarul de Vrancea
18 dec 2015 965 vizualizări
Un recipient cu o capacitate de 7,7 litri de aer proaspăt se vinde cu echivalentul a 10 lire sterline. Stocurile companiei canadiene s-au epuizat rapid, deşi investiţia a pornit de la o glumă. Anual, 1,6 milioane de chinezi mor din cauza poluării.

O companie canadiană a început să îmbutelieze aer proaspăt din Munţii Stâncoşi şi să-l vândă Chinei, care se confruntă cu un nivel ridicat de poluare. Compania Vitality Air, fondată anul trecut, care a lansat afacerea în glumă, a început să livreze Chinei recipiente cu aer îmbuteliat din Munţii Stâncoşi, situaţi în vestul Americii de Nord, în urmă cu două luni. "Primul transport de 500 de recipiente cu aer proaspăt s-a vândut în patru zile", a precizat Moss Lam, cofondator al companiei. El a precizat că un alt transport de 4.000 de recipiente cu aer îmbuteliat se îndreaptă spre China, dar că majoritatea sunt deja achiziţionate. Un recipient cu o capacitate de 7,7 litri de aer proaspăt îmbuteliat din Parcul Naţional Banff din Munţii Stâncoşi se vinde cu un preţ aproximativ 100 de yuani (10 lire), de 50 de ori mai scump ca o sticlă de apă minerală în China. Cei mai mulţi dintre clienţii companiei locuiesc în marile oraşe din nordul şi sudul Chinei, regiuni în care alertele de poluare au devenit un aspect urban curent.
Dar compania canadiană nu este prima care a încercat să livreze Chinei recipiente de aer îmbuteliat. În 2013, multimilionarul Chen Guangbiao a vândut cutii supradimensionate cu aer provenit, în mod intenţionat, din zone mai puţin industrializate ale Chinei pentru preţul de 5 yuani (0,50 lire) fiecare. Moss Lam povesteşte că afacerea a pornit de o glumă, atunci când un alt cofondator al companiei, Troy Paquette, a umplut o pungă de plastic cu aer şi a vândut-o pentru 50 de cenţi pe site-ul Ebay. O a doua pungă de plastic cu aer a fost vândută pentru 160 de dolari. "Apoi ne-am dat seama că există o piaţă pentru aşa ceva", a declarat Lam.
Compania Vitality Air vinde recipiente cu aer proaspăt şi oxigen în America de Nord, India şi Orientul Mijlociu, dar China rămâne cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele sale.

Beijingul emite un nou cod roşu de poluare

Autorităţile chineze au emis un nou cod roşu de poluare vineri, valabil la Beijing, care dispune închiderea instituţiilor de învăţământ şi le cere locuitorilor capitalei să rămână în case pentru a doua oară într-o perioadă de zece zile. Restricţiile intră în vigoare de sâmbătă şi până marţi, a anunţat centrul de management pentru situaţii de urgenţă pe site-ul Guvernului chinez. Măsurile impun, de asemenea, întreruperea activităţilor în fabrici şi restricţionarea traficului rutier, cu excepţia vehiculelor electrice.
Alerta reflectă o prognoză pentru o perioadă de trei zile în care nivelul indicelui PM2,5 (care arată densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni suspendate în atmosferă) urmează să ajungă până la 200 de micrograme pe metrul cub. Particulele cu această densitate pătrund adânc în plămâni, iar poluarea pe care o generează este asociată riscului de infarct miocardic, cancer de plămâni şi astm. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un nivel maxim de 25 de micrograme pe metru cub.
Potrivit cercetătorilor americani, sursele de poluare a aerului din capitala chineză nu sunt locale. O mare parte din poluarea din Beijing provine din zone industriale îndepărtate.
Aerul nociv contribuie anual la moartea a 1,6 milioane de persoane şi a aproximativ 17 la sută dintre decesele din China, potrivit unui raport semnat de Rohde şi Richard Muller, şi publicat în jurnalul de ştiinţă PLOS One.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.