Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Putin: Declinul preţurilor petrolului ne-ar putea obliga la ajustări bugetare

Ziarul de Vrancea
17 dec 2015 585 vizualizări
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat ieri, în conferinţa de presă anuală, că declinul preţurilor petrolului ar putea impune ajustarea bugetului federal, dar a precizat că guvernul nu se va grăbi să facă acest lucru, întrucât ar presupune reducerea cheltuielilor sociale.

Rusia a fost grav afectată de scăderea preţurilor petrolului, care reprezintă circa jumătate din veniturile ţării. "Va trebui probabil să facem unele ajustări", a spus Putin, care a minimizat problema adăugând că guvernul nu trebuie să se grăbească. El a arătat că volatilitatea cotaţiilor petrolului este foarte mare. "Nu trebuie să ne grăbim cu recalcularea şi ajustarea bugetului, pentru că ar duce la reducerea volumului finanţării cheltuielilor sociale şi a celor din sectorul non-financiar", a explicat preşedintele rus.
El a reiterat afirmaţii anterioare potrivit cărora Rusia a depăşit perioada de vârf a crizei financiare. Putin a apreciat politicile Băncii Rusiei şi ale guvernului, afirmând că banca centrală nu ar trebui presată să reducă dobânzile, fiind necesare în schimb măsuri de încetinire a inflaţiei, care ar permite un nivel mai scăzut al dobânzilor. Planurile economice ale Rusiei de la începutul anului 2014 s-au bazat pe un preţ al petrolului de 100 de dolari pe baril, dar cotaţiile au scăzut la jumătate şi a fost nevoie de recalcularea bugetului, iar estimările privind cotaţii de 50 de dolari pe baril în 2016 sunt "foarte optimiste", a arătat Putin.
Rezervele în deviza naţională s-au stabilizat la 364 miliarde de dolari, iar scurgerile de capital au încetinit, a mai spus Putin. În acest context, şeful statului rus a exclus o remaniere semnificativă a Cabinetului.
Guvernul face faţă crizei conomice, a apreciat liderul de la Kremlin, adăugând că nu vede necesitatea unei remanieri. În opinia sa, eventuale schimbări "drastice" de personal nu ar face bine. Guvernul rus anticipează pentru anul viitor o creştere economică de 0,7%.

SUA, Marea Britanie şi Franţa se antrenează pentru contracararea sistemelor ruse din Marea Neagră

Echipaje ale forţelor aeriene din Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa efectuează exerciţii militare comune în statul american Virginia, manevrele vizând eficientizarea modalităţilor de contracarare a sistemelor antiaeriene ruse instalate în zona Mării Negre şi Mării Baltice. La exerciţii participă avioane americane de tip F-22, aparate britanice Typhoon şi avioane franceze Rafale. Manevrele militare comune au loc în contextul în care cele trei ţări participă la operaţiunile aeriene antiteroriste din Siria şi Irak.
Exerciţiile vor dura două săptămâni, fiind simulate interacţiuni cu "aparate inamice" - avioane F-15 şi T-38.
Generalul Frank Gorenc, şeful comandamentului european al Forţelor Aeriene americane, a declarat că exerciţiile au rolul de a eficientiza modalităţile de contracarare a sistemelor antiaeriene instalate de Rusia în zona Mării Negre şi Mării Baltice.


FBI: Autorii atacului din California nu făceau parte din vreo celulă teroristă

Autorităţile americane nu au găsit dovezi că autorii atacului comis în California, soldat cu 14 morţi, făceau parte dintr-o celulă teroristă, afirmă directorul Biroului Federal pentru Investigaţii (FBI), James Comey. "Syed Rizwan Farook, în vârstă de 28 de ani, şi Tashfeen Malik, în vârstă de 29 de ani, exprimaseră susţinere pentru jihad şi martiriu în comunicaţii private, în 2013, dar niciodată în public", a explicat Comey. Directorul FBI a explicat că nu sunt dovezi că cei doi erau membri ai vreunei celule teroriste.
Paisprezece persoane au fost împuşcate mortal pe 2 decembrie, în comitatul californian San Bernardino, de doi indivizi înarmaţi. Autorităţile americane au stabilit că a fost un atac terorist islamist, suspectând legături ale criminalilor cu reţeaua teroristă Stat Islamic.

Unul din opt copii s-a născut în zone de conflict în 2015

Unul din opt copii s-a născut în zone de conflict în 2015, numărul copiilor din această categorie sporind cu peste 125.000 faţă de anul anterior, până la 16,6 milioane, a anunţat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Războaiele interne au expus populaţia civilă unor riscuri imense în ţări ca Siria, Republica Centrafricană sau Sudanul de Sud, conform agenţiei specializate a ONU. Copiii născuţi în zone de conflict pot avea o evoluţie emoţională şi cognitivă problematică, iar probabilitatea ca ei să moară înainte de a împlini vârsta de 5 ani este mai mare decât în cazul copiilor născuţi în alte părţi, adaugă UNICEF. De asemenea, ei pot suferi traume dacă sunt rezultatul unor violuri comise în conflicte, susţine Debra DeLaet, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Drake din Des Moines (statul american Iowa). "Există cazuri de astfel de femei care au încercat să-şi ucidă copilul la naştere", explică experta americană.
Estimarea UNICEF pentru anul viitor este o creştere până la 16,7 milioane a numărului de copii născuţi în zone de conflict, la nivel mondial.

Primele plante cu flori au apărut în urmă cu 130 de milioane de ani

Primele plante cu flori au apărut pe Terra în urmă cu 130 de milioane de ani, erau de mici dimensiuni şi aveau un ciclu de viaţă scurt, conform unui studiu publicat miercuri de revista "Nature", scrie Agerpres.
Un grup de cercetători de la Muzeul de Istorie Naturală din Stockholm a ajuns la această concluzie după ce a cercetat fosile de seminţe extrem de bine conservate datând din perioada Cretacicului timpuriu (în urmă cu 100-130 de milioane de ani) descoperite în Portugalia şi America de Nord.
Ei susţin că în acea perioadă, angiospermele, cunoscute în limbajul uzual drept plante cu flori, nu aveau tulpini lemnoase, ci o structură moale şi flexibilă, nu creşteau prea mult peste nivelul solului şi trăiau puţin. "Rapida diversificare a angiospermelor în acea perioadă a dus la modificări fundamentale în compoziţia vegetaţiei terestre, un proces pe care am început să-l înţelegem mai bine datorită descoperirilor botanice din ultimii 40 de ani", se afirmă în articolul apărut în revista Nature.

Angajatul unui aeroport a fost aspirat de motorul cu reacţie al unui avion

Un angajat al aeroportului din oraşul indian Bombay a murit după ce a fost aspirat, din cauza unei erori a piloţilor, într-un motor cu reacţie al unui avion de pasageri. Accidentul a avut loc miercuri seară, pe aeroportul internaţional din Bombay. În timp ce un avion plin cu pasageri al companiei Air India era remorcat de la o poartă de îmbarcare spre zona din apropierea pistei, în vederea decolării, piloţii au interpretat eronat un semnal şi au pornit motoarele cu reacţie. Un angajat aeroportuar care era la câţiva metri de unul din motoare a fost aspirat în interior, decedând pe loc. Incidentul a fost confirmat de Ashwani Lohani, purtătorul de cuvânt al companiei Air India. Piloţii avionului au fost suspendaţi pe durata investigaţiei. Familia victimei va primi despăgubiri din partea autorităţilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.