Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Românii, pe locul trei în topul celor mai "slabi" şoferi din Europa

Ziarul de Vrancea
16 dec 2015 543 vizualizări
Doar bulgarii şi italienii ar conduce mai prost, arată un sondaj

Românii sunt pe locul trei în topul celor mai "slabi" conducători auto din Europa, atât în accepţiunea conaţionalilor lor (după bulgari şi italieni), cât şi după părerea celorlalţi şoferi din Uniunea Europeană (după italieni şi francezi), conform unui studiu realizat de o companie financiară specializată în administrarea de flote auto. Şoferii români recunosc că circulă cu viteză mare doar pe drumuri libere, când se grăbesc sau când circulă pe autostradă, relevă studiul LeasePlan Mobility Monitor, remis ieri Agerpres. Studiul a luat pentru prima dată în considerare şi răspunsurile conducătorilor auto ale maşinilor gestionate în leasing operaţional din România. La întrebarea din ce ţară provin cei mai slabi şoferi, participanţii români la sondajul LeasePlan Mobility Monitor au indicat, în ordine, Bulgaria (10%), Italia (6%) şi România (5%). La aceeaşi întrebare, conducătorii auto din Uniunea Europeană au indicat că cei mai slabi şoferi provin din Italia (13%), Franţa (6%) şi România (5%). Şoferii din România au indicat pe locurile 4 şi 5 în topul celor mai "răi" şoferi pe conducătorii auto din Ungaria (4%) şi Grecia (3%). La nivel european pe locurile patru şi cinci s-au situat şoferii din Grecia şi Polonia, cu câte 4%.
Studiul arată că 75% dintre conducătorii români auto (cu autovehicul de serviciu) ar prefera ca maşina de serviciu să fie gestionată în leasing. Numai 5% din respondenţi ar prefera să vină la serviciu cu maşina proprie, iar 14% ar prefera să primească bani cu care să gestioneze problema transportului. Pe plan global, spaniolii preferă să gestioneze maşina în leasing în proporţie de 84%, iar grecii în proporţie de 78%. Cei mai reticenţi la această formă de asigurare a mobilităţii sunt turcii, cu un procent de 46%.

Pastor canadian, condamnat la muncă silnică pe viaţă în Coreea de Nord

Instanţa supremă din Coreea de Nord l-a condamnat pe un pastor neoprotestant canadian la muncă silnică pe viaţă pentru "infracţiuni împotriva statului", informează presa regională. Hyeon Soo Lim, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat în ianuarie la Phenian, unde mersese pentru activităţi umanitare. Pastorul din oraşul canadian Toronto, care are origine sud-coreeană, ar fi recunoscut un "complot subversiv" în sensul înlăturării regimului nord-coreean şi creării unui "stat religios". Coreea de Nord interzice orice activitate cu caracter religios. Autorităţile nord-coreene arestează frecvent cetăţeni străini acuzaţi de activităţi misionare şi de propagandă.

Instanţa supremă din Coreea de Nord a stabilit că Hyeon Soo Lim s-a alăturat unei presupuse campanii americano-sud-coreene de propagandă împotriva regimului de la Phenian.

Jumătate dintre britanici susţin ieşirea ţării din Uniunea Europeană

Jumătate dintre cetăţenii Marii Britanii sunt favorabili ieşirii ţării din Uniunea Europeană, conform unui sondaj de opinie efectuat în contextul în care premierul David Cameron poartă negocieri cu Bruxellesul pe această temă.
Potrivit sondajului, efectuat de Institutul ICM, 50 la sută dintre britanici se pronunţă în favoarea ieşirii ţării lor din Uniunea Europeană. Un alt sondaj, efectuat pe 24 noiembrie de Institutul ORB International, arăta că 52 la sută dintre britanici vor ieşirea ţării din UE. David Cameron se va deplasa azi la Bruxelles pentru noi negocieri cu liderii UE pe tema reconfigurării relaţiilor Marii Britanii cu Blocul comunitar.
David Cameron a promis că va organiza până la sfârşitul anului 2017 un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Premierul Marii Britanii încearcă să îi convingă pe liderii ţărilor europene să susţină ideile sale în sensul reformării Uniunii Europene.


De ce nu-i rău să ştii mai multe înjurături

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, înjurăturile dese nu sunt dovada unui vocabular sărac, ci dimpotrivă. Potrivit unui studiu apărut în revista Language Sciences, lucrurile ar sta exact invers, scrie Agerpres.
Persoanele care înjură cel mai mult ar fi cele care ar avea cea mai mare varietate verbală, conform psihologilor americani Kristin şi Timothy Jay. Până să ajungă la această concluzie, cercetătorii au cerut unui grup de participanţi la un test să spună cât mai multe înjurături într-un minut. Au repetat experimentul, cerându-le să numească specii de păsări şi apoi alte câmpuri lexicale. Rezultatul a fost că cei care înjurau cel mai urât şi cel mai variat erau şi cei care puteau numi şi cele mai multe substantive din diferitele categorii solicitate. "Capacitatea de a face distincţii nuanţate între diferite înjurături arată cunoştinţe lingvistice mai vaste", concluzionează Kristin şi Timothy Jay, şi nu "o lipsă de educaţie", cum se crede în general.


Viktor Orban despre corupţie: Refuz să transform Ungaria în România

Corupţia de orice fel nu va fi tolerată, dar "refuz să transform Ungaria în România", a declarat marţi, în Parlament, premierul ungar Viktor Orban, răspunzând unei întrebări din partea liderului formaţiunii naţionaliste radicale Jobbik, Gabor Vona. Orban a precizat că nu ar fi recomandat ca politicienii ungari sau Parlamentul să îşi asume rolul Parchetului şi al Poliţiei. "Refuz să transform Ungaria în România", a afirmat premierul ungar, adăugând că va respinge orice proceduri extraordinare menite să acorde unor comisii parlamentare puterea autorităţilor responsabile de aplicarea legii. Vona sugerase că ar trebui înfiinţate două comisii, una care să investigheze presupusele legături ale Jobbik cu Rusia şi alta care să examineze modul în care s-au îmbogăţit unele persoane care au legătură cu partidul lui Orban, Fidesz. "De ce oameni din cercul dvs. au devenit atât de bogaţi în ultimii ani?", l-a întrebat Vona pe premier, referindu-se la Arpad Habony, un consilier informal, Lorinc Meszaros, un om de afaceri din satul lui Orban, şi la Andrew Vajna, comisar guvernamental pentru industria filmului. Orban a subliniat că nu a tolerat corupţia de niciun fel în trecut şi nu o va tolera nici în viitor. Interesele ţării sunt avute în vedere atunci când se adoptă vreo decizie în Guvern, a insistat el. Premierul a precizat că a verificat listele publice cu cei mai bogaţi oameni din Ungaria şi nici un susţinător al Fidesz nu se află între primii zece, deşi partidul este la guvernare de zece ani. Orban a afirmat însă că Jobbik este plin de infractori, cerând formaţiunii să dezvăluie cine sunt susţinătorii săi.
Vona a dezminţit acuzaţia conform căreia Jobbik ar fi primit finanţare din partea Rusiei, adăugând că independenţa este una dintre valorile de bază ale formaţiunii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.