Internațional

Savanţii spun că au elucidat misterul Triunghiului Bermudelor

Ziarul de Vrancea
16 dec 2015 736 vizualizări
Cercetătorii ruşi susţin că în subsolul marin din Triunghiul Bermudelor există mari pungi de gaz metan care la un moment dat se sparg violent, iar gazele degajate urcă spre suprafaţa oceanului şi produc pierderea flotabilităţii ambarcaţiunilor

De-a lungul timpului, vapoare, ambarcaţiuni uşoare şi chiar avioane au dispărut fără urmă în Oceanul Atlantic, într-o zonă cuprinsă între Insulele Bermude, Porto Rico şi Fort Lauderdale cunoscută drept Triunghiul Bermudelor. O echipă de oameni de ştiinţă din Rusia susţine că a descifrat misterul acestor dispariţii, care ar fi provocate de acelaşi fenomen geofizic care se află la originea giganticelor cratere apărute brusc în Siberia în perioada verii, scrie portalul Huffington Post, preluat de Agerpres.
Experţii sunt de părere că, la fel ca în cazul fenomenelor de tip "pingo" sau hidrolacolit din Siberia, în subsolul marin din Triunghiul Bermudelor există mari pungi de gaz metan care la un moment dat se sparg violent, iar gazele degajate urcă spre suprafaţa oceanului şi produc pierderea flotabilităţii ambarcaţiunilor aflate în trecere prin zona respectivă. De asemenea, când ajung în atmosferă, aceste gaze pot produce pierderea portanţei aeronavelor care zboară pe acolo.

Apa oceanului pare că fierbe

Fenomenul "Triunghiul Bermudelor este un efect al reacţiilor hidraţilor de gaze naturale" (aşa cum este hidratul de metan), susţine omul de ştiinţă rus Igor Ielţov pentru publicaţia The Siberian Times. "(Hidraţii de gaze) încep să se descompună activ, gheaţa metanică trecând în formă gazoasă. Această reacţie se produce rapid, ca o avalanşă sau ca o reacţie nucleară, eliberând volume uriaşe de gaz. Astfel, apa oceanului ajunge să pară că fierbe, iar vapoarele se scufundă pentru că-şi pierd flotabilitatea. Acelaşi fenomen duce şi la suprasaturarea anumitor porţiuni atmosferice cu metan, ceea ce produce puternice turbulenţe atmosferice şi prăbuşirea aparatelor de zbor", a explicat el. Hidraţii de gaze naturale sunt amestecuri îngheţate de apă şi gaz, în special de metan (hidratul de metan). Astfel de amestecuri se găsesc în permafrostul din anumite regiuni siberiene, precum şi în subsolul unor zone ale oceanului. În perioada recentă trei cratere gigantice, rezultate în urma unor fenomene de tip "pingo", au apărut în peninsulele siberiene Iamal şi Taimir, în urma degajări explozive ale unor astfel de acumulări de gaze.
Vladimir Potapov, coleg cu Ielţov, a afirmat, la rândul său, că "principalul element al teoriei noastre pentru explicarea craterului din Iamal este eliberarea gazelor din astfel de hidraţi". "Am descoperit că astfel de hidraţi de gaze există atât în stratul de profunzime, care în cazul peninsulei (Iamal) se află la câteva sute de metri adâncime, cât şi în straturile superficiale ale solului", a adăugat el. În cursul verii, aceşti hidraţi se topesc, iar gazele răbufnesc exploziv din subsol, la fel ca dopul unei sticle de şampanie, formând cratere.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.