Martin poate fi eliberat în schimbul unei cauţiuni de 750.000 de dolari
Informaţia a fost confirmată pentru Romanian Community Coalition de către avocatul John Balazs, apărătorul lui Martin. "Sperăm să plătim cauţiunea săptămâna aceasta sau următoarea", a declarat avocatul Balazs.
Dumitru Martin, acţionar al firmei Polaris Constanţa, unchi al deputatului PSD Eduard Martin, a fost arestat de FBI şi acuzat de mituirea unui ofiţer din cadrul Forţelor Aeriene (US Air Force) în vederea obţinerii unui contract în valoare de 10,35 milioane de dolari, la baza Kogălniceanu, scria Sacramento Bee pe 9 decembrie. În pofida faptului că Dumitru Martin a fost arestat pe 1 decembrie, presa americană a relatat cazul abia pe 9 decembrie, când documentele legate de caz au fost făcute publice, iar cel acuzat a avut timp să-şi construiască apărarea.
Dumitru Martin, prin firma Polaris M Holding, avea contracte preferenţiale cu SRI, SIE şi Ministerul de Interne, scrie Romanian Community Coalition, citând informaţii de presă şi documente oficiale.
În ceea ce priveşte acordarea contractelor respective, instituţiile publice au ales procedura negocierii, fără publicarea unui anunţ de participare în SEAP. Deşi este vorba despre banale contracte de curăţenie, SIE şi SRI au precizat că au ales procedura negocierii pe motiv că "serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate" sau că "serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice", mai scrie Romanian Community Coalition.
Potrivit bilanţurilor fiscale depuse la Ministerul Finanţelor, firma Polaris a înregistrat câştiguri uriaşe în ultimii ani. Polaris M Holding a avut un profit de aproximativ 17,4 milioane de euro în 2013, iar în 2012 de 11,8 milioane de lei. De asemenea, firma a înregistrat, în 2010 şi 2011, profituri de aproximativ 25,1 milioane de lei.
FBI a ţinut ascunsă investigaţia de autorităţile române
În documentul de acuzare prezentat instanţei, în baza căruia s-a cerut mandatul de arestare pe numele lui Dumitru Martin, agentul FBI Matthew Young, specialist în combaterea infracţiunilor de corupţie, a prezentat investigaţia, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 17 luni şi care a condus la arestarea lui Dimitru Martin pe 1 decembrie. Din document reiese că agenţii FBI nu au colaborat cu oficialii români în această anchetă.
Documentul arată că reprezentantul FBI la Bucureşti l-a informat pe agentul Young că firma Polaris a fost contactată de oficialii români într-o anchetă de corupţie. Reprezentantul de la Bucureşti sugera într-un raport că familia Martin se temea să continue contractul cu oficialul american, dat fiind că în România se desfăşura o anchetă de corupţie.