Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cel puţin 41 de morţi după ce un autobuz a căzut de pe un pod în Argentina

Ziarul de Vrancea
14 dec 2015 474 vizualizări
Cel puţin 41 de persoane au murit după ce un autobuz al poliţiei a căzut de pe un pod, în nord-vestul Argentinei, relatează presa locală.

Accidentul a avut loc în apropierea orăşelului Rosario del Fuente, situat în provincia Salta, în nord-vestul Argentinei. Autobuzul, în care erau cel puţin 50 de persoane, în principal angajaţi ai poliţiei, a căzut de la înălţimea de 20 metri, într-o prăpastie. Potrivit bilanţului preliminar, cel puţin 41 de oameni au murit pe loc în urma accidentului. Alte persoane erau blocate între fiarele contorsionate, iar echipele de intervenţie încearcau să le scoată.


Egiptul nu a descoperit dovezi de terorism în cazul avionului prăbuşit în Sinai

Anchetatorii egipteni au finalizat ieri raportul preliminar privind prăbuşirea unui avion rus de pasageri în Peninsula Sinai, la 31 octombrie, şi nu au descoperit până în prezent dovezi care să indice un act de terorism, contrar variantei susţinute de Moscova. Raportul preliminar publicat de Ministerul Aviaţiei Civile din Egipt a precizat că investigaţia în acest caz continuă. "Comisia de investigaţie tehnică nu a descoperit nimic până în prezent care să indice o intervenţie nelegitimă sau un act de terorism", a menţionat în raport principalul anchetator egiptean, Ayman Al-Muqaddam.
Avionul Airbus A321 al companiei ruse Kogalimavia (Metrojet), care zbura pe ruta Sharm el-Sheikh - Sankt-Petersburg, s-a prăbuşit pe 31 octombrie în Peninsula Sinai, în nordul Egiptului. Incidentul aerian s-a soldat cu moartea celor 224 de persoane aflate la bord. Gruparea fundamentalistă Provincia Sinai, filiala egipteană a reţelei teroriste Stat Islamic, a revendicat doborârea avionului, informaţia fiind confirmată de Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie.
Autorităţile ruse au precizat că au fost descoperite dovezi potrivit cărora avionul a fost doborât de o bombă amplasată la bord.

Statul Islamic are cel puţin 50.000 de simpatizanţi în Malaysia

Cel puţin 50.000 de malaysieni îi simpatizează pe militanţii Statului Islamic (SI), potrivit unui oficial de rang înalt, care a avertizat că o ameninţare a radicalizării în această ţară nu poate fi ignorată. Ministrul Transporturilor Liow Tiong Lai a declarat că acest număr are la bază estimări din domeniul informaţiilor. "Dacă doar un procent dintre aceşti simpatizanţi se radicalizează şi dacă atacă orice parte a Malaysiei, vom avea probleme", a declarat Liow, la Kuala Lumpur, în cadrul unei conferinţe pe tema securităţii naţionale şi ameninţării SI. Aproximativ 100 de malaysieni au plecat în Siria şi Irak să lupte alături de jihadişti, potrivit poliţiei.
O unitate însărcinată cu lupta împotriva terorismului în cadrul poliţiei a trimis peste 24 de simpatizanţi SI în faţa justiţiei. Poliţia a arestat la începutul săptămânii trecute un student în vârstă de 19 ani, la întoarcerea din Siria, unde este suspectat că a participat la acţiuni teroriste.
Suspectul s-ar fi alăturat unei celule teroriste Al-Qaida, în Siria, la jumătatea lui 2014.

Proruşii protestează la vila preşedintelui Moldovei

Liderul formaţiunii proruse Partidul Nostru Renato Ustaîi şi simpatizanţi ai acesteia au protestat ieri, la Chişinău, în faţa reşedinţei preşedintelui moldovean Nicolae Timofte, căruia i-au cerut demisia, cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale. Reşedinţa preşedintelui a fost înconjurată de un important dispozitiv de poliţie, potrivit postului ProTV Chişinău. "Se pregăteşte jaful secolului-2. Am să vin cu mai multe detalii", a spus Usatîi. "Vreau să vă spun de ce nu avem încă un candidat la funcţia de premier", a continuat el, adăugând că "din informaţiile pe care le am are loc al doilea jaf în (Republica) Moldova". "Nu ştiu dacă e vorba de un miliard sau 100 de miliarde", a declarat Ustaîi, adăugând că "acum se fură ceva". "Nu aleg acum premierul, pentru ca mai târziu să spună «Noi nu am ştiut. R.Moldova n-a avut premier când s-a furat»", a apreciat el. "O să numească premier când o să termine de furat", a apreciat el, ameninţând că "aştept nişte documente, informaţii". "Un candidat pentru funcţia de premier o să fie numit după 20 decembrie", a mai apreciat Usatîi.
Liderul Partidului Nostru şi susţinători ai formaţiunii proruse au pichetat reşedinţa prezidenţială de la Codrita, la aproximativ 30 de kilometri de Chişinău, duminică seara, când i-au cerut, de asemenea, lui Timofti să demisioneze. Ei au făcut un grătar şi i-au invitat pe protestatari la frigărui, potrivit postului moldovean. Opoziţia prorusă cere autorităţilor moldovene proocidentale să demisioneze, în cadrul unor proteste de stradă care durează de mai multe săptămâni. Fostul premier Vlad Filat, fostul lider al Partidului Democrat (PDM), aflat la putere în cadrul unei coaliţii proeuropene, a fost arestat pentru corupţie la jumătatea lui octombrie.

Franţa respiră uşurată

"Înfrângere pentru toţi" sau "alegeri fără învingător", a titrat ieri presa franceză după al doilea tur al alegerilor regionale, care au fost pierdute de Frontul Naţional, de extrema dreaptă, în pofida unui nou scor record înregistrat.
Cu o săptămână în urmă, Liberation titra "Se apropie", în finalul primului tur de scrutin, în cadrul căruia FN s-a clasat pe primul loc în şase regiuni, fiind votat la nivel naţional de 28% dintre alegători. "Apărarea republicană a salvat situaţia. Este timpul să se treacă la ofensivă", a îndemnat ieri cotidianul, titrând "uşuraţi, dar...".
"Un scrutin fără învingători", adaugă şi La Voix du Nord, un mare cotidian regional. "Frontul Naţional a câştigat primul tur şi l-a pierdut pe al doilea, dreapta nu a profitat de tradiţionalul vot de sancţiune, iar Partidul Socialist şi-a pierdut supremaţia regională", mai constată acesta.
Conducând în cinci şi respectiv şapte regiuni, "ar fi totuşi greşit ca stânga şi dreapta să se întoarcă la micile lor afaceri ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat", avertizează Le Figaro. "FN nu a dispărut, departe de aceasta. Pentru adversarii săi, obligaţia este de a arăta că sunt la înălţimea încrederii cu care au fost reînvestiţi", potrivit publicaţiei. "Ieri, francezii şi-au asumat responsabilitatea: au votat în masă", constată La Parisiein, în timp ce publicaţia comunistă L'Humanité salută votul francezilor care au oferit o surpriză în al doilea tur de scrutin. În opinia ziarului Les Echos, "mobilizarea puternică a făcut ca FN să eşueze". "Respingerea inspirată de partidul lui Marine Le Pen rămâne majoritară în ţară şi îi face pe alegători să se mobilizeze atunci când riscul apare", scrie cotidianul economic francez.

Un nou incident între Rusia şi Turcia în Marea Neagră

Rusia a mobilizat o fregată şi o navă a Pazei de Coastă pentru a intercepta o ambarcaţiune comercială sub pavilion turc care a încercat să blocheze ieri un convoi rus în nordul Mării Negre, în largul Crimeei.
O navă sub pavilion turc a încercat să intre în faţa unui convoi rus care transporta două platforme petroliere ce vor fi mutate în largul coastelor Crimeei, a anunţat compania rusă Cernomorneftegaz. "Prin încălcarea regulilor de evitare a coliziunilor, o navă turcă a intrat în faţa convoiului rus şi a încercat să îl blocheze", a transmis compania Cernomorneftegaz precizând că echipajul turc nu răspundea solicitărilor de comunicare. Flota rusă a Mării Negre a trimis o fregată echipată cu rachete. De asemenea, în zonă a fost mobilizată şi o navă a Pazei de Coastă. Incidentul s-a încheiat fără folosirea forţei. "După stabilirea contactului radio, la recomandarea Flotei militare ruse, nava turcă a schimbat cursul şi a permit trecerea convoiului. Distanţa cea mai mică între nave a fost de două mile marine" (3,8 kilometri), a transmis Paza de Coastă rusă din Crimeea.
Este al doilea incident maritim produs în ultimele 24 de ore între Turcia şi Rusia. Un distrugător rus a tras focuri de avertisment spre un pescador turc, duminică, în Marea Egee.
Relaţiile dintre Rusia şi Turcia s-au deteriorat după ce armata turcă a doborât un bombardier rus, pe 24 noiembrie, la frontiera siriano-turcă.
Turcia are "limite ale răbdării" în relaţia cu Rusia, a avertizat ieri ministrul tuc de Externe, Mevlut Cavusoglu. "Este clar că Rusia şi Turcia trebuie să relanseze relaţia de încredere pe care au avut-o întotdeauna. Cu toate acestea, răbdarea noastră are limite", a declarat Mevlut Cavusoglu într-un interviu acordat ziarului italian Corriere della Sera.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.