Internațional

Legătura neştiută a atacatorilor din Paris cu Romania

Ziarul de Vrancea
6 dec 2015 1263 vizualizări
"Într-o zi vă voi ucide pe toţi şi îi voi duce cadavrul mamei tale în Romania"

Un roman care era prieten cu unul dintre autorii atacurilor teroriste din 13 noiembrie de la Paris, Brahim Abdeslam, a povestit, într-un interviu pentru Derniere Heure şi RTL, că a fost martorul schimbării bruşte a acestuia, ajungand să nu-l mai recunoască şi fiind ameninţat el însuşi cu moartea. Aron, fost prieten cu Brahim Abdeslam, care şi-a detonat vesta cu explozibili la un restaurant de pe bulevardul Voltaire din Paris, a declarat vineri că este în stare de şoc, relatează site-ul de ştiri 7sur7.be. Aron nu reuşeşte să îşi explice radicalizarea bruscă a unui om pe care îl cunoştea de şase luni şi care între timp îi devenise coleg de serviciu. În pofida unei relaţii reci, cei doi au fost apropiaţi pană în ziua în care Brahim a dispărut pentru două luni, "august şi septembrie", a precizat Aron pentru cotidianul belgian Derniere Heure. La întoarcere, "nu mai era acelaşi", îşi aminteşte romanul. "Eşti un necredicnios, ţigan de rahat", i-a spus Brahim Abdeslam lui Aron, cand l-a întrebat despre presupusa sa călătorie în Maroc. "Într-o zi vă voi ucide pe toţi şi dacă te voi ucide, îi voi duce cadavrul mamei tale în Romania", a adăugat el. El a povestit pentru televiziunea belgiană RTL cum a decurs ultima sa întalnire cu Brahim, cu cateva zile înaintea atentatului de la Paris. "A venit la mine şi mi-a spus: Îmi pare rău, nu ştiu de ce ţi-am vorbit aşa". "Brahim, ăsta nu eşti tu, nu eşti persoana pe care o cunoşteam", i-a spus Aron, care afirmă că Abdeslam a recunoscut acest lucru. Înaintea presupusei călătorii în Maroc, Aron a primit un cadou ciudat de la prietenul său, o fiolă de parfum. "Toată viaţa îţi va aminti de mine", i-a spus Brahim lui Aron. După atentatele de la Paris, amintiri aparent nesemnificative au început să capete altă dimensiune, precum prezenţa a "trei indivizi" la cafeneaua "Les Beguines", deţinută de Brahim. Aron îşi aminteşte că a surprins un dialog straniu între Abdeslam şi un individ. "Acesta l-a luat deoparte şi am auzit: Termină ce ai început. După care au continuat discuţia în arabă", povesteşte romanul. RTL precizează că, din cauza prieteniei cu Brahim Abdeslam, Aron a fost percheziţionat în urma atacurilor teroriste de la Paris, soldate în total cu 130 de orţi.

Israelul a testat în secret modalităţi de a învinge sistemul rus de apărare

Israelul a testat în secret modalităţi de a învinge sistemul avansat de apărare antiaeriană S-300, mobilizat de Rusia în Orientul Mijlociu, care ar putea limita capacitatea statului evreu de a ataca Siria sau Iranul, au declarat surse militare şi diplomatice, citate de Reuters în pagina online. Sursele au afirmat că un sistem rus de apărare antiaeriană S-300, vandut Ciprului în urmă cu 18 ani, dar staţionat în prezent pe insula greacă Creta, a fost activat în timpul unor exerciţii comune efectuate de Forţele aeriene ale Greciei şi Israelului, în aprilie-mai anul acesta. "O parte din exerciţii a implicat manevre ale avioanelor israeliene împotriva sistemelor antiaeriene elene", a declarat o sursă. Alte două surse au precizat că printre sistemele activate s-a aflat şi cel de tip S-300 din Creta. Activarea a permis avioanelor de război israeliene să testeze modul cum funcţionează sistemul S-300, strangand date despre radarul său puternic şi despre cum poate fi ocolit. Potrivit unei surse regionale din domeniul apărării, Grecia a activat sistemul la cererea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, cel puţin o dată în ultimul an. Deocamdată nu se ştie dacă Israelul a împărtăşit informaţiile stranse cu aliaţii săi. Israelul este îngrijorat de planurile Rusiei de a furniza sisteme S-300 Iranului. De asemenea, Israelul susţine că Egiptul a achiziţionat o variantă a acestui sistem. În plus, israelienii sunt îngrijoraţi de anunţul făcut luna trecută de Moscova, potrivit căruia va mobiliza sistemul S-300 sau pe cel mai avansat S-400 în Siria, după ce Turcia a doborat un bombardier rus. Israelul a bombardat obiective din Siria ocazional şi se teme să nu fie implicat în vreun incident cu forţele ruse din această ţară. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a întalnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cel puţin de două ori în ultimele săptămani, pentru a discuta modalităţi de a evita accidentele. Rusia a iniţiat pe 30 septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Moscova susţine că atacă exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, deşi opoziţia siriană şi NATO acuză Rusia că au bombardat poziţii insurgente.

Klemm: Sunt îngrozit de atacurile teroriste din ultimul timp

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm s-a declarat ieri "îngrozit" de atacurile teroriste din Paris, Londra, San Bernardino, Beirut, subliniind că sunt necesare investiţii substanţiale în dezvoltarea activităţii serviciilor de informaţii şi în schimbul de informaţii. "Sunt îngrozit. Dacă atacul de la Londra este de inspiraţie teroristă, este al treilea în doar două săptămani. A fost un eveniment la Beirut, urmat de cel de la Paris, apoi în California şi acum, posibil Londra, este foarte îngrijorător", a spus ambasadorul Klemm. Diplomatul american a mai spus că toată lumea trebuie să fie alertă, că aceste tipuri de atac sunt foarte dificil de prevenit şi că sunt necesare investiţii mari în dezvoltarea serviciilor de informaţii. "Sunt necesare investiţii foarte mari în dezvoltarea serviciilor, în schimbul de informaţii şi în a fi pregătiţi. Pană la urmă, depinde de noi toţi, dacă vedem ceva neobişnuit, să raportăm", a remarcat ambasadorul. Referitor la colaborarea dintre SUA şi Rusia în domeniul combaterii terorismului, Hans Klemm a spus că cele două ţări colaborează deja şi că au interese comune, însă a declarat că este îngrijorat că în privinţa Ucrainei este "o lipsă de cooperare" şi că a fost "dezamăgit" de prezenţa preşedintelui Dumei de Stat la Bucureşti. "Deja colaborăm cu Rusia în această chestiune, preşedintele Obama şi preşedintele Putin au avut conversaţii telefonice şi s-au întalnit la Paris. Avem interese comune în lupta împotriva terorismului, există deja o colaborare între SUA şi Rusia. (...) Am fost foarte dezamăgit (să-l văd pe Serghei Narîşkin la Bucureşti – n.r.), dar nu este prima dată cand apare pe scena mondială. Pe langă toată colaborarea care are loc în lume, este o lipsă de cooperare în ceea ce priveşte Ucraina, care ne îngrijorează", a mai declarat ambasadorul Hans Klemm. Bugetul SRI va creşte în 2016 cu aproximativ 20% faţă de anul în curs, iar cel al SIE cu aproximativ 7%, conform proiectului Bugetului de stat. Astfel, în randul serviciilor de informaţii, SRI şi SIE vor primi bani în plus. SRI va avea în 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut. Cea mai mare creştere se înregistrează la capitolul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, în condiţiile în care, în 2015, suma alocată contribuţiei interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei.

Germania se implică mai activ în războiul contra Statului Islamic

O fregată militară germană, care transportă 230 de soldaţi, s-a alăturat ieri armatei franceze în sud-estul Mării Mediterane, marcand începutul misiunii Germaniei în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, relatează agenţia DPA în pagina online. Fregata a ajuns la miezul nopţii în zonă, pentru a însoţi portavionul francez Charles de Gaulle, care este transportat prin Canalul Suez către Marea Arabiei, a declarat un purtător de cuvant al armatei. De acolo, Franţa intenţionează să lanseze bombardamente asupra grupării Stat Islamic, care a revendicat atacurile teroriste de la Paris, din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi. Fregata germană Augsburg, a cărei bază se află pe coasta de nord a Germaniei, a fost implicată anterior în operaţiunea Sophia, de luptă împotriva traficului de persoane pe Marea Mediterană. Parlamentul german a aprobat vineri trimiterea unui sprijin militar coaliţiei conduse de Statele Unite care luptă împotriva militanţilor din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria. Parlamentarii au aprobat un plan controversat în vederea unui rol noncombatant, cu 445 de voturi la 146. Pe langă fregată, şase avioane de vanătoare de tip Tornado - pentru misiuni de recunoaştere - şi 1.200 de militari urmează să fie trimise în regiune. Aceasta va fi cea mai mare operaţiune militară germană în străinătate. Mandatul vizează o perioadă de un an, cu un buget de 134 de milioane de euro.

Atac terorist la metroul de la Londra

Mai multe persoane au fost înjunghiate la metroul din Londra, de un bărbat care a strigat "pentru Siria", atacatorul fiind arestat de poliţie, care anchetează cazul ca "incident terorist", relatează DPA în pagina electronică. Atacul cu armă albă de la staţia Leytonstone, din estul Londrei, este investigat de ofiţerii responsabili de combaterea terorismului, care l-au imobilizat pe suspect cu un pistol cu şocuri electrice Taser şi l-au arestat. Acesta ar fi "ameninţat şi alte persoane cu un cuţit", a precizat Poliţia Metropolitană. "Tratăm acest caz ca incident terorist", a declarat comandantul Richard Walton, şeful Comandamentului pentru combaterea terorismului din Londra. În urma atacului, un bărbat a suferit răni grave, dar care nu îi pun viaţa în pericol, în timp ce alţi doi au fost răniţi uşor, a adăugat poliţia. Potrivit unor martori citaţi de presa britanică, suspectul a strigat "asta este pentru Siria" în timpul comiterii atacului. În timp ce era luat de poliţie, suspectul a afirmat că atacul este "un răspuns la intervenţia (Marii Britanii) în Siria", relatează The Guardian. Walton a făcut apel la martori să contacteze poliţia, cerand publicului să "rămană calm, dar alert şi vigilent".


Talibanii au difuzat o înregistrare ca să arate că liderul lor este teafăr

Talibanii au difuzat o înregistrare audio cu liderul lor, mollahul Akhtar Mohammad Mansour, pentru a contracara zvonurile conform cărora acesta ar fi fost rănit sau ucis într-un schimb de focuri între facţiuni islamiste rivale, în Pakistan, săptămana aceasta, relatează Reuters online. În mesajul de 16 minute, mollahul afirmă că zvonurile privind rănirea sa au fost lansate intenţionat pentru a genera diviziuni în randul talibanilor. "Sunt printre oamenii mei. Acest incident nu s-a întamplat niciodată şi nu este adevărat. Aceasta este propaganda inamicului", a precizat bărbatul din înregistrare. Reuters menţionează că nu se poate verifica din surse independente dacă vocea din înregistrare chiar îi aparţine lui Mansour, dar membri de rang înalt ai talibanilor susţin că el este. Mesajul a fost difuzat după cateva zile de speculaţii privind soarta liderului taliban, în condiţiile în care doi comandanţi talibani au declarat că Akhtar Mansour, contestat de facţiuni rivale, a fost rănit într-un schimb de focuri care a avut loc marţi seara în casa unui alt lider insurgent, mollahul Abdullah Sarhadi, în Quetta, vestul Pakistanului. Mai mulţi membri ai mişcării talibane au afirmat că mollahul a fost internat într-o clinică privată, avand răni provocate de gloanţe trase de o mitralieră AK-47. Alţii au spus că acesta a murit ulterior. Mişcarea islamistă a negat în mod repetat că Mansour a fost rănit, dar mesajul difuzat sambătă arată

Grecii vor suporta noi măriri de taxe

Parlamentul grec a aprobat bugetul pe 2016, care prevede reduceri drastice ale cheltuielilor şi măriri de taxe, în conformitate cu acordul de finanţare semnat în iulie cu creditorii internaţionali, relatează Deutsche Welle în pagina online. Guvernul de stanga condus de Alexis Tsipras a obţinut la limită aprobarea bugetului, care a fost votat de 153 de parlamentari, în timp ce 145 s-au pronunţat împotrivă. În cadrul unei dezbateri aprinse, ministrul de Finanţe, Euclid Tsakalotos, a declarat că nimeni nu se poate bucura de "acest buget dur", redactat în baza pachetului de finanţare convenit cu creditorii internaţionali. Bugetul aprobat prevede reducerea cheltuielilor cu 5,7 miliarde de euro şi măriri de taxe care vor aduce statului alte două miliarde de euro. Reducerile includ 1,8 miliarde de euro din pensii şi 500 de milioane de euro de la apărare. Datoria Greciei ar urma să crească cu 327,6 miliarde de euro, reprezentand 188% din PIB, faţă de 180% în 2015. Bugetul pe 2016 prevede de asemenea o contracţie a economiei Greciei cu 0,7%, mai mică decat cea de 2,3 procente prognozată anterior.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.